
Pe langa toate documentele solicitate initial se mai cer:
- contracte in derulare pe teritoriul Romanie, care sa acopere perioada de detasare (stiu ca pare usor ilogic, dar astfel se asigura ca firma continua sa aiba activitate consistenta in Romania)
- declaratie cu privire la "nationalitatea" cifrei de afaceri
- balante analitice
- declaratii din partea angajatilor ce urmeaza a fi detasati (cu privire la formularele A1)
- declaratii din partea administratorului firmei
- adeverinte de la fisc, pensii, ITM, etc
Toate aceste proceduri suplimentare sunt cadoul pe care ni l-au facut cativa dintre co-nationalii nostri care - se aude pe surse- au prezentat in Belgia formulare false.
In consecinta va fi din ce in ce mai dificil pentru o firma aflata la inceput de drum (pe traseul solicitarii formularelor A1) sa obtina formularele de detasare A1 si sa poata activa 100% legal in UE , fara ajutorul unui consultant cu experienta. Pentru ca, din neatentie sau nestiinta , depunand dosarul incomplet sau cu documente incorecte va primi negatie si ... abia dupa un an mai poate incerca iarasi...
RASPUNS: nu ati cheltuit banii degeaba. regula generala este aceea a platii taxelor sociale in tara unde va desfasurati activitatea, in cazul dvs Belgia. Daca aveti un contract valid cu o societate din belgia, puteti presta serviciile respective cu angajatii dvs din Romania, platind taxele acolo.
Ca sa platiti taxele in RO aveti nevoie de A1.
Raspuns
In acest caz (contracte tip suveica) exceptia instituita de regulamentul european prin formularul A1 nu s eaplica; de aceea va trebui ca sa achitati taxele sociale, la cuantumurile de acolo, in Austria- daca acolo veti lucra efectiv. Daca activitatea (fiind vorba de IT) se desfasoara pe teritoriul Romaniei, pentru o firma din Austria, nu e nevoie de A1. Daca se doreste insa detasarea cu A1 trebuie sa existe un contract direct intre firma din Romania si cea din Austria.