Mihaela Tudorancea: Resurse Umane: Companii

Detasarea angajatilor romani pe teritoriul UE - formularul A1 (fostul E 101)- noutati

Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Formularul de cerere pentru obtinerea documentelor portabile A1, in vederea certificarii achitarii taxelor sociale in Romania, a suferit modificari semnificative. Lista cu documentele justificative ce insoteau cererea a fost largita considerabil. 

Pe langa toate documentele solicitate initial se mai cer:
- contracte in derulare pe teritoriul Romanie, care sa acopere perioada de detasare (stiu ca pare usor ilogic, dar astfel se asigura ca firma continua sa aiba activitate consistenta in Romania) 
- declaratie cu privire la "nationalitatea" cifrei de afaceri
- balante analitice
- declaratii din partea angajatilor ce urmeaza a fi detasati (cu privire la formularele A1)
- declaratii din partea administratorului firmei
- adeverinte de la fisc, pensii, ITM, etc

Toate aceste proceduri suplimentare sunt cadoul pe care ni l-au facut cativa dintre co-nationalii nostri care - se aude pe surse- au prezentat in Belgia formulare false.

In consecinta va fi din ce in ce mai dificil pentru o firma aflata la inceput de drum (pe traseul solicitarii formularelor A1) sa obtina formularele de detasare A1 si sa poata activa 100% legal in UE , fara ajutorul unui consultant cu experienta. Pentru ca, din neatentie sau nestiinta , depunand dosarul incomplet sau cu documente incorecte va primi negatie si ... abia dupa un an mai poate incerca iarasi...Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
stanciu lucian a spus:
07/05/2013 12:43
buna ziua,ma numesc stanciu lucian si am deschis in romaniacu aproape o luna o intreprindere individuala cu care vroiam sa lucrezpe teritoriul belgie.dupa ce am citit mai sus am dedus deja ca am cheltuit banii degeaba,de ce nu se poate plati taxe aferente contractului la statul belgian?deci eu nu am inceput nici o activitate si nu am nici angajati bineinteles,nu am sa pot obtine acel certificat A1?


RASPUNS:  nu ati cheltuit banii degeaba. regula generala este aceea a platii taxelor sociale in tara unde va desfasurati activitatea, in cazul dvs Belgia. Daca aveti un contract valid cu o societate din belgia, puteti presta serviciile respective cu angajatii dvs din Romania, platind taxele acolo.

Ca sa platiti taxele in RO aveti nevoie de A1.
 
adriana marcu a spus:
23/04/2014 14:36
detin o firma cu un singur angajat si negociez un contract de prestari servicii It in austria dar prin alta firma din uk.Este nevoie de formularul A1,sau ce variante mai exista pentru a se putea desfasura activitatea de consultanta in austria.Contractul se semneaza cu cealalta firma.


Raspuns 
In acest caz (contracte tip suveica) exceptia instituita de regulamentul european prin formularul A1 nu s eaplica; de aceea va trebui ca sa achitati taxele sociale, la cuantumurile de acolo, in Austria- daca acolo veti lucra efectiv. Daca activitatea (fiind vorba de IT) se desfasoara pe teritoriul Romaniei, pentru o firma din Austria, nu e nevoie de A1. Daca se doreste insa detasarea cu A1 trebuie sa existe un contract direct intre firma din Romania si cea din Austria.
 
Mihaela Tudorancea
Managing Partner, Tudorancea & Partners; Managing Partner , Nefertiti Human Capital Consulting
Mihaela Tudorancea
S pecializari:head-hunting, consultanta proceduri si politici HR, consultanta legislatia muncii.... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Joi, 07 Iulie 2022, 01:24
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter