Mihaela Tudorancea: Resurse Umane: Companii
Formularul E 101
UPDATE:
Formularul E101 e inlocuit de Formularul A1
Printre sutele de formulare ce autorizeaza sau certifica o anume situatie/raport pe teritoriul Uniunii Europene exista si formularul E101. Acest formular certifica o exceptie de la regulile de baza pentru plata taxelor si impozitelor salariale in cazul muncitorilor de o anume cetatenie ce muncesc in alt stat european decat cel caruia apartin. Complicat nu?! Dar simplu in acelasi timp pentru ca "evita" permisul de munca si diminueaza semnificativ taxarea ...
Devine interesant!
Pe scurt, daca un roman este angajat al unei companii romanesti si acesta il detaseaza (pe maxim un an) in Spania ( de exemplu), cu acest formular (avizat de Casa de Pensii si Asigurari Sociale) i se permite sa lucreze acolo dar sa plateasca taxele si impozitele salariale in Romania. Regula spune ca taxele se calculeaza si patesc in conformitate cu legislatia statului unde isi desfasoara activitatea angajatul respectiv. Aceasta exceptie permite utilizatorului muncii (adica firma unde este detasat muncitorul roman) sa plateasca taxe cu 16-20% mai mici (in functie de sistemul fiscal din tara respectiva), sa-si deduca integral diurna acordata angajatului si sa evite birocratia necesara obtinerii unor permise de munca (acolo unde este cazul).
Evident tot ce e frumos trece repede, la fel si perioada "de gratie" oferita de acest formular: maxim 12 luni. Bineintels ca sunt cateva conditii ce trebuiesc indeplinite dar nu sunt foarte restrictive si, desi acutizeaza lipsa de forta de munca* din Romania, faciliteaza obtinerea unor venituri rezonabile, perfect legale pentru romanii care vor sa lucreze in afara.
___
* am folosit sintagma "forta de munca" pentru ca, la nivelul muncitorilor din industrie si/sau constructii, aceasta este abordarea majoritatii firmelor din Romania si nu cea specifica resurselor umane
Mihaela Tudorancea
Managing Partner, Tudorancea & Partners; Managing Partner , Nefertiti Human Capital Consulting
S pecializari:head-hunting, consultanta proceduri si politici HR, consultanta legislatia muncii.... vezi profilul »
Categoriile blogului
- Companii: 34 insemnari
- Finante-Banci: 29 insemnari
- Burse: 15 insemnari
- Internet/New Media: 21 insemnari
- Real Estate: 17 insemnari
- Media & Advertising: 24 insemnari
- Auto: 14 insemnari
- Turism: 18 insemnari
- Lifestyle: 24 insemnari
- Hardware: 12 insemnari
- Software: 12 insemnari
- Juridic: 27 insemnari
Arhiva blogului
- Iulie 2014: 1 insemnare
- Ianuarie 2014: 1 insemnare
- Aprilie 2013: 1 insemnare
- Martie 2012: 1 insemnare
- Noiembrie 2011: 2 insemnari
- Iunie 2011: 2 insemnari
- Mai 2011: 1 insemnare
- Aprilie 2011: 1 insemnare
- Ianuarie 2011: 1 insemnare
- Martie 2010: 2 insemnari
- Decembrie 2009: 1 insemnare
- Octombrie 2009: 1 insemnare
- August 2009: 1 insemnare
Ultimele insemnari
- DIURNA EXTERNA - maxim deductibil
- Ridicarea restrictiei de munca pentru romani, o masura fara urmari semnificative
- PLANIFICAREA CAPITALULUI UMAN – devine absolut necesara in perioadele de criza financiara
- Cum incadram in legislatia autohtona detasarea internationala
- Cand angajatul nu e doar o marioneta - se intampla in UK
MIHAELA TUDORANCEA raspunde:
Functionarii directiei speciale a CNPAS care avizeaza acest gen de formulare sunt foarte seriosi si responsabili. Respecta intocmai litera si spiritul normelor europene ce gestioneaza acest domeniu.
Am coordonat, in calitate de consultant , un astfel de proiect pentru o companie importanta si pana nu am demonstrat ca firma are activitate substantiala in Romania (si ca numarul de angajati detasat este maxim jumatate din numarul total de angajati ai companiei) nici n-au vrut sa auda.
Din cate am inteles de la alte persoane implicate in proiecte similare, pentru firme mici (care nu aveau o activitate semnificativa pe teritoriul Romaniei ) nici macar sfanta spaga nu functioneaza. Odata ajuns in fata celor de la CNPAS solutia e simpla: te incadrezi in norme - primesti avizul, nu te incadrezi in norme - intoarce-te cand te vei incadra in norme.
Avand in vedere acestea, daca ceea ce spuneti dvs e adevarat (ca au doar un angajat in Romania) inclin sa cred ca firma de care vorbiti nu a apelat la trucuri ci pur si simplu a incalcat o lege europeana. Intr-un cuvant lucreaza la negru
COMENTARIUL AUTORULUI:
A trebuit sa ascund denumirea firmei pentru ca nu mi se pare corect ca, sub quasi-anonimatul unei adrese de yahoo, sa facet publicitate negativa pe acest site.
Nu sunt autoritate publica, daca doriti amendarea actiunilor acelei companii adresati-va CNPAS - directia specializata - cu o plangere/sesizare si in maxim 30 de zile veti primi un raspuns oficial. Daca firma e in culpa va plati, daca nu ... probabil veti avea suficienta tarie sa va cereti scuze. Va rog insa sa nu confundati rolul meu aici si nici sa nu utilizati blog-ul pentru dispute personale.
Sunt angajat al unei firme romanesti (filiala unei fime multinationale) si urmeaza a ma deplasa in strainatate la alte filiale pentru instruire. Mentionez ca nu voi fi detasat pentru lucru, ci doar voi pleca in cateva delegatii de 1-2 saptamani, pentru instruire.
Intrebare: Este necesar formularul E-10 pentru aceste delegatii ?
Raspuns Mihaela Tudorancea
Daca scopul delegatiei nu este unul lucrativ - executarea unor sarcini pentru firma/filiala din strainatate - nu este necesar formularul. Atentie insa la protectia muncii pe care va trebui sa o semnati acolo, chiar daca intrati in fabrica/ birouri doar pentru instruire.
hartmuth muller
Raspuns Mihaela Tudorancea
Sper ca acesta nu e numele dvs. real... si ca angajatii MMSS nu citesc acest blog!
Stimate Domn, ca sa plasati forta de munca in strainatate aveti nevoie de acreditare din partea autoritatilor romane, iar pentru acreditare trebuie sa faceti dovada indeplinirii conditiilor de functionare pentru astfel de firme, inclusiv angajati specializati in domeniu!
Deci, daca vreti sa plasati , legal, candidati in Belgia si Olanda trebuie sa aveti angajati in Romania. Se presupune, cel putin, ca exista minim o persoana in Romania care evalueaza candidatii ce urmeaza a fi plasati, nu??!!
Raspuns Mihaela Tudorancea
Formularul permite o exceptie de la regula generala: in cazul detasarii in alt stat european, CAS-ul se plateste in statul unde angajatul isi desfasoara activitatea. Acest formular nu este obligatoriu, daca va e mai simplu sa platiti taxele in Spania, Italia, Germania, etc nu trebuie sa solicitati acest formular.
Daca doriti sa minimalizati cheltuielile , puteti solicita acest formular, in conditiile specificate in articol si in comentariile ulterioare. E optional!