Radu Ciofu: Burse si piete de capital: Companii

De ce scad sau cresc bursele ..

27 iulie 2009, ora 16:29 | 4.979 afisari | in Companii, Finante-Banci, Burse
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Care este motivul principal pentru care bursele inregistreaza cresteri sau scaderi? Raspunsul aparent este starea economiei, ceeace este adevarat, dar doar intr-o masura limitata. Pe termen lung (ani) nu poate exista o decorelare intre economie (companiile listate) si indicii bursieri. Insa pe perioade mai mici pretul poate avea variatii de peste 100% fara ca situatia in economia reala sa varieze atat de mult.

Raspunsul cel mai corect este ca pretul se formeaza in functie de cerere si oferta. Insa cine este cererea si cine este oferta in cazul pietelor bursiere ?.
Este greu sa incadrezi toti investitorii de la bursa in doar doua categorii insa fortand un pic nota putem avea doua categorii : detinatori slabi si puternici (weak holders / strong holders)

Detinatorii slabi sunt acele persoane care intra in bursa fara vreo strategie clara si fara a cunoaste exact ce marfa (emitenti) cumpara. Cele mai intalnite motivatii pentru cumparare sunt "pentru ca a crescut mult" sau "pentru ca am citit cutare stire pozitiva".
Acesti cumparatori sunt numiti "slabi" (weak) pentru ca neavand o strategie clara nu stiu
cand sa vanda daca mai creste, sau cand sa vanda daca scade. De obicei in cazul in care creste fie vand foarte repede si nu beneficiaza de o mare parte din crestere, fie nu vand sperand mereu la mai mult si ajungand sa piarda intr-un final tot profitul. Iar in caz de scadere, se panicheaza, si fie vand imediat, dupa care pretul revine fie nu vand deloc si raman cu ele in asteptarea revenirii.

Cumparatorii puternici (strong) sunt acele persoane, sau investitori care se ghideaza dupa o strategie clara, care a functionat si care desi nu este perfecta de obicei functioneaza. Nimeni nu poate tranzactiona perfect la bursa, orice investitor are si pierderi la activ, insa ce ii deosebeste pe experimentati de cei novici este rigoarea in a aplica o strategie. Cumparatorii puternici sunt cei care deobicei actioneaza proactiv cu piata si cumpara cand stirile sunt apocaliptice si piata se prabuseste si vand cand aparent totul merge perfect.

Si totusi de ce uneori bursa creste pe stiri proaste sau scade pe stiri bune?


Continuarea pe
www.marketroller.ro

sau

www.dorinvest.ro
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
MoneyWatch.ro a spus:
30/07/2009 23:52
Un articol documentat, echilibrat si cu bun simt.
 
Adrian Popescu a spus:
01/08/2009 22:12
Pentru ca sint influentate de interesele unor nemernici care sa obtina cistiguri conjuncturale . Munca este cea care trebuie sa aduca profit nu specula . Bursa e un loc unde se speculeaza informatii , informatii care influenteaza cursuri . Si de regula informatiile constituie apanajul celor cu putere ....
 
Radu Ciofu a spus:
02/08/2009 02:07
Desi la prima impresie specula pare ca nu aduce niciun castig ,acest lucru este cat se poate de departe de adevar. Principalul beneficiu al speculatorilor este ca acestia creeeaza lichiditate. Daca toata lumea ar fi investitor (cu orizon >5 ani sau mai mult) atunci ar fi perioade foarte mari in care la bursa nici nu am putea vinde nici nu am putea cumpara.
 
Adrian Popescu a spus:
02/08/2009 10:13
Specula aduce cistig dar e mult de discutat despre cui aduce cistig . Mai e de discutat de ce , cei care fac specula reusesc sa faca cistig . Pentru ca in lume sint si oameni needucati , ignoranti care cad in plasa unor astfel de speculatori .
Nu sint de acord ca trebuie acceptata specula ( de orice fel ar fi ea ) doar de dragul ....lichiditatii . Lichiditataea se poate naste din altfel de politici si strategii .
In plus , pentru ca nu am specificat inca , nu am nimic contra burselor in general , ci doar a acelora unde se tranzactioneaza hirtii .
 
Radu Ciofu a spus:
02/08/2009 21:46
"Specula aduce cistig dar e mult de discutat despre cui aduce cistig" : nu este atat de mult de discutat: celor cu disciplina si experienta si celor norocosi (care cred ca au disciplina si experienta)

"Mai e de discutat de ce , cei care fac specula reusesc sa faca cistig" : cat se poate de fals : majoritatea celor care fac specula pierd. Plus ca speculatia e un joc in suma nula: daca eu castgi alticena pierde.

"Pentru ca in lume sint si oameni needucati , ignoranti care cad in plasa unor astfel de speculatori" : Nimeni nu este fortat sa intre la bursa, insa multi o fac crezand ca pot castiga usor. Ignoranta este pedepsita in orice domeniu nu numai cel bursier. Aici este poate mai evident decat in alta parte.

"Nu sint de acord ca trebuie acceptata specula ( de orice fel ar fi ea ) doar de dragul ....lichiditatii . Lichiditataea se poate naste din altfel de politici si strategii" : Specula este acceptata intrinsec de cand sunt bursele, este mecanismul pietei de capital. Ce trebuie implementat cat mai strict este egalitatea la informatie. NU exista "politici si strategii" pentru a creste lichiditatea. Daca vreau sa am lichiditate trebuie sa am cumparatori si vanzatori. Cum este vorba de active care nu pot fi evaluate exact, intrinsec apare specula.

"nu am nimic contra burselor in general , ci doar a acelora unde se tranzactioneaza hirtii" : nu sunt sigur ca am intuit corect ce intelegeti prin "hartii" insa cred ca va referiti la pietele de derivate financiare. Daca da, sunt de acord ca in ultima perioada, din cauza lipsei de reglementare si a lacomiei bancilor de investitii s-a exagerat cu aceste instrumente. In mare parte si actuala criza este provocata de astfel de instrumente. Insa nu trebuie sa devenim prea patimasi in acuze, pentru ca de cand exista economie exsita si cicluri, exista crestere, crestere peste potential dupa care corectie (recesiune). Instrumentele financiare derivate sunt forma si nu fondul a ceeace este evolutia normala a economiei.
 
Pagini: 12
Radu Ciofu
analist financiar
Radu Ciofu
Acum aproximativ doi ani de zile, asistam la un seminar unde se facea o comparatie intre Bursa de la... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Duminica, 14 August 2022, 05:24
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter