Mihaela Scarlatescu: Drepturi pentru IMM-uri: Companii

Ce ne poate aduce modificarea Codului Muncii?

28 septembrie 2010, ora 16:33 | 1.536 afisari | in Companii, Juridic
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Un prim efect pe termen scurt al modificarii Codului Muncii ar fi o crestere a numarului de litigii de munca cu circa 20%. Statisticile oficiale arata ca numarul conflictelor de munca a crescut accelerat, de la 88.000 in 2008, la peste 100.000 in 2009. Din pacate, anul 2010 urmeaza acelasi trend crescator, in conditiile in care in primul trimestru al anului s-au inregistrat cu 9000 de dosare de litigii in plus fata de media trimestriala a anului precedent.

Modificarea Codului Muncii planuita de Guvern nu ar fi atat de simpla, tinand cont de faptul ca este posibil ca noile reglementari sa faciliteze concedierea angajatilor neproductivi si diminuarea sanselor acestora de a castiga litigiile de munca, daca incetarea contractelor de munca este realizata legal. In momentul de fata codul Muncii ii protejeaza excesiv pe angajati, in conditiile in care cu greu pot fi sanctionati daca nu performeaza sau savarsesc abateri disciplinare. In acelasi timp, incetarea contractelor de munca din initiativa angajatorului pe motiv de dificultati financiare sau din motive de reorganizare a activitatii este aproape nerealizabila pentru o societate comerciala, lucru dovedit si de faptul ca acestea sint deciziile cel mai des atacate si anulate in instante.

Astfel, devine obligatorie crearea unui echilibru intre drepturile si obligatiile ambelor parti implicate, angajat si angajator. Angajatorii trebuie sa isi poata stabili propria politica de personal tinand cont de situatia economica instabila, fara a fi blocati in instante.

In aceste conditii, este absolut necesara modificarea Codului Muncii, urmarind elemente, precum:

- Sa fie posibila modificarea contractelor individuale de munca prin evitarea abuzurilor de drept pe care angajatii le relizeaza prin refuzul nejustificat de semnare a actelor aditionale.
- Sa se simplifice procedura de incetare a raporturilor de munca in caz ca salariatul nu corespunde profesional.
- Sa se simplifice procedura de reorganizare a activitatii unei societati comerciale, cu scopul ca angajatorul sa-si poata restructura activitatea pe principiile eficientei economice.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Mihaela Scarlatescu
Cabinetul de avocatura Scarlatescu Law Office
Mihaela Scarlatescu este partener la Cabinetul de Avocatura Scarlatescu Law Office. A aboslvit Facultatea... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Vineri, 07 August 2020, 18:33
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter