Mihai Musatoiu: Opinia DailyBusiness.ro: Finante-Banci

De ce e bine ca avem scandal intre clienti si banci

09 septembrie 2010, ora 20:20 | 1.258 afisari | in Finante-Banci
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Intr-o societate normala scandalurile sunt rare. Luati primavara un ziar din Scandinavia, s-ar putea sa vedeti pe prima pagina stirea ca au inflorit copacii (cu tot cu poze). In Romania, in schimb, ne-am saturat de scandaluri. Insa unele dintre ele sunt chiar bune. Sa vedem de ce.

Sistemul bancar din Romania este insuficient orientat catre client si interesele lui. Asta ca sa ma exprim eufemistic. Mai concret, dobanzile si comisioanele practicate aici ne plaseaza intr-un "est salbatic" comparativ cu Occidentul, cu toate ca puterea de cumparare nici nu se compara.

Dar nu despre sistemul bancar si problemele lui binecunoscute vreau sa vorbesc. Revolta semi-organizata inceputa de clientii bancilor mai intai online si continuata apoi in birourile avocatilor si probabil in curand in tribunal are semne bune in alta parte, la nivelul societatii romanesti grav afectate de rasturnarea valorilor in ultimii 20 de ani.

Fara sa discutam acum despre cine are dreptate, iata care sunt concluziile imbucuratoare care reies din scandalul "Forumiada" inceput de clientii bancilor.

- Romanii au inteles ca au drepturi si ca drepturile se cer "cu arma in mana si nu cu lacrimi in ochi", cum s-a exprimat plastic un forumist.

- Romanii au inteles importanta unei reclamatii scrise atunci cand lucrurile nu merg asa cum trebuie. De cate ori n-ati auzit pe strada sau la birou oameni plangandu-se ca aia nu merge, ailalta nu merge. De obicei dialogul decurge cam asa: "- Dar reclamatie ai facut? - Nu, ca oricum nu se schimba nimic". Uite ca se schimba, iar oamenii cu credite au inceput un razboi de uzura in care proiectilele sunt sub forma de notificari, cereri, refuzuri scrise si citatii. Adica singura modalitate prin care poti convinge o institutie greoaie (cum sunt majoritatea in Romania) sa iti dea atentie. Nu certandu-te la telefon, nu jeluindu-te la prieteni.

- Romanii pot fi uniti. Fara legatura directa, pentru ca e din alt domeniu, dar merita amintit: un alt exemplu de unitate remarcabil este efortul comun fara precedent facut de activistii pro- Rosia Montana.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Mihai Musatoiu
Membru fondator DailyBusiness.ro
Mihai Musatoiu
Va multumim pentru ca ati transformat DailyBusiness.ro in ultimii cinci ani in cel mai interactiv site de... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Miercuri, 21 Octombrie 2020, 10:20
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter