Mihaela Tudorancea: Resurse Umane: Companii

CONCEDIEREA COLECTIVA

Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Q7HHKCAXNZ1FQCASKMEOGCAX76JJ1CA1JVMGUCA6SFROMCAI0E30ICAJVQN3KCAMES5LLCARW3Q71CAKSXBUACACSOPSUCA6HSQ5KCA909N49CAZVJVRSCATA73RFCAZSGSU2CA2R09OICAVWHKF7CAP0HZ4A.jpg
In aceste vremuri tulburi, guvernate de Sfantul Zvon si Preacuvioasa Frica, din ce in ce mai multe companii sunt fortate (de situatia globala sau/si de managementul stupid practicat pana in prezent) sa ajunga la concedieri colective pentru a micsora costurile si a evita (sau amana , cel putin) falimentul.

Dar... in cate dintre aceste companii exista procedura clara si corecta a concedierii colective ?! Maxim 25-30%. Ceilalti 70-75% ar trebui sa citeasca prezentul articol sau cel putin urmatoarele reglementari: Codul Muncii, Contractul Colectiv de munca la nivel national, Contractul Colectiv de munca la nivel de ramura, o serie de legi specifice.

Definitia este data de Codul Muncii, in art 68:
"(1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadraii cel putin 300 de salariati.
(2) La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau 1n calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri. "


Pentru ca, de multe ori, concedierea colectiva nu reprezinta doar un cumul de concedieri individuale ci creaza grave probleme sociale, ajungand uneori sa paralizeze localitati intregi, legislatia in vigoare impune o procedura bine definita, tempofaga si obliga la negocieri cu sindicatele.
Astfel, primul pas in procedura concedierilor colective il reprezinta consultarea sindicatelor. Recomandam companiilor, implicate in astfel de procese de concediere ,sa invite reprezentantii sindicatelor inclusiv in Adunarea Generala / Consiliul general/etc , in carul careia se va lua decizia concedierii colective. Bineinteles ca acestia vor avea statut de observatori/invitati, cu drept de opinie dar fara drept de vot. Este , de asemenea, indicata inserarea , in procesul verbal de sedinta , a precizarii privind participarea reprezentantilor sindicatului si a opiniilor acestora. Art 69 CM vorbeste de initierea consultarilor " in timp util si in scopul ajungerii la o intelegere ", in timp ce CCM vine cu precizari clare :
"Art 79 - ultimul alineat-:
Prin sintagma "timp util" se intelege
- la intreprinderile cu un efectiv sub 100 salariati, cu 15 zile inainte de notificarea prevazuta la art.711 din Codul muncii, cu modificarile ulterioare;
- la intreprinderile cu 101-250 salariati, cu 20 de zile inainte de notificarea prevazuta la art.711 din Codul muncii, cu modificarile ulterioare;
- la intreprinderile cu peste 251 salariati, cu 30 de zile inainte de notificarea prevazuta la art.711 din Codul muncii, cu modificarile ulterioare."

Pe parcursul consultarilor angajatorului ii revine, de asemenea, obligatia de a notifica in scris angajatii, Agentia de Ocupare si Formare Profesionala si ITM-ul cu privire la :
"Art 69 (2) CM :
a) numarul total si categoriile de salariati;
b) motivele care determina concedierea preconizata;
c) numarul si categoriile de salariati care vor fi afectati de concediere;
d) criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
e) masurile avute in vedere pentru limitarea numarului concedierilor;
f) masurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmeaza sa fie acordate salariatilor concediati, conform dispozitiilor legale si/sau contractului colectiv de munca aplicabil;
g) data de la care sau perioada in care vor avea loc concedierile;
h) termenul inauntrul caruia sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numarului salariatilor concediati. "
"Art 79 CCM :
a) justificarea tehnico-economica in legatura cu masurile privind posibilitatile de redistribuire a personalului, modificarea programului de lucru, organizarea de cursuri de calificare, recalificare sau reorientare profesionala etc.;
b) justificarea tehnico-economica, impreuna cu obiectiile si propunerile sindicatului, va fi supusa spre analiza si avizare consiliului de administratie sau, dupa caz, adunarii generale; "

Sindicatele au dreptul de a ridica obiectiuni, de a propune solutii pentru diminuarea /eliminarea concedierii colective, de anegocia conditiile concedierii , prin notificare scrisa , adresata Angajatorului intr-un termen de 10 zile de la data primirii notificarii acestuia din urma (prin care li se anunta intentia de disponibilizare). Angajatorul este obligat sa raspunda, in scris, la fiecare dintre obiectiuile/solutiile propuse de sindicat, in termen de 5 zile de la primirea acestora.
Atentie ! Datorita ignorarii acestor termene puteti ajunge sa pierdeti un proces in instanta si, in loc sa minimalizati cheltuielile sa fiti pusi in situatia de a plati salarii retroactiv, pentru cei concediati, deoarece ati decis o concediere ILEGALA ! Stiu ca uneori, mai ales pentru firmele mici, "negocierea cu sindicatele" poate suna ilar dar...cand e vorba de plati si cheltuieli majorate incepe sa nu mai fie la fel de amuzant. Sunt multe firme in care nu exista un sindicat ; solicitati angajatilor sa-si desemnez e reprezentatii, desi ... se presupune ca i-au desemnat la negocierea contractului colectiv de munca... da, da, ce bine ar fi fost daca... acum insa, pentru ca nu ati negociat un CCM la nivel de unitate, in timp util, va trebui sa aplicati prevederile CCM la nivel national si la nivel de ramura, care devin obligatorii si pentru firma dvs. si care... au prevederi in plus fata de CM !

ITM-ul, in cazul neajungerii la o situatie de compromis intre angajator si sindicate, poate prelungi perioada de consultari si amana data aplicarii deciziei de concediere cu pana la 10 zile. Aceasta institutie trebuie avizata cu minim 30 de zile in avans cu privire la decizia aplicarii concedierii colective.
Dupa ce s-a luat decizia concedierii colective , Angajatorul trebuie sa notifice ,in scris, fiecare angajat al carui post urmeaza a fi desfiintat daca i se ofera sau nu un alt loc de munca ori cuprinderea intr-o forma de recalificare profesionala in vederea ocuparii unui post in aceeasi firma.
Pentru aplicarea efectiva a concedierii in CCM sunt prevazute o serie de pasi ce trebuie urmati pentru a proteja categoriile sociale mai putin favorizate.
"Art 81 CCM :
(1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine:
a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu au cerut pensionarea in conditiile legii;
c) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.

(2) La luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor."

Mai departe, concedierea imbraca " formele " specifice concedierii individuale din motive neimputabile angajatului. Am intalnit firme in care, inspectorul de resurse umane, luat de valul concedierilor colective a realizat... o decizie colectiva de concediere !!
Fiecare angajat va primi o decizie individuala , fiecare decizie va cuprinde toate elementele unei decizii de concediere din motive neimputabile angajatului, si va beneficia de preaviz.
Atentie ! Conform CCM la nivel national termenul minim de preaviz este de ...20 de zile ... art 74(2) CCM, iar in aceasta perioada angajatul are dreptul de a absenta 4 ore pe zi pentru a-si cauta un alt job, fara ca aceasta sa-i afecteze drepturile salariale.
Oricare dintre salariatii concediati poate contesta concedierea la tribunal, potrivit Legii nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca.

Salariatii concediati au dreptul la salarii compensatorii, cuantumul/numarul acestora urmand a fi negociate cu reprezentantii angajatilor sau cu sindicatele, daca nu exista pevederi specifice in CCM la nivel d eunitate si/sau ramura.

Codul Muncii interzice angajarea, timp de noua luni de la data concedierilor colective, pe posturile ce au facut subiectul concedierii colective, a altor persoane. In cazul in care firma isi reia activitatea sau iese din conul de umbra al problemelor economice si are nevoie de majorarea numarului de angajati, intr-o perioada de 9 luni de la disponibilizarea colectiva, este obligatorie notificarea scrisa a sindicatelor /salariatilor concediati, pentru a-I aviza cu privire la noua situatie. Pot fi angajate alte persoane numai in situatia in care fostii angajati refuza sa-si reia activitatea sau nu trimit un raspuns in termen de 10 zile de la data comunicarii angajatorului.


Ei... dupa aceste precizari ... parca nu mai pare concedierea colectiva o solutie facila pentru diminuarea cheltuielilor. Pe de alta parte... daca e sa-si bage codita Lucifer... vin eu si va intreb... chiar trebuie sa desfiintam toate posturile in interiorul a 30 de zile ??!!

Astept comentariile voastre, oricare ar fi acestea, numai nu aruncati cu pantofii ca Mircea Badea ; totodata va doresc ca acest articol sa ramana util doar la nivel informativ si sa nu fiti pusi in situatia de a-i aplica / suporta precizarile !
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
colectiva a spus:
09/01/2009 10:34
Da, ramane un semn de intrebare: daca luna asta concediez 29 si peste 30 de zile alte 29 persoane se cheama ca nu e concediere colectiva? asa pare sa lase legea o portita...
 
ursu a spus:
06/02/2009 13:51
daca o firma concediaza 8 salariati din 19, este concediere colectiva?

Raspuns Autor :

Dupa litera legii nu este concediere colectiva. Legea priveste firmele cu peste 20 de angajati, ceea ce in cazul dvs nu se aplica. Daca numarul de angajati la care faceti referire- 19 - priveste doar un departament , atunci depinde de numarul total de angajati (daca sunt pana in 79 de angajati , in toata firma , atunci nu e concediere colectiva; peste - da).

Oricum, daca se desfiinteaza posturile trebuie sa le acordati / sa vi se acorde servicii de outplacement.
 
ursu a spus:
06/02/2009 14:35
multumesc pentru raspuns. Speta era ca se concediaza 11 salariati din 19.
 
carmens a spus:
14/08/2009 11:41
Daca o societate are un numar de 4 angajati, si se intentioneaza concedierea a 2 dintre ei se poate numi concediere colectiva?
 
MIHAELA TUDORANCEA a spus:
19/08/2009 18:23


Pentru Carmens:

Nu , in cazul vostru nu e concediere colectiva.
 
Pagini: 12
Mihaela Tudorancea
Managing Partner, Tudorancea & Partners; Managing Partner , Nefertiti Human Capital Consulting
Mihaela Tudorancea
S pecializari:head-hunting, consultanta proceduri si politici HR, consultanta legislatia muncii.... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Luni, 23 Mai 2022, 16:21
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter