Mihaela Tudorancea: Resurse Umane: Companii

Legea privind munca sezoniera (muncitori zilieri)- rezumat

05 mai 2011, ora 14:00 | 3.623 afisari | in Auto, Companii, Finante-Banci, Juridic
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedInDesi cu pretentii de reglementare a muncii la negru in domeniile ce se preteaza la munca sezoniera, noua lege nu face decat sa culeaga cateva impozite de la 2-3 angajatori care chiar se incapataneaza sa respecte legea.
 1. Prin BENEFICIAR ,conform art 1 lit b se intelege : "persoana juridica pentru care zilierul executa activitati cu caracter ocazional". Bun, acum sa-I dam Cezarului ce-I al Cezarului si lui Vanghelie ce-I al sau... "pe persoana fizica" nu sunt obligat nici sa intocmesc registru, nici sa platesc impozit, nici nu ma opreste vreo lege sa rog cativa "prieteni" sa ma ajute la diverse activitati agricole, horticole, etc.  
 2. Prin ZILIER se intelege : "persoana fizica ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar. Pot desfasura activitati cu caracter ocazional persoanele fizice, cetateni romani sau straini, in conditiile legii. "
  • Zilierii nu se supun reglementarilor codului muncii ci acestei legi speciale; contractarea cetatenilor straini pentru a lucra ca zilieri, cu respectarea prezentei legi, poate deschide usa unor imigrari...
  • Legea spune: "Niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic", dar pentru 4 firme diferite, din acelasi grup, poate lucra legal intregul an...
  • Legea limiteaza utilizarea zilierului la munca necalificata, ceea ce inseamna ca pentru cei calificati (in sensul ca desfasoara o munca calificata nu ca are diplome) trebuie sa se incheie contract de munca chiar daca lucreaza pentru 3-4 zile.
 3. Pentru zilieri se va achita doar impozitul de 16%, acestia nebeneficiind de nici un fel de protectie desi vor plati impozitul cu pricina (nu pensie, nu somaj, nu prestatii medicale).
 4. Nu este necesara incheierea unui contract de munca. Exista insa obligatia completarii registrului special, anterior inceperii activitatii si semnarii acestuia de catre zilier si beneficiar, dar tansmiterea catre ITM se face pana pe data de 5 a lunii urmatoare , ceea ce lasa loc de manevra.
 5. Usor anticonstitutional mi se pare limitarea superioara a venitului ce poate fi obtinut de zilier (10 lei pe ora) si limitarea inferioara a timpului de munca- minim 8 ore. Daca o firma are nevoie de un zilier pentru 1/2 de zi e obligata sa-l plateasca pentru o zi intreaga. Nu prea are logica dar... legea-i lege.
 6. Printre randuri se insereaza si obligatia Beneficiarului de a realiza instructajul de protectia muncii zilnic. Nu-l obliga sa aiba carnet de PM si tot tacamul dar din spiritul reglementarii cam asta reiese asa ca, pentru a evita alte amenzi, ii sfatuiesc pe cei care utilizeaza zilieri sa le achizitioneze astfel de carnete si sa-I puna sa semneze zilnic pentru efectuarea instructajului.
 7. Printre domeniile in care se permite utilizarea zilierilor nu sunt doua domenii importante in utilizarea de munca sezoniera : constructii si HORECA- ceea ce obliga la incheierea de contracte de munca clasice pentru astfel de domenii. Cele acceptate de lege sunt:
  • agricultura;
  • vanatoare si pescuit;
  • silvicultura, exclusiv exploatari forestiere;
  • piscicultura si acvacultura;
  • pomicultura si viticultura;
  • apicultura;
  • zootehnie;
  • spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural;
  • manipulari de marfuri;
  • activitati de Intretinere si curatenie.
 8. Raspunderea este exclusiv contraventionala iar amenda este intre 6000 si 20000 lei. 


Concluzie: legea presupune identificarea unei noi surse de venit la bugetul de stat, zero protectie suplimentara pentru zilier, omiterea persoanelor fizice ca beneficiari de munca sezoniera, omiterea unor domenii importante ce utilizeaza zilieri. Normelede aplicare lasa loc de manevra celor ce cauta portite in lege.


Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Soso Sb a spus:
11/05/2011 11:58
Doamna Tudorancea imi place articolul dvs. si am o intrebare: in L. Z. spune ca eu ca beneficiar intocmesc registrul , respectiv am obligatia infiintarii acestuia, apoi in normele metodologice spune ca trebuie sa-l achizitionez pe baza de cerere de la ITM , dar la ITM Sibiu inca in 10 mai a.c. nu au aceste registre. Intrebarea era daca intocmesc acest regisru dupa model , nu il pot folosi pana la posibilitatea achizitionarii acestuia de la ITM ? Desi termenii se bat cap in cap ( intocmire, infiintare, achizitie ). Multumesc.
 
aurora Bidian a spus:
01/01/2013 19:13
Am contract de munc? ca ,,ZILIER,, pentru distribu?ie material publicitar. In contract se specific? mod de plat? = ore prestate (comform legii ) dar plata mi se face la ,,kg,, x nr.ziar. Acest lucru nu se specific? in contract. CE S? CRED ? Cum poate fi folosit acest contract de zilier la ITM (Direc?ia Muncii) pentru vechime,?omaj ,etc?
 
Mihaela Tudorancea
Managing Partner, Tudorancea & Partners; Managing Partner , Nefertiti Human Capital Consulting
Mihaela Tudorancea
S pecializari:head-hunting, consultanta proceduri si politici HR, consultanta legislatia muncii.... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Joi, 07 Iulie 2022, 01:05
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter