Marius Vicentiu Coltuc: Juridic: Juridic

Numarul restantierilor la credite s-a dublat in ultimele 12 luni

08 iulie 2009, ora 11:24 | 3.277 afisari | in Juridic
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Peste 200.000 de clienti nu isi platesc ratele la timp.

Numarul restantierilor si al sumelor intarziate la plata continua sa creasca rapid. La Biroul de Credit, datoriile populatiei reprezentau 1,6% din totalul creditelor acordate. Iar la Centrala Riscurilor Bancare, sumele restante depaseau 2,5% din totalul imprumuturilor. In plus, peste 200.000 de persoane aveau datorii la creditele de valoare mare.

Creditele cu valoare de peste 20.000 de lei au generat, pana la finele lunii mai 2009, peste 200.000 de restantieri, potrivit datelor Centralei Riscurilor Bancare, publicate de Banca Nationala a Romaniei. Mai mult, numarul restantierilor reprezinta aproximativ 20% din totalul clientilor cu credite mai mari de 20.000 de lei.

Comparativ cu datele inregistrate in luna similara a anului precedent, numarul restantierilor s-a dublat. In plus, in mai 2009, ponderea era de numai 10% din totalul clientilor cu credite.

In acest context, casa de avocatura Coltuc a incheiat contracte cu 3 banci importante pentru recuperarea sumelor restante.

In timp ce numarul restantierilor s-a dublat, valoarea sumelor datorate a crescut mult mai alert. Astfel, datele BNR arata faptul ca, la finele lunii mai, peste 5,75 miliarde de lei figurau in bilanturile bancilor ca sume restante. Asta dupa ce, in mai 2008, totalul restantelor era de 2,28 miliarde de lei (o crestere cu 151,7%). Astfel, ponderea restantelor a urcat la 2,5% din totalul creditelor, comparativ cu 1,5% la finele anului trecut si 1,15% in mai 2008.

Intarzierile de peste 90 de zile continua sa detina cea mai mare pondere in totalul restantelor, in luna mai a anului curent nivelul fiind de 44,6%. Pe de alta parte, comportamentul clientilor pare sa se imbunatateasca. Astfel, in timp ce in aprilie 2009 ratele platite cu o intarziere de pana la 30 de zile insumau aproximativ 804 milioane de lei, in luna mai totalul a scazut pana la 745 de milioane de lei.

Pe segmentul de creditare a populatiei, ponderea restantelor nu a ajuns la un nivel alarmant.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
claudia pal a spus:
08/07/2009 13:42
Domnule avocat Coltuc eu nu pot intelege cum de nu se dau publicitatii licitatiile care se fac pentru vanzarea bunurilor ,destinate a recupera valoarea creditelor restante.Mai mult, inteleg ca ele se vand mult sub valoarea pietii, aceasta denotand ca sunt achizitionate de o anumita categorie de persoane ce au acces la informatii.
Chiar nu exista nici o lege prin care toate aceste nereguli sa fie oprite?
Va felicit pentru articolele publicate si astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
 
Marius Vicentiu Coltuc
avocat titular Casa de avocatura Coltuc
Marius Vicentiu Coltuc
CASA DE AVOCATURA COLTUC "Pentru noi succesul a devenit o obligatie"-Coltuc Marius Fondata in anul... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Luni, 25 Mai 2020, 22:44
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter