Mihai Musatoiu: Opinia DailyBusiness.ro: Companii

Dupa 7 ani de seceta, lacustele promit bunastare

29 mai 2011, ora 09:30 | 249 afisari | in Companii
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
In scrierile vechi, diverse nenoriciri se abat asupra omenirii timp de cate 7 ani. Printre ele, navalirea lacustelor, urmata de seceta si foamete. Si in Romania moderna, lacustele isi iau partea lor; nu atat din recoltele agricole, cat din banii alocati autostrazilor. Efectele sunt aceleasi. Sansele pentru bunastare scad dramatic, iar seceta si foametea (adica saracia) sunt urmarea fireasca a vizitei acestor insecte lacome.

Problema este ca vizita asta se prelungeste. Exact in urma cu 7 ani, intr-o zi de vara, primul ministru Adrian Nastase taia panglica de inaugurare a Autostrazii Transilvania, iar excavatoarele isi infigeau cupele in pamant langa satul Valisoara, pe acordurile Anotimpurilor lui Vivaldi. Reuters recreeaza momentul: “In acea zi, viitorul parea aproape tangibil: va fi o autostrada frumoasa, spatioasa, cu patru benzi , lunga de 415 km si cu peste 300 de poduri, 70 de treceri la nivel, care va lega Transilvania de Ungaria”.

Fast-forward trei ani, pana in 2007. Intre scandaluri diverse cu statul roman, o declaratie a lui Michael Mix, managerul de proiect al constructorului Bechtel, merita citata peste timp: "O autostrada este pentru totdeauna. Este o mostenire."

Mai trec patru ani si proiectul tot nu e gata. Gata? Ce gluma buna. De-abia este gata o portiune de 10%, iar statul roman a platit Bechtel, din bani publici, 1 miliard de euro. Expertii citati de Reuters cred ca nota de plata finala va fi dubla fata de estimarea initiala de 2,2 miliarde de euro. Termenul de predare, 2013, pare o tinta utopica.

N-are rost sa mai extindem discutia cu alte exemple similare. Sunt multe proiecte care ne-au sedus si ne-au abandonat. Prea putine exemple in care promisiunile au fost respectate si doar pentru proiecte de anvergura mica: mai un pasaj, mai o centura ocolitoare.

Acum, avem parte de o noua runda de promisiuni din partea lacustelor. De data asta, la microfon este ministrul transporturilor, Anca Boagiu,”o femeie micuta, cu parul negru strans sever intr-un coc, prezentata drept ministrul insarcinat cu recuperarea timpului pierdut”, dupa cum o descrie Reuters.

Vor fi gata in timp record sute de kilometri de autostrada, promite ea. Nu stiu cine mai are nervii sa o creada. Am intrat in al 8-lea an de vorbe care, pentru ca nu se transforma in fapte, aduc nenoriciri pentru economie si pentru o tara care se sufoca pe ”drumurile care duc spre nicaieri”. Oare lacustele se satura vreodata?
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
ioana a spus:
31/05/2011 09:10
...accea e coruptiune. Daca Hilton mai construieste inca un hotel, si concurenta lor , la fel. Si mai dau nu stiu ce prevederi sa se poata inmulti si hipermarketurile( concurenta ar trebui sa-si dea acordul ptr contruirea unuia prin zona, o aberatie!)...e de bine. Mai se inmoaie si inima bancherilor, de n-ar urca dobinzile, bine ar fi.Insa, unde e treaba cu statul, e treaba cu coruptia. Iar dvs, jurnalistii puteti face 'minuni' in acest caz.
 
Mihai Musatoiu
Membru fondator DailyBusiness.ro
Mihai Musatoiu
Va multumim pentru ca ati transformat DailyBusiness.ro in ultimii cinci ani in cel mai interactiv site de... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Marti, 02 Martie 2021, 00:33
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter