Alegerile de duminica sunt o afacere emotionala. E clar de care parte este afacerea (politicienii, sau mai exact cei care ii influenteaza), si de care sunt emotiile (alegatorii care decid pe baza instinctului si nu a ratiunii).
Un pic de ratiune nu strica insa, in aceasta perioada agitata. Sa ne amintim cum se vede Romania din strada. Patru fraze, de la patru oameni obisnuiti:
"Nu s-au schimbat multe in ultimii 20 de ani".
"Cant pe strada ca sa supravietuiesc".
"Romania nu-si mai permite sa ramana pe loc".
"Indiferent cine vine la putere, scenariul pentru viitor ramane foarte nesigur".
Sunt opinii ale unor romani de rand, compilate de Wall Street Journal intr-un reportaj interactiv. Sunt lucruri care dau de gandit, pentru ca intre atatea filmulete vechi de 4 ani, vizite nocturne si aplauze la dezbateri, uitam ca presedintele, cel care va numi primul-ministru, va influenta adevaratele probleme ale tarii. Trebuie sa ne intrebam:
Ce vom face cu banii din imprumuturile externe?
Vom avea infrastructura peste 5 ani?
Justitia va functiona?
Sectorul privat va fi suficient sprijinit?
Mihai Musatoiu: Opinia DailyBusiness.ro: Companii
Romania electorala, vazuta de romanii obisnuiti
04 decembrie 2009, ora 16:54 | 13.958 afisari | in Companii
Mihai Musatoiu
Membru fondator DailyBusiness.ro
Va multumim pentru ca ati transformat DailyBusiness.ro in ultimii cinci ani in cel mai interactiv site de... vezi profilul »
Categoriile blogului
- Companii: 74 insemnari
- Finante-Banci: 24 insemnari
- Burse: 3 insemnari
- Internet/New Media: 43 insemnari
- Real Estate: 7 insemnari
- Media & Advertising: 17 insemnari
- Auto: 7 insemnari
- Turism: 4 insemnari
- Lifestyle: 4 insemnari
- Hardware: 8 insemnari
- Software: 8 insemnari
- Juridic: 1 insemnare
- Altele: 1 insemnare
Arhiva blogului
- Iulie 2013: 1 insemnare
- Iulie 2012: 1 insemnare
- Martie 2012: 1 insemnare
- Ianuarie 2012: 1 insemnare
- Noiembrie 2011: 1 insemnare
- Octombrie 2011: 1 insemnare
- Septembrie 2011: 1 insemnare
- Iulie 2011: 1 insemnare
- Iunie 2011: 1 insemnare
- Mai 2011: 2 insemnari
- Aprilie 2011: 3 insemnari
- Martie 2011: 3 insemnari
- Februarie 2011: 1 insemnare
Actuala modalitate de functionare a statului ne este familiara, iar acest lucru il face destul de previzibil, astfel ne putem face calcule mai precise pentru viitor si ne vom putea adapta mai usor, cel mai bun drum este cel pe care il cunosti. Totul depinde acum de cat de bine vom sti sa evaluam situatia si sa ne facem calculele, in mare, stim ce ne asteapta si in ce mod ne va lovi.
Chiar nu va spune nimic faptul ca 4 mil. de concetateni muncesc aiurea prin Europa si prin lume ca ultimii oameni, pentru ca nu au ce sa faca in tara lor?
Si totusi, tocmai acesti romani din strainatate au votat pentru mentinerea presedintelui. Asta spune ceva despre cum s-a vazut in ochii lor posibilitatea de a-l avea presedinte pe celalalt candidat. Emigrarea masiva a avut loc totusi in perioada 2000-2004, nu?
Nu te contrazic cand spui ca dorinta de schimbare trebuie sa fie motorul progresului, problema insa este cand acea schimbare nu inseamna risc (si deci posibilitate de castig), ci reintoarcerea la ceva deja cunoscut. Nu sunt sociolog, dar poate ca asa au gandit romanii din strainatate cand si-au facut alegerea, duminica.
P.S.
Am discutat si ieri si azi cu mai multi oameni de afaceri ale unor mari companii multinationale si sunt extrem de ingrijorati ca Romania intra intr-un con de umbra tot mai evident. Criza politica este cu atat mai grava cu cat este dublata, triplata si de un varf al crizei economice. sa vedeti ce se va intampla cu euro pana spre sfarsitul anului, dar mai ales dupa anul nou. Ne mai auzim...