Mihai Musatoiu: Opinia DailyBusiness.ro: Companii

Educatie anti-viitor

29 martie 2012, ora 23:30 | 370 afisari | in Companii
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Educatia este prin definitie un domeniu care ar trebui administrat cu viziune. Cum viziunea este o marfa rara in Romania, asteptam de la lideri macar sa nu distruga si ceea ce functioneaza.

Sistemul de evaluare in vederea admiterii la facultate, care facuse un pas spre normalitate prin luarea in calcul a mediei din cei patru ani de liceu, a fost brusc schimbat de actualul ministru al educatiei, Catalin Baba. Intr-un limbaj gratuit agresiv, ministrul spune ca “interzice folosirea mediilor din timpul anilor de studiu (de la liceu – n.a.) la admiterea in facultate”.

Dintr-o intorsatura de condei, un ministru (al educatiei!) arunca la gunoi cea mai importanta perioada din formarea oricarui adolescent – anii de liceu. Transmite mesajul subliminal ca poti sa stai in bar si sa bei bere, iar cu doua-trei luni inainte de BAC sa te pui cu burta pe carte ca sa impusti o medie buna si sa le dai cu tifla fraierilor care au tras tot liceul, dar emotiile sau conjunctura unui examen stresant i-a facut sa ia note slabe la BAC. Din nou, triumful smecheriei in fata seriozitatii si a constantei.

Motivatia ministrului este intr-adevar o realitate – diferentele mari de notare intre liceele din tara, ca "un 10 la un anumit liceu poate insemna doar 8 la altul", dupa cum explica el. Decizia sa este insa in directia opusa normalitatii. Ministerul este o institutie platita din bani publici ca sa rezolve probleme, nu sa ia decizii care le ocolesc. Este ca si cum dupa ce constati ca pe strazi umbla haite de caini maidanezi periculosi, masura pe care o iei este sa interzici cetatenilor sa circule pe strada in grupuri mai mici de 3 persoane si apoi eventual te si lauzi ca "pe mandatul tau" nu au mai aparut noi victime.

Problema fundamentala este cum rezolvam diferentele mari de notare intre licee, intre orase si sate, intre judete. Pentru ca fiecare medie, fiecare zi a elevului de liceu este importanta pentru viitorul lui, cu atat mai mult pentru admiterea la facultate. Calitatea se construieste greu, cu efort zi de zi, iar Romania are nevoie ca adolescentii ei sa inteleaga asta la timp.

Solutii exista, dar cine sa le implementeze? Suedia, de exemplu, ia in calcul in primul rand pentru admiterea la facultate media anilor de liceu, iar BAC-ul are o importanta mai mica in selectie. Nu exista examen de admitere in facultate. Este o formula simpla, care premiaza absolut tot ce a facut elevul in timpul liceului, nu doar in ultimele doua saptamani sau trei luni. Are insa in spate un sistem de notare absolut draconic, valabil la fiecare curs in parte, cu grile de corectare detaliate in cele mai mici amanunte, cu exemple de posibile rezolvari ale elevilor si cum ar trebui notate, totul pentru ca subiectivismul profesorilor sa fie eliminat la maximum si notele din scoli diferite sa corespunda unei grile comune. Simplu, dar atat de complicat cand busola de ministru este defecta de 20 de ani.

Asa ceva se asteapta de la un ministru al Educatiei, sa gandeasca pentru Romania de maine, si nu sa dea cu tarnacopul la sapat santuri in fata tsunami-ului. Pentru ca ceea ce se intampla de la Revolutie incoace, si anume ca ne dinamitam sistemul educational din interior prin incompetenta, este un tsunami care ne va lovi la urmatorul schimb de generatii, nu mai tarziu de zece-douazeci de ani de acum inainte.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
30/03/2012 11:19
Am ajuns sa traim intr-o Romanie de ..t! din ce in ce mai multe legi nelegi, reguli care se transforma in nereguli, si educatie care ajunge needucatie! Felicitari domnilor ministrii!
 
Lupu Stefana a spus:
30/03/2012 19:19
Ai dreptate, Mihai, fiecare ministru de la educatie trebuie sa lase ceva in urma lui si asta cat mai repede , ca nu se stie cat va ocupa acest scaun. Nu se gandeste nimeni la viitorul acestei tari.
 
Valeria a spus:
08/04/2012 14:28
Toate hotararile se iau din birouri, ce este pe teren, respectiv in scoli si gradinite nu se cunoaste exact si nu-i intereseaza decat pe cei care lucreaza cu copiii. Din pacate ei nu pot lua deciziile importante.
 
Mihai Musatoiu
Membru fondator DailyBusiness.ro
Mihai Musatoiu
Va multumim pentru ca ati transformat DailyBusiness.ro in ultimii cinci ani in cel mai interactiv site de... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Luni, 01 Martie 2021, 06:28
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter