Mihaela Tudorancea: Resurse Umane: Companii

Resursele umane in criza - Poker la cacealma (II)

10 martie 2009, ora 23:19 | 7.179 afisari | in Companii, Finante-Banci, Internet/New Media, Real Estate, Media & Advertising, Turism, Lifestyle, Juridic
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
fotolia_4328933.jpg
Bref :
- Multinationala, domeniul IT&C, se impune diminuarea drastica a cheltuielilor.
- Managementul firmei decide pastrarea tuturor angajatilor cu contract de munca pe perioada nedeterminata si inghetarea cresterilor salariale.
- Li se comunica angajatilor decizia in cadrul unei sedinte comune, scurte, care incepe cu "Datorita conjuncturii economice internationale" ... si sfarseste cu "am decis sa"!

Istorie :
Toate multinationalele , inclusiv cele prezente in Romania, au o politica si o cultura organizationala bine definite. Rolul si locul in organizatie al fiecarui individ sunt clar delimitate, potentialul ideal pentru fiecare loc de munca este presetat, parcursul profesional in interiorul organizatiei prestabilit. Declarat sau nu asa se intampla. Intr-una din lecturile mele recente, "Machiavelli in lumea afacerilor ", autorul -Peter Noll - reduce mitul carierei stralucitoare intr-o multinationala la o gradina zoologica, numeste sobolani cenusii middle managementul si rechini top managementul. In viziunea autorului susmentionat doar 5 % dintre "sobolanii cenusii " au sansa reala de-a ajunge "rechini " (daca rechinii ar afla ca pot fi inlocuiti de sobolani ar iesi din oceane!!!) si doar un rechin poate aspira la sansa de a deveni Marele Alb.

Traducere : intr-o multinationala serioasa sunt , in medie, cam 1000 de manageri pe pozitii ce apartin nivelului middle ; 50 dintre ei pot ajunge in top management ; unul singur poate ajunge Presedinte. Sansa de 1 la 1000 nu e buna nici la curse dar cand e vorba de cariera ta sau...de firma ta, parca ai vrea sa controlezi totul. Si atunci e firesc sa stii exact cati dintre middle managerii actuali pot "ameninta " in viitor posturi superioare sau pot ajunge sa-ti conduca firma! La fel de firesc este sa nu incurajezi razboaie sangeroase in sanul propriei organizatii ; una e sa incurajezi spiritul de concurenta si cu totul altceva sa-i pui in situatia de a se elimina reciproc in drumul catre fotoliul cu numarul 1. De aceea potentialul unui nou angajat e bine evaluat si daca se incadreaza in parametrii noncombativi e bine venit in organizatia respectiva, altfel se trezeste cu celebra etichetare supracalificat.

Daca privim politicile si cultura organizationala ca pe un set de fire ce adunate si comasate iau forma unui triunghi, la baza, invariabil, va sta pozitivarea angajatului. Acesta trebuie sa se simta capabil sa realizeze orice, sa depuna efort sustinut, sa-si atinga obiectivele, sa fie inventiv, sa... Si aici incepe constructia, caramida cu caramida a respectului de sine, a autostimei. In perceptia proprie, angajatul intr-o multinationala e mai bun, tocmai pentru ca lucreaza intr-o multinationala ; ceilalti sunt net inferiori, nu au aceleasi oportunitati , aceleasi programe de formare, aceeasi deschidere catre probleme globale etc. Asta pentru ca in fiecare sedinta de coaching i se spune cat de bun e, cat de mult poate performa, cat de important este el pentru companie (cu conditia sa nu-i vina vreo idee de promovare peste rand sau de majorare salariala individuala).

Daca adaugam o noua dimensiune triunghiului de mai sus si il multiplicam putem obtine o piramida. Cu totii cunoastem legenda efectului de piramida.
Eu inca imi amintesc de cativa colegi de liceu ce , locuind la internat, au incercat sa economiseasca banii de lame (cheltuiti deja la jocurile mecanice din colt) confectionand o piramida de carton si spanzurand lamele in interiorul ei. Au aninat lamele uzate la 1/3 de baza si 2/3 de varf , asteptand sa se ascuta singurele si ...fie pentru ca au gresit unghiul fie pentru ca efectul de piramida functioneaza selectiv... au ajuns la scoala cu o senzuala "barba de a doua zi " apreciata de colege dar nu si de profesori care i-au taxat tovaraseste cu cate o pereche de palme (si povestea s-a repetat din ora in ora pana au chiulit sa se duca la...ras).

Revenim, aproape fiecare angajat dintr-o multinationala se auto-situeaza in camera secreta a piramidei organizationale, in incinta aceea care-l transforma intr-un magician al domeniului sau si intr-un profesionist imbatabil.

Cacealmaua :
Un astfel de angajat este si amicul Escu, obiectul nostru de studiu. (Daca imi cer urmasii lui Musatescu drepturi de autor nu mai auziti de mine in veci..) Escu lucreaza in aceasta multinationala de 4 ani, considera ca a contribuit enorm la dezvolarea afacerii din Romania, este un bun manager IT, are contacte dese cu clientii companiei si abilitatile necesare unei bune comunicari si prezentari de produs, e constiincios si destul de deschis la mediul inconjurator. Si el a primit vestea proasta o data cu ceilalti colegi ; inghetarea majorarii salariale il loveste direct pentru ca a contract o serie de credite , fluctuatia descendenta a leului nu-l ajuta deloc, dimpotriva, iar asteptarile sale levitau in jurul unei majorari substantiale cu minim 10% a salariului nicidecum la inghetarea sa.

Majorarile trecute se realizasera cu o precizie de ceasornic bine regla, veneau la 6 luni si erau in medie de 5-6%, plus actualizarile de curs periodice. La ultima majorare salariile au fost raportate doar la moneda nationala, fara nici o referire la euro (cum se intampla pana de curand). Dupa un calcul rapid si-a dat seama ca pentru a-si mentine nivelul de trai are nevoie de o majorare salariala, pe 2009 , de minim 8%. Si-a consolidat curajul de a actiona , reamintindu-si evaluarile facute de managerul sau in ultimii 2 ani (toate la superlativ), rezultatele assessment-urilor la care participase trimis de companie ( toate laudative), afirmatiile managerilor companiei care ii intareau increderea in fortele proprii si s-a prezentat in fata sefului sau pentru a solicita majorarea dorita, pe exact 8 ianuarie 2009.

A inceput prin a confirma intelegerea exacta a situatiei fimei (juca la cacealma, pentru ca estimarea sa era muuult peste realitate si habar n-avea ca erau la un pas de faliment si ca viitorul firmei atarna de un contract urias cu o institutie de stat) , ca aprecia decizia de a pastra intreaga echipa ...ceea ce denota responsabilitate sociala (in fapt salariile compensatorii ar fi dus direct in faliment firma asa ca mai bine ii pastrau pe toti si in caz de faliment nu se mai putea discuta de salarii compensatorii) dar ca, un angajat atat de bun ca el...are si alte oportunitati... el desigur , vrea sa ramana fidel companiei, apreciza tot ce i s-a oferit, ar dori sa ramana dar... are nevoie de o mica majorare pentru a putea supravietui. Escu, mai avea un pic si se pupa singur fericit ca i-a iesit perfect prezentarea. Seful sau mai avea un pic si facea infarct. L-a sfatuit pe Escu sa-si prezinte demisia si sa accepte unul dintre celelalte posturi ce i-au fost oferite.

S-a intors in (inca)biroul sau , a relecturat ofertele de angajare primite in ultimele 9 luni, a adunat jignirea profunda provocata de non- actiunea sefului care n-a incercat sa-l opreasca si ... a demisionat. Demisia sa a fost acceptata fara comentarii, i s-au acordat drepturile banesti pentru urmatoarele 45 zile (termenul de preaviz - conform contract), i s-au retras legitimatiile si parolele si ...in martie eroul nostru e inca somer.

Ofertele de angajare fusesera valabile la data trimiterii lor, intre timp acestea fusesera retrase din aceleasi ratiuni general valabile la nivel mondial : probleme financiare.

Escu a jucat la cacealma, a incercat sa dovedeasca indinspensabilitatea sa in cadrul companiei, dar a intalnit un adversar care desi juca si el la cacealma (situatia firmei era mult mai grava decat li se spusese in sedinta, viza falimentul) nu mai avea nimic de pierdut asa ca isi permitea sa joace pana la ultima carte !

Concluzie :
Multi dintre noi ajungem sa cochetam cu ideea de a fi , pentru cateva secunde cel putin, Escu, centrul universului profesional/organizational, omul fara care firma se impotriveste legii gravitationale si incepe sa se ridice in aer... multi dintre noi au jucat sau vor juca la cacealma... important e insa, intotdeauna, limbajul nonverbal si analiza rece a mediului . Nu mai e la fel de usor sa gasesti un alt job, nu mai e la fel de usor sa obtii o majorare salariala, nu mai poti cheltui atat de mult si atat de usor pentru ca bugetul ajunge sa incorseteze inclusiv libertatea de miscare.

Multi dintre "alde Escu" datoreaza acest comportamnet orelor de coaching in care au fost indoctrinati cu o valoare de sine uriasa, evaluarilor trimestriale egalizatoare pentru a nu destabiliza echipa (toti sunt cotati la "bine " - "foarte bine" iar curba lui Gauss a devenit linie), faliei pe care au creat-o intre ei si restul pietei de specialitate.

Un filozof, inca in viata, spunea : "Atunci cand ajungi la limita propriei tale lumini si vrei sa pasesti in intunericul necunoscut de dincolo, trebuie sa te asiguri fie ca dincolo ai un teren solid pe care sa pasesti fie ca ai invatat sa zbori ."

Cacealmaua in resurse umane e castigatoare pentru oamenii cu adevarat inteligenti si bine informati sau pentru cei ce nu mai au nimic de pierdut, pentru restul e doar ...un eseu.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
ogi a spus:
11/03/2009 09:05
buna

Este buna analiza pe care ati facut-o .Aveti talent. Expresia " Ce bun sunt eu dar nu ma vede nimeni" se pare ca sa inradacinat la multi manageri .Boala nationala.
Totusi oare inainte de a fi angajat ca si manager la o multinationala trebuie sa treci de obicei prin filtrul unei agentii de HR, care agentie daca nu corespunzi psihologic nu te propune la angajator(poti fi un fff bun profesionist).Este o stare de fapt.
Cei de la aceste agentii chiar nu au nici o vina "mica"??Chiar sunt curios.Pina acum nimeni nu deschide gurita sa spuna in ce mod se fac recrutarile la noi .Cred ca ar fi interesant.

Apropo daca persoanele la angajare sunt verificate de cei de la HR, pe acestia din urma cine ii verifica???????
Se pare ca analiza dvs este valabila si la nivelul fostului guvern .Ani de zile raportari , cresteri la cacialma.Rezultatul un balon de sapun .
Multe in Romania sunt la Cacialma.Scapa cine poate...


Raspuns Mihaela Tudorancea

Multumesc pentru comentarii!
Referitor la agentiile de recrutare, ai dreptate- si noi avem o oarecare culpa. La inceputurile acestei meserii ai tendinta de a alege numai persoane foarte corecte, foarte destepte, foarte bine pregatite, foarte foarte ... Ii prezinti lista scurta clientului si acesta nu-si alege nici un om pentru ca e PREA. In timp intelegi ca de fapt nu cei inteligeniti sunt cei mai cautati , nu cei cu un potential exceptional ci ... oamenii obisnuiti, care pot fi mai usor "determinati sa realizeze anumite lucruri" si mai usor controlati. Daca vrei sa faci o afacere, inveti repede ca trebuie sa-i dai clientului ce vrea nu ce e mai bun pe piata, iar unii dintre ei nu vor oameni de top.

Asa ca, da, uneori si agentia de recrutarea, in incercarea de a-si pastra clientii, contribui la expandarea baloanelor de sapun...

 
KVVVK a spus:
12/03/2009 13:51
Mi-a placut articolul si e mare lucru pentru ca sunt critic din fire.

Pentru dvs. si dl. Ogi care a comentat, va reproduc ce mi s-a transmis ca si gluma de catre HR managerul pe Romania al unei companii farmaceutice foarte mari: "Managerul de resurse umane are in fata un teanc de CV-uri. Ia jumatate si le arunca la cos, spunand: Nu vreau oameni fara noroc in firma"

Si acum vine partea buna: din experientele mele directe cu un numar de multinationale, acest lucru tinde sa fie adevarat - e drept ca metodologia e mult mai putin straightforward si se cheltuieste mult mai mult decat prin aceasta simpla inovatie, dar rezultatul este acelasi.
 
dino a spus:
12/03/2009 15:13
Nimeni nu este de neinlocuit, nici Escu din punctul de vedere al Multinationalei, dar nici Multinationala din punctul de vedere al lui Escu.
Ultimatumurile trebuie evitate de ambele parti. Apropo de poker, sa joci cacealmaua la "All in" este deosebit de stupid, mai ales cand ai un numar redus de jetoane pe masa.
Cel mai important este in primul rand sa ramai in joc, si sa astepti "o mana norocoasa".
Discutam cu managerul de HR caruia ii spuneam ca eu nu cred in "Cariera", in fond nu fac decat bani, nu operez pe cord deschis si nici nu revolutionez domeniul(desi imi doresc), acelasi lucru i l-am spus si superiorului direct, in ideea ca, nu fac decat bani, dar ii vreau. Amandoi au ramas destul de surprinsi. (Probabil datorita povestilor de la coaching).
Eu cred ca aceia dintre noi care sunt "nascuti" pentru a fi rechini, vor ajunge in aceasta pozitie aproape inevitabil.
 
romania inedit a spus:
12/03/2009 18:47
Si mie mi s-a spus ca nu pot sa ma angajeze pentru ca sunt prea destept , chiar daca nu stiu limba engleza .
Actuala criza mondiala se datoreaza si faptului ca managerii de pe pozitii ce apartin nivelului middle au ajuns in pozitii de top , nefiind inteligeniti si neavand un potential exceptional , ci doar niste oamenii obisnuiti, care pot fi mai usor "determinati sa realizeze anumite lucruri" si mai usor controlat , adica doar niste mezeluri oarecare .
Dupa aia vin si cer ajutoare de la stat , ca sunt la un pas de faliment .
 
ogi a spus:
13/03/2009 23:35
D-nei Mihaela Tudorancea

Am raspuns la analiza dvs tocmai pt ca sunteti un caz singular in acest domeniu.Va felicit. Alte persoane din HR se ascund dupa sticla ca sa nu se vada.
Problema la care am facut referire si nu va acuz este aceea ca la recrutare se prefera persoanele nu cele f bune dpdv profesional care pot face performanta, sunt devotate firmei etc ci acele persoane care corespund psihologic. Ma refer la pozitii de management.
In Europa este exact pe invers.De ce oare??
Si fara suparare cred ca cel putin 60% din persoanele care sunt in HR includ aici si agentiile nu au ce cauta in aceasta meserie.Va spun acest lucru dupa ce am dat si eu interviuri si dupa cca 10 ani de condus o multinationala.
Rezultatul, dna Mihaela Tudorancea o puzderie de firme conduse hai hui de asa -zis manageri care braveaza si rezultatele se vad .Va dau dreptate la raspunsul dvs.
Iar daca la nivel de top se intimpla aceste lucruri banuiesc ce este la nivelele inferioare.
Din pacate daca mergem pe acest drum este grav si se pare ca deja mergem de mult timp.
La cca 30 ani nu poti fizic sa conduci o firma de dimensiuni medii .
In Europa se considera ca un manager poate sa conduca o firma in cel mai fericit caz la 38 ani si ajunge in virf de forma la 45.In Romania la 25 ani este "cel mai cel".Toti vor sa conduca dar nu stiu.Pagubele le platim insa toti .
 
Pagini: 12
Mihaela Tudorancea
Managing Partner, Tudorancea & Partners; Managing Partner , Nefertiti Human Capital Consulting
Mihaela Tudorancea
S pecializari:head-hunting, consultanta proceduri si politici HR, consultanta legislatia muncii.... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Luni, 23 Mai 2022, 16:19
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter