Mihaela Tudorancea: Resurse Umane: Companii

OUTPLACEMENTUL si EVALUAREA RESURSELOR UMANE, Cenusarese transformate in printese de... criza financiara

05 decembrie 2008, ora 11:55 | 2.125 afisari | in Companii, Finante-Banci, Burse, Internet/New Media, Real Estate, Media & Advertising, Auto, Turism, Lifestyle, Juridic
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
400_F_9079079_U4q5s5P0tivgd7sv24ysOt3X66ETwDBG.jpg
Criza financiara, mult mai "imberba" decat ne asteptam, a ajuns pas-pas, prin spatele unei campanii electorale ciudate, si pe plaiurile ciobanasului mioritic. Sper sa nu dovedim, inca o data, ca strategia romaneasca este definita de acceptarea starii de fapt, de inclinarea ritualica in fata sortii, de ridicatul din umeri sau de fatidica sintagma "asta e".

Bineinteles ca aceasta regresie economica mondiala a impus scaderea cheltuielilor, si implicit a provocat mii de concedieri. Ori concedierile, mai ales cele colective, obliga Angajatorul la achizitia de servicii de consultanta pentru viitorii angajati concediati, respectiv servicii de outplacement.
Daca pana acum 4-5 luni in urma 90% dintre proiectele de outplacement se finalizau cu angajarea proaspatului concediat in alta companie, dupa maxim 3-4 luni de pauza/somaj, cred ca in situatia actula majoritatea proiectelor de acest gen se vor finaliza cu programe de reorientare profesionala pentru subiectii acestor servicii. In conditiile in care in Romania falimentele sunt evitate sau operate " cu batista pe tambal " iar multe firme ies de pe piata neoficial, pastrand calitatea de persoana juridica dar fara activitate consistenta, va fi aproape imposibil, pentru orice agentie de recrutare, sa gaseasca in timp util un alt loc de munca pentru o persoana disponibilizata din domeniile : intermedieri financiare, intermedieri imobiliare, consultanta imobiliara, constructii, auto, etc. Si totusi, atat moral cat si legal, angajatorul are obligatia de a oferi astfel de servicii angajatilor ce vor fi disponibilizati, fie prin departamentele proprii fie prin intermediul aentiilor specializate !

Este, de asemenea perioada consolidarii economice, a epurarii mediilor de afaceri, a preluarilor inteligente. Toate aceste procese cer evaluarea resurselor, inclusiv a capitalului uman. Daca firma X va fi "inghitita" de firma Y o serie de posturi vor aparea in dublu exemplar in organigrama noii companii, ceea ce inseamna ca unii manageri/angajati vor fi concediati. Tendinta imediata este de a pastra titularul postului din compania preluatoare (Y) si de a-l concedia pe cel din firma preluata (X). Dar, de multe ori, in urma evaluarii calitatilor psiho-profesionale, ierarhia se schimba si cel concediat este titularul postului din compania prealuatoare.
La fel de importanta este evaluarea abilitatilor psio-profesionale si pentru persoana ce face subiectul acestui proces, deoarece ii va fi mult mai usor sa selecteze viitoarele oferte de munca in functie de cunostintele si abilitatile proprii, asigurandu-si astfel stabilitatea profesionala inca din start.

Iata, in cateva cuvinte cum servicii specifice resurselor umane, considerate de majoritatea angajatorilor optionale, scumpe si nu foarte utile devin obligatorii si ocupa pozitii de "VIP " in ierarhia serviciilor de resurse umane !


Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
ioana a spus:
06/12/2008 21:27
Ai mei deja au demarat procedurile pentru selectia firmei ce se va ocupa de outplacement. Nu sunt vesti bune pentru ca asta inseamna concedieri masive altfel nu s-ar fi deranjat. Ai dreptate, din ce in ce mai multe firme trebuie sa plateasca servicii de felul asta, asa ca noi pierdem voi castigati. hahaha
 
toma g a spus:
06/12/2008 21:29
Buna,

Daca va trimit o cerere ma puteti ajuta voi? Trebuie sa concediem 60 de persoane si itm ne obliga sa-i consiliem.

Multumesc
 
alina c a spus:
08/12/2008 10:42
Daca vorbim teoretic asa ar trebui sa fie, dar in realitatea cotidiana nici dracu nu plateste servicii de consultanta. Daca nau bani de salarii de unde bani de servicii suplimentare. Firmele mari sfideaza legile, morala, bunul simt si prefera sa plateasca amenda care e mai ieftina decat serviciile voastre.

Nu spun ca nar fi necesare sedintele de consultanta dar ori e vorba de multinationale sau firme de stat care isi permit sa arunce cu banii ori le platim noi , noii someri, firmele mici ne dau un al treilea pantof undeva si actele la poarta.
 
Mihaela Tudorancea
Managing Partner, Tudorancea & Partners; Managing Partner , Nefertiti Human Capital Consulting
Mihaela Tudorancea
S pecializari:head-hunting, consultanta proceduri si politici HR, consultanta legislatia muncii.... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Luni, 08 August 2022, 01:41
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter