Marius Vicentiu Coltuc: Juridic: Juridic

Curtea de Justitie a UE declara ilegala Taxa Auto din 2012-2013. Cum recuperezi banii

21 februarie 2014, ora 12:15 | 819 afisari | in Juridic
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Taxa auto instituita in anul 2012 a fost declarata, prin intermediul unei ordonante date la inceputul lunii februare, de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) ca fiind ilegala.

CJUE a declarat ca taxa de poluare contravine reglementarilor europene, romanii neputand sa achite o taxa pentru masinile achizitionate din UE, statul nostru fiind deja membru.

In consecinta, cei care au achitat taxa auto instituita in anul 2012 isi pot recupera banii in instanta, in conditiile in care vor depune mai multe documente care sa dovedeasca plata taxei catre FISC.

"Articolul 110 TFUE trebuie interpretat in sensul ca se opune unui regim de impozitare precum cel instituit, apoi circumscris de reglementarea nationala in discutie in litigiile principale, prin care un stat membru aplica autovehiculelor o taxa de poluare care este astfel stabilita incat descurajeaza punerea in circulatie, in acest stat membru, a unor vehicule de ocazie cumparate din alte state membre, fara insa a descuraja cumpararea unor vehicule de ocazie avand aceeasi vechime si aceeasi uzura de pe piata nationala", arata ordonanta Curtii de Justitie a UE.

Restituirea taxei de poluare se poate face numai pe calea instantei de judecata, prin promovarea unei cereri de chemare in judecata formulata in contraductoriu cu administratia finantelor publice si administratia fondului pentru mediu.

Documente obligatorii pentru a recupera sumele achitate din taxa auto, conform Avocatnet: cartea de identitate a masinii in copie, prezentand si originalul in instanta, in vederea stabilirii conformitatii, contractul de vanzare-cumparare a autovehiculului, decizia de impunere a platii taxei de poluare eliberata de Administratia Financiara competente si dovada platii taxei de poluare.

ACTE NECESARE: Copii dupa urmatoarele documente:
  1. Copie CI - titular autovehicul;
  2. Copie contract de vanzare-cumparare, factura fiscala(daca este cazul);
  3. Copie carte de identitate autovehicul + traducerea legalizata(Brief mare);
  4. Copie talon original al autovehiculului(din tara de origine + traducerea legalizata- Brief mic);
  5. Copie decizia de calcul a taxei de poluare emisa de ANAF;
  6. Copie chitanta care atesta plata taxei de poluare/taxei pentru emisii poluante provenite de la autovehicule/timbru de mediu;
  7. Copie talon si carte de identitate - romanesc(dupa inmatricularea in Romania).
  8. Taxa judiciara de timbru,( reprezentand 10% din valoarea taxei de poluare achitata, dar nu mai mult de 300 lei, ) platita la Consiliul local(primaria) unde  se afla sediul Tribunalului Judetean sau domiciliul fiscal al titularului dreptului de restituire.
IN SITUATIA in care nu mai sunteti in posesia unor acte din cele enumerate mai sus, acestea se pot recupera de la DRPCIV(directia de imnmatriculari auto). Faceti o cerere si solicitati, o copie  dupa dosrul de inmatriculare a vehiculului in discutie.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Hartman Dorin a spus:
21/02/2014 14:04
Amde fapt o intrebare< de acuma se mai plateste aceasta taxa si in continuare sau nu ? pentru ca nu s-a specificat decit ca este ilegala nu ca nu se va mai plati in continuare ? multumesc !
 
21/02/2014 23:29
De acord,am doua autoturisme pe firma si vreau sa le trec in propietate personala,mai platesc taxa pentru prima asigurare daca nu a fost platita la cumparare sau nu ? Multumesc
 
Flavia Schoech a spus:
24/02/2014 11:11
Pentru a recupera taxa declarata ilegala nu ar trebui sa se mai incaseze nici o taxa judiciara de timbru, sincer, de ce sa mai plateasca inca odata contribuabilul o taxa ca sa isi recupereze alta taxa ilegala???
Ar trebui ca pentru recuperarea acestei taxe ilegale sa nici nu mai existe taxa judiciara de timbru?
Care e situatia timbrului de mediu? TOt in cazul unei masini cumparate din UE?
 
Marius Vicentiu Coltuc
avocat titular Casa de avocatura Coltuc
Marius Vicentiu Coltuc
CASA DE AVOCATURA COLTUC "Pentru noi succesul a devenit o obligatie"-Coltuc Marius Fondata in anul... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Marti, 02 Martie 2021, 00:25
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter