Mihaela Tudorancea: Resurse Umane: Companii

Detasarea angajatilor romani pe teritoriul UE - formularul A1 inlocuieste E101

23 ianuarie 2011, ora 16:58 | 31.478 afisari | in Companii, Finante-Banci, Media & Advertising, Juridic
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Noile reglementari europene privind detasarea muncitorilor pe teritoriul UE au fost adoptate si se aplica si in Romania de la jumatatea anului 2010.

Formularele l E101 deja emise pana la jumatatea lui 2010, isi produc efectele pana la data expirarii lor; pentru noile aplicatii depuse de angajatorii romani, formularele emise vor fi A1.

Noile reglementari se concentreaza ceva mai mult pe definirea cross-bord-ului, limiteaza utilizarea muncitorilor transfrontalieri doar pentru situatiile in care acestia pot face naveta catre statul de resedinta zilnic sau cel mult saptamanal. Multe firme din Romania au preferat varianta cross-border detasarii cu formular E101, interpretand eronat reglementarile europene si sperand ca in acest fel pot utiliza- pe perioada detasarii- salariul minim pe economie din Romania. De aceea am devenit fruntasi la incidente internationale privind detasarea ilegala a muncitorilor pe teritoriul UE. Sunt zeci de firme romanesti aflate in ancheta, amendate cu sume uriase sau deja in proces cu autoritatile din Olanda, Franta, Belgia, Germania; acuzate de trafic de persoane si/sau utilizarea de munca ilegala, deoarece nu au respectat conditiile de detasare a muncitorilor pe teritoriul UE.

Cei care si-au imaginat ca pot detasa in tarile dezvoltate ale UE muncitori angajati cu 700 ron in Romania s-au inselat! S-au inselat si acum platesc! Sunt cel putin 10 cazuri in care s-a inceput urmarirea penala a administratorilor si se asteapta sechestru asigurator pe bunurile acestora!

Regula e simpla: muncesti intr-un stat al UE platesti taxele si contributiile in statul respectiv , la cuantumurile de acolo. Pentru angajatii unei firme cu sediul intr-un stat membru ce-si detaseaza angajatii in baza unui contract comercial cu un partener dintr-un alt stat memembru, pe teritoriul acestuia din urma, exista trei exceptii ce permit plata taxelor in si la cuantumurile din statul de resedinta:
- posesorii formularului portabil A1
- muncitorii transfrontalieri
- muncitorii implicati in montajul unor piese/utilaje, etc - cu conditia ca perioada de montaj sa nu depaseasca 8 zile
Restul solutiilor miraculoase inventate de romani poarta un nume simplu: utilizarea de munca ilegala sau (cum e cazul Olandei) exploatare si trafic de persoane.

Formularul portabil A1 (vechiul formular E101) se poate obtine in conditii ceva mai drastice . S-a ajuns la aceste conditii tocmai datorita jurisprudentei inregistrate in ultimii ani, ai carei protagonisti au fost in cea mai mare masura, firme din Romania, Polonia si Bulgaria...

Firma din Romania care solicita , pentru angajatii sai, formularul A1, trebuie sa dovedeasca faptul ca are activitate consistenta in tara. Trebuie sa-si asume o serie de obligatii si sa respecte si anumite conditii impuse de statul in care va detasa angajatul respectiv.

Atentie insa! Reglementarile privind detasarea muncitorilor in alt stat membru UE nu inlatura reglementarile fiscale la nivel european, pe care daca nu le respectati, cu sau fara formular A1, puteti fi obligati sa achitati taxe in statul de detasare.


Vezi si Formular E101
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ovidiu a spus:
25/01/2011 18:10
Ar fi interesant de stiut cum anume se poate obtine formularul respectiv. Stiu sigur ca in Anglia si Franta formularul se poate solicita online. La noi presupun ca trebuie urmata o procedura fara sfirsit. Poate cineva raspunde, va rog?

 
MIHAELA TUDORANCEA raspunde: a spus:
25/01/2011 23:00

Da, in Romania exista o procedura ceva mai anevoioasa decat in statele dezvoltate ale UE, dar e relativ simpla.

Daca firma din Romania , la care sunteti angajat , indeplineste conditiile IMPUSE de regulamentul European pentru activare exceptiei - respectiv plata taxelor in Romania - in maxim 40 de zile aveti formularele. Se aplica acelesi proceduri si pentru PFA
 
Ovidiu a spus:
26/01/2011 15:45
In 40 de zile am formularele, dar nu mai am contractul. Asta e un exemplu de ajutor nepretuit din partea statului
 
Ovidiu a spus:
27/01/2011 19:01
O sa intreb la obiect:
Detin o firma infiintata in 2008, cu 2 angajati, eu si sotia.
Avem cifra de afaceri 4 mld/2009, 2mld/2010.
Acum vreau sa iau un contract in Suedia, printr-o firma intermediara din UK.
Pot obtine A1 in aceste circumstante?
Va multumesc anticipat.

As putea sa stiu acele conditii IMPUSE ? Bineinteles ca imi platesc taxele, mai sunt si alte conditii?
 
MIHAELA TUDORANCEA raspunde: a spus:
28/01/2011 12:00
Pentru Ovidiu:

Avand in vedere faptul ca intrebarile dvs depasasesc caracterul general al informatiilor privind obtinerea formularelor A1, va sugerez sa solicitati consultanta agentiei noastre. Colegii mei va stau la dispozitie la 0726873181 sau [email protected] Sunt sigura ca impreuna veti gasi cea mai buna solutie pentru problema descrisa de dvs.
 
Pagini: 1234567
Mihaela Tudorancea
Managing Partner, Tudorancea & Partners; Managing Partner , Nefertiti Human Capital Consulting
Mihaela Tudorancea
S pecializari:head-hunting, consultanta proceduri si politici HR, consultanta legislatia muncii.... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Luni, 23 Mai 2022, 17:22
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter