Mihai Musatoiu: Opinia DailyBusiness.ro: Companii

Asa rodeste PIB-ul

16 noiembrie 2011, ora 23:30 | 183 afisari | in Companii
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Cresterea economica surprinzatoare din trimestrul trei are la baza sezonul agricol foarte bun, care a inregistrat cele mai bune rezultate din ultimii cinci ani. Este inca o confirmare ca una din cartile pe care Romania ar trebui sa le joace mai atent este agricultura.

Cu o crestere de 25% pe trimestrul trei, dupa cum estimeaza presedintele Basescu, agricultura impinge inainte intregul PIB pentru anul in curs. Estimarile de maxim +1,5% sunt acum revizuite si vorbim de un posibil +2% sau mai mult pe anul 2011. Totul pentru ca am recoltat, printre altele, mai mult grau, porumb si rapita.

Produsele eco sunt din ce in ce mai cautate in Occident, iar Romania poate sa tinda din nou catre o pozitie cheie in topul exportatorilor europeni. In primele sapte luni exporturile agricole au crescut cu 70%, dar ritmul ar trebui mentinut. Sa nu uitam ca multe superputeri europene nu pot compensa printr-o organizare-ceas lipsa unor terenuri de calitate.

Romania are pamant roditor. Investitorii puternici au aparut de cativa ani. Mai lipsesc politicile coerente la nivel de guvern, dar si incurajarea fermierilor de marime medie. Nu numai Porumboiu si Niculae pot ajuta la cresterea agriculturii si a PIB-ului. Multi Popescu si Ionescu au idei de afaceri, dar sunt inca descurajati de hatisul birocratic care insoteste acordarea de bani europeni ori, pur si simplu, de lipsa de orizont a celor platiti din bani publici ca sa ii sprijine.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Mihai Musatoiu
Membru fondator DailyBusiness.ro
Mihai Musatoiu
Va multumim pentru ca ati transformat DailyBusiness.ro in ultimii cinci ani in cel mai interactiv site de... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Sambata, 27 Februarie 2021, 12:27
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter