Mihai Musatoiu: Opinia DailyBusiness.ro: Companii

Ghid de sufocare a economiei de catre viitorul guvern

30 octombrie 2009, ora 15:33 | 4.582 afisari | in Companii
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Concedierile masive din sectorul bugetar care vor trebui facute de viitorul guvern sunt o amenintare grava pentru economie. Puterea de cumparare a populatiei active va fi brusc amputata, pentru ca bugetarii sunt o forta reala in zona de consum (va mai amintiti ce liber a fost Bucurestiul la summit-ul Nato, cand bugetarii au avut liber?), iar firmele o vor simti pe pielea lor, prin scaderea generalizata a vanzarilor.

Cum se continua lantul slabiciunilor? Scaderea incasarilor realizate de companii se va reflecta in probleme si mai mari in achitarea taxelor catre stat. Va intrebati oare cum va reactiona statul? Greu de crezut ca va fi rational si va reduce TVA, pentru a incuraja firmele sa factureze mai mult, sa creeze locuri de munca si noi surse de incasari la buget. Cel mai probabil, reactia va fi brusca si radicala, iar TVA va creste ca raspuns la indisciplina fiscala.

Cu alte cuvinte, cine va reusi, in ciuda crizei generalizate, sa-si creasca incasarile, va fi readus "cu capul la fund" de un TVA mai mare. Blocajul va fi alimentat de catre stat, in loc sa fie rezolvat. Cu gandul sa nu ramana fara lemne in pod, statul va taia tot mai multi copaci de pe marginea drumului, uitand sa mai si planteze. Rezultatul? Si el, si firmele, s-ar putea sa ramana fara oxigen la anul.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
dino a spus:
03/11/2009 10:46
Concedierile acestea ar fi trebuit facute in 2008, tot atunci ar fi trebuit date facilitati pentru angajarea e someri, scaderi de impozite si TVA.
In momentul in care am imprumutat prima transa la FMI am luat-o la vale.
E ca atunci cand te imprumuti la banca pentru a plati intretinerea casei, nu faci decat sa prelungesti agonia. Chiar daca nu mai aprinzi lumina si nu mai faci cald in casa oricum trebuie sa dai inapoi mai multi bani decat ai fi avut de dat, daca faceai economie din timp.
Poate ar trebui sa i se explice statului roman ca imprumuturile se fac numai pentru investitii in lucruri productive, imprumuturile de nevoi personale inseamna amanetare.
 
vanghelica a spus:
12/11/2009 11:50
"imprumuturile se fac pentru investitii productive"...din pacate soselele, reabilitarea scolilor, a cladirilor, etc...nu sunt productive...
...dar aduc "para-ndarat"...
ce-ar fi fost sa investeasca in energie, sa fie mai ieftina, in retehnologizari la companiile de stat......vise...
....astfel de investitii nu aduc para-ndarat...
 
vanghelica a spus:
12/11/2009 11:52
... bugetarii sunt o forma de subventionare indirecta a economiei ....
 
Ion Vaciu a spus:
26/11/2009 17:10
Lucrurile nu sunt chiar atat de simple cum par a fi, dar nici atat de complicate pe cat altii si-ar dori. Asadar, totul depinde de votul din turul II. Intr-o prima varianta, pe care nu o voi nominaliza tocmai pentru a ma pastra doar in zona economica, caderea economica va continua agresiv, dublata de criza politica in care ne aflam deja de cateva luni bune. In a doua varianta, caderea economica poate fi incetinita printr-un complex de masuri sociale, dar si liberale, prin incurajarea iesirii la alb a economiei negre si chiar gri, eforturi care au avut oarece succes in ultimii ani. Concomitent cu aceste eforturi, aparitia unor locuri de munca prin deschiderea unor mari proiecte nationale (autostrazi, cai ferate, redeschiderea unor industrii - chimia, petrochimia, extractia si prelucrarea petrolului, spre exemplu, mai pot aduce putin aer proaspat in amarata noastra economie. In final, depinde doar de cei care voteaza in ce directie se va duce Romania in urmatorii 10-20 de ani, nu numai cei 5 pentru care crede fiecare ca voteaza. Trebuie sa ne gandim de 10 ori si sa alegem calea cea buna pentru toti, chiar daca majoritatea pare a nu vedea padurea din cauza uscaturilor din copaci.
 
Mihai Musatoiu
Membru fondator DailyBusiness.ro
Mihai Musatoiu
Va multumim pentru ca ati transformat DailyBusiness.ro in ultimii cinci ani in cel mai interactiv site de... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Sambata, 06 Martie 2021, 03:21
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter