Stiu ca pentru multi pare o joaca de copii alegerea tinutei potrivite pentru o intalnire business sau pentru un eveniment desfasurat sub auspicii business dar pentru si mai multi e un adevarat cosmar. Si marea majoritate a celor pierduti in regulile dress codului sunt barbatii. Scuze Domnilor, dar e o realitate: am intalnit multi domni imbracati sport elegant la evenimente black tie, indesati in costum si incatusati de cravata la evenimente in club-uri, incotosmanati in sacouri groase la evenimente business casual, ca sa nu mai vorbim de pleiada de tinute nepotrivite intalnite in cadrul interviurilor de angajare.
Pentru cei de mai sus, o modesta cheie de decodificare ce i-ar putea ajuta sa scape de starea de inconfort traita la intrarea la o intalnire/un eveniment pentru care s-au imbracat total nepotrivit:
- Cititi cu atentie invitatia, daca vorbim de un eveniment cu pretentii in invitatie ar trebui sa apara si sintagma dress cod :
o White tie/ Formal (puteti gasi ambele variante pe invitatii)- maximul de eleganta pentru barbati- intalnit la evenimente de amploare(baluri, spectacole grandioase de opera, banchete patronate de inalti demnitari sau membri ai familiilor regale, etc) impune : frac, camasa alba cu plastron, cravata/papion de aceeasi culoare, vesta alba, pantofi eleganti -preferabil de lac, sosete negre de matase-lungi, bretele nu curea, atat de eleganta batista alba, fara bijuterii (exceptie butonii ), pantalon negru cu vipusca de matase. Englezii spun ca tinuta poate fi afisata numai dupa ora 17.00 sau dupa lasarea serii , francezii spun ca numai dupa ora 18.00 sau dupa lasarea intunericului...
o Black tie/ Semi-formal - majoritatea evenimentelor "cu staif" , ce se petrec seara cer o astfel de tinuta, care e compusa din: smoking sau sacou elegant la un rand denasturi ( mai putin elegant cel al doua randuri de nasturi, acceptat mai ales in cazul patronajului american)cu revere din matase/catifea, negru sau bleumarin, papion negru, camasa alba, bretele sau brau (in functie de personalitatea fiecaruia culoarea sa poate varia), minimum de bijuterii (ceas, decoratii- daca e cazul si daca ocazia le impune, inel cu sigiliu, etc)
o Cocktail/ Cocktail attire- Costum clasic, adaptat la conditiile meteo si locatia evenimentului (in aer liber, intr-o aula universitara, la restaurant, etc), obligatoriu cravata, pantofi eleganti, minimum de bijuterii
o Smart casual - relaxare totala si libertate de exprimare pentru personalitatea dvs. Totusi ... este un eveniment elegant asa ca, jongland cu stilurile si culorile ar trebui totusi sa purtati : camasa/tricou de calitate , un sacou/pullover, pantofi eleganti, pantalon lung.
- La lucru:
o Business formal- intalniri de faceri formale, sedinte, participare la congrese/conferinte, zi de zi pentru managerii de top- impune costum elegant (in culori clasice) adaptat la conditiile meteo, cravata asortata, camasa alba (exceptional bleu/rose/crem), pantofi in culori asortate, sosete lungi asortate, curea / bretele, batista in buzunarul de la piept, ceas de buna calitate (plat).
o Business casual / Informal/International standard business attire- munca de zi cu zi pentru white-collar- Ideal: costum clasic, pantofi bine intretinuti, sosete lungi la culoarea costumului, cravata asortata, camasa poate avea diverse culori/combinatii de culori (fara a fi insa fantezista). Poate fi acceptata si o tinuta cu sacou si pantalon asortate si in mod exceptional, in medii ca IT/advertising/mentenanta este acceptat si Jeans-ul. In nici un caz pantoful sport!!!
- La interviu:
o Business formal
o Business casual
Mihaela Tudorancea: Resurse Umane: Companii
Decodificarea dress codului:
06 aprilie 2011, ora 12:06 | 1.480 afisari | in Companii, Finante-Banci, Internet/New Media, Media & Advertising, Turism, Lifestyle
Comentariile acestui material
[+] Adauga comentariul tau (niciun comentariu publicat)
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: [email protected]
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
Trimite Comentariul
Mihaela Tudorancea
Managing Partner, Tudorancea & Partners; Managing Partner , Nefertiti Human Capital Consulting
S pecializari:head-hunting, consultanta proceduri si politici HR, consultanta legislatia muncii.... vezi profilul »
Categoriile blogului
- Companii: 34 insemnari
- Finante-Banci: 29 insemnari
- Burse: 15 insemnari
- Internet/New Media: 21 insemnari
- Real Estate: 17 insemnari
- Media & Advertising: 24 insemnari
- Auto: 14 insemnari
- Turism: 18 insemnari
- Lifestyle: 24 insemnari
- Hardware: 12 insemnari
- Software: 12 insemnari
- Juridic: 27 insemnari
Arhiva blogului
- Iulie 2014: 1 insemnare
- Ianuarie 2014: 1 insemnare
- Aprilie 2013: 1 insemnare
- Martie 2012: 1 insemnare
- Noiembrie 2011: 2 insemnari
- Iunie 2011: 2 insemnari
- Mai 2011: 1 insemnare
- Aprilie 2011: 1 insemnare
- Ianuarie 2011: 1 insemnare
- Martie 2010: 2 insemnari
- Decembrie 2009: 1 insemnare
- Octombrie 2009: 1 insemnare
- August 2009: 1 insemnare
Ultimele insemnari
- DIURNA EXTERNA - maxim deductibil
- Ridicarea restrictiei de munca pentru romani, o masura fara urmari semnificative
- PLANIFICAREA CAPITALULUI UMAN – devine absolut necesara in perioadele de criza financiara
- Cum incadram in legislatia autohtona detasarea internationala
- Cand angajatul nu e doar o marioneta - se intampla in UK