Mihai Musatoiu: Opinia DailyBusiness.ro: Finante-Banci

Dam bani Republicii Moldova si nu ii cerem inapoi. Crestinesc, dar si responsabil?

27 ianuarie 2010, ora 16:42 | 1.872 afisari | in Finante-Banci
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Suntem disperati sa primim imprumutul de la FMI ca sa platim salarii si pensii, si in paralel ce facem? Dam 100 de milioane de euro Republicii Moldova si nici nu ii asteptam inapoi.

Sa ajuti fara sa astepti nimic in schimb este un gest crestinesc, fara indoiala. Dar cat de responsabil este sa ii dai bani unei rude mai sarace (Rep. Moldova), atunci cand propriii tai copii plang de foame?

Cine sunt "copiii" statului? Nu numai bugetarii amenintati de concedieri, ci si ceilalti cetateni, amenintati de spectrul cresterii taxelor pentru ca statul sa poata plati dobanzi la imprumuturile pe care le face cu frecventa ametitoare.

Nu ne ramane decat sa speram ca cei 100 de milioane de euro cedati Republicii Moldova nu sunt un capriciu prezidential, ci o investitie pe termen lung. Ca vor "unge" niste mecanisme, de business si nu electorale, din care sa aiba de castigat, indirect, si PIB-ul romanesc.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
wraith a spus:
31/01/2010 07:24
Ar trebui un referendum pentru asa ceva si asta pentru ca acei bani dati Rep. Moldova vor fi platiti tot din buzunarele si asa saracite ale Romanului de rand , doar politicienii nu dau din buzunarele lor , Roman care acum traieste destul de greu din salarile mizerabile platite de patronii lor , patroni ce castiga de pe urma angajatilor miliarde doar ca legea nu ii obliga sa dea mai mult iar oamenii accepta sa lucreze si pe 3 milioane.
Dar ce sa mai ceri unor politicieni destepti care habar nu au ( unii dintre ei ) ca apa trebuie musai sa contina doi atomi de hidrogen . Trist dar adevarat si cel mai grav este ca nu vor raspunde pentru asta in fata nimanui , doar ei fac legea si noi habar nu avem din simplul motiv ca ei nu vor , in timp ce noi mai admiram o telenovela sau vreun nou caz de gripa la tv ei isi umfla buzunarele .
 
Paulian a spus:
01/02/2010 12:19
Poate n-ar strica sa ne amintim de o zicere din batrani: ,,Frate, frate, dar branza pe bani!" Noi am mai avut dezamagiri - reciproce! In plus, numai cineva cu atitudini discretionare poate dispune asa, dintr-un foc, de banii tarii.
 
indyul a spus:
01/02/2010 14:26
Daca Germania si-ar fi pus problema asta in 1990 pentru RDG, sau dupa pentru tot estul europei, astazi n-am mai fi avut de unde da acesti bani.
E posibil sa ne fi fost luati printr-o "privatizare" prieteneasca mai la est de Chisinau !
Ce-ar fi fost daca U.S.A. nu ar fi inceput planul Marshall ?
Recent am vazut pe NGtv ca Etiopia are sanse sa evite foametea din 80' chair daca banii vin dintr-o tara comunista si investitia nu e tocmai Green ...
In ceea ce ne priveste pe noi, romanii si politicile publice financiare, cred ca 100 de mil. de euro sunt o suma infima in comparatie cu drenajul sistematic din buget a ultimilor 20 de ani. E caduca mentiunea ca pe fondul accelerarii schimburilor comerciale cu R. Moldova , zona estica a tarii are sansa de a iesi din conul de umbra provinicial pauper si de a se aseza in mijlocul axei de dezvoltare europeana care uneste unele dintre cele mai mari orase din regiune - Bucuresti si Chisinau !
Ignorarea unui oras cu peste un milion de consumatori (Chisinau) e pura sinucidere economica.
Pe termen scurt, importurile alimentare la pret scazut din R. Moldova versus exportul de knowhow (fie si administrativ) pot suplini lipsa noastra de competitivitate din vest.
Sociologic, entuziasmul noilor cetateni romani, poate cataliza inertia societala.
Deschiderea democratica recenta din est, alimentata si cu sange economic, genereaza premizele propice primei colonii economice realiste a Romaniei.
Diferenta ar fi ca noi spre deosebire de alte natiuni nu am transporta element alogen acolo, ci am intari elementele pauperizate de elementul alogen deja existent in areal !!!
 
Mihai Musatoiu
Membru fondator DailyBusiness.ro
Mihai Musatoiu
Va multumim pentru ca ati transformat DailyBusiness.ro in ultimii cinci ani in cel mai interactiv site de... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Miercuri, 21 Octombrie 2020, 09:52
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter