Marius Vicentiu Coltuc: Juridic: Juridic

Fuziunea societatilor comerciale

03 septembrie 2007, ora 14:32 | 4.363 afisari | in Juridic
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Fuziunea poate imbraca doua forme:
a) Contopirea - crearea unei societati noi prin reunirea mai multor societati deja existente. Nici una dintre societatile fuzionate nu-si mentine fiinta, deoarece se creaza o noua societate, distincta de toate cele care o formeaza.

b) Absorbtia - se realizeaza prin inglobarea unei societati de catre o alta societate existenta, prima incetand a mai fiinta. Termenul utilizat este de fuziune-absortie si este procedeul cel mai des utilizat, deoarece societatile care fuzioneaza sunt adesea de importanta diferita, iar cea mai puternica le absoarbe pe celelalte.

Elemente caracteristice fuziunii si divizarii

1. Transmiterea universala a patrimoniului
Transmiterea tuturor elementelor de activ si de pasiv este o caracteristica ce apartine atat operatiunilor de fuziune, cat si celor de divizare. Foarte important este faptul ca in special pasivul societatii absorbite sau divizate este luat in sarcina societatilor absorbante sau noi.

2. Dizolvarea societatii absorbite sau divizate
Prin aceasta caracteristica, fuziunea si divizarea se disting de "aportul partial de active", prin care o societate face aport la o alta societate deja creata. Nu are loc o procedura de lichidare a societatii absorbite sau divizate, asa cum se intampla in alte cazuri de dizolvare.

3. Schimbul (compensarea) drepturilor sociale
Societatile participante pot fi societati comerciale de forme juridice diferite (pot aparea astfel de legaturi intre societatile de capitaluri si cele de persoane). O societate dizolvata sau in curs de lichidare poate sa participe la o fuziune sau sa se divizeze cu conditia ca, dupa deschiderea lichidarii, sa nu fi procedat la nici o repartizare de activ intre actionari.

Daca fuziunea sau divizarea a fost facuta pentru frauda, creditorii lezati prin absorbirea sau divizarea societatii, pot cere ca forma de reorganizare sa fie inopozabila

Exista foarte multe metode de evaluare a societatilor, printre care:

a) valoarea intrinseca (matematica) - valoarea patrimoniului.

b) valoarea lichidativa - valoarea intrinseca diminuata cu cheltuielile si impozitele antrenate de lichidarea societatii.

Este necesara utilizarea mai multor criterii de evaluare, fara insa ca numarul lor sa fie prea mare.

Determinarea paritatilor
Valoarea totala a societatii este impartita la numarul de actiuni. Cu ajutorul capitalului fiecareia dintre ele, se determina valoarea unitara a fiecarui titlu. Paritatea schimbului de titluri este data tocmai de compararea aceastor valori, daca raportul de schimb definitiv poate fi hotarat.

Prima de fuziune
Daca valoarea reala a actiunilor societatii absorbante excede valoarea lor nominala, diferenta intre valoarea bunurilor primate ca aport si valoarea majorarii capitalului societatii absorbante trebuie sa fie in pasivul bilantului, intr-un cont de "prima de fuziune".

Proiectul de fuziune sau divizare
Este intocmit de catre consiliul de administratie al societatilor interesate si semnat de reprezentantul fiecareia dintre societatile participante la operatiune. Este necesar:
pentru fuziune - acordul societatii absorbante si a celor absorbite, sau al fiecarei dintre societatile ce fuzioneraza - daca se creaza o societate noua.

Continutul planului de fuziune sau divizare
Proiectul planului de fuziune sau divizare trebuie sa aiba incluse cel putin urmatoarele indicatii:
- forma, denumirea si sediul social al tuturor societatilor participante la operatiune
- fundamentarea - scopurile (cauzele, obiectivele) si conditiile fuziunii sau divizarii
- stabilirea si evaluarea activului si pasivului care trebuie transmis la societatile absorbante sau noi
- modalitatile de predare a actiunilor sau partilor sociale si data la cere acestea au dreptul la dividende
- paritatea (raportul de schimb) a actiunilor sau partilor sociale
- cuantumul primei de fuziune sau al primei de divizare
- drepturile ce se acorda obligatarilor detinatorilor de obligatiuni si orice avantaje speciale (actiuni preferentiale, drepturi de fondator)
- data la care trebuie sa fie incheiate bilanturile contabile de fuziune sau bilantul de divizare (data care trebuie sa fie aceeasi pentru toate societatile participante la operatiune

Enumerarea nu este exhaustiva putand fi incluse orice alte date care sunt necesare pentru fuziune.

Daca se creaza o noua societate pentru a primi aporturile fuziune a doua sau mai multe societati, aceasta trebuie sa fie constituita conform regulilor proprii formei de societate adoptata. Astfel, se poate forma :
a) o societate cu raspundere limitata
b) o societate pe actiuni

Efectele fuziunii
Fuziunea pot avea efect doar dupa trei luni de la publicarea in Monitorul Oficial a inscrisului care a operat transformarea si a hotararii judecatoresti de autorizare.

Av.COLTUC MARIUS VICENTIU
www.coltuc.ro
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Marius Vicentiu Coltuc
avocat titular Casa de avocatura Coltuc
Marius Vicentiu Coltuc
CASA DE AVOCATURA COLTUC "Pentru noi succesul a devenit o obligatie"-Coltuc Marius Fondata in anul... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Marti, 26 Mai 2020, 00:50
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter