Radu Ciofu: Burse si piete de capital: Finante-Banci

Catre ce ne orientam in criza...

09 martie 2009, ora 15:21 | 5.018 afisari | in Finante-Banci, Burse
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Pentru a intelege care sunt tendintele la nivel macroeconomic si catre ce ne indreptam trebuie sa ne detasam un pic de zgomotul zilnic pentru a arunca o privire de ansamblu asupra economiei.

Si sunt cateva reguli foarte simple si clare pe care orice agent economic le urmareste:

- Nu poti sa traiesti mai bine decat produci.
- Dezvoltarea economica sustenabila nu se produce DECAT prin dezvoltare tehnilogica.

Cu alte cuvinte, o tara (firma sau persoana) nu poate avea un nivel de trai peste productivitatea sa decat temporar daca se imprumuta, dar la un moment dat tot vine scadenta, sau prin achizitii fortate de resurse de la alte entitati (razboi, furt, etc.)

De fapt, in opinia mea la aceasta criza s-a ajuns datorita nivelului nesustenabil de trai bazat pe credit (darorie) caruia i-a venit scadenta.

Si raspunul economic este simplu : daca vrem sa traim la acelasi nivel de acum 1-2 ani, va trebui sa devenim mai productivi. Si nu este vorba doar de Romania care nu este o exceptie, ci de tot mapamondul.

Directiile de dezvoltare sunt multe, insa cred ca vor fi cateva mai importante.

Intai economia in ansamblul sau va trebui sa devina mutl mai eficieta din punct de vedere energetic. In 2008 pretul ridicat al petrolului si al combustibililor fosili au sufocat multe ramuri economice. De atunci pretul petrolului a scazut, dar in cazul in care economia isi va reveni, daca nu ar deveni mai eficienta istoria se va repeta. Iar prin eficienta energetica inteleg atat dezvoltarea unor noi centrale energetice (solare, eoliene, nucleare, etc) ci si eficientizarea tehnologiei din viata de zi cu zi : masini hibride, eficiente, case izolate termic, alimentate de panouri solare, etc.

Un alt domeniu care in opinia mea se va dezvolta foarte puternic va fi cel al comunicatiilor si internetului. O modalitate prin care crizele economice sunt rezolvate este migratia fortei de munca.
In conditiile in care internetul va capata o dezvoltare din ce in ce mai mare vor aparea tot mai multe firme exclusiv online. Si daca ne gandim ca si in Romania o pondere mare a cheltuielilor unei firme este cea cu chiria, va fi mult mai eficient sa te restragni la un spatiu virtual cu colaboratori (sau angajati) care nici macar nu trebuie sa fie in acelasi oras.

Multe tari la ora aceasta, inclusiv Romania au anuntat investitii in infrastructura. Insa prin infrastructura toata lumea intelege exclusiv drumuri si autostrazi, care sunt foarte importante, insa cred ca in secolul 21, infrastructura va mai insemna si internet. Si cred ca tehnologia comunicatiilor va avea o pondere in eficientizarea economiei viitoare cel putin la fel de mare (daca nu chiar mai mare) decat a drumurilor si soselelor.


Pentru ca domeniul meu de activitate este piata de capital, am decis sa pun in practica conceptul exprimat de mai sus prin lansarea unui nou produs : cursuri de tranzactionare piete internationale si analiza tehnica exclusiv on-line prin tehnologie Webminar.

Informatii pe: www.MarketRoller.ro

Conferinte zilnice gratuite despre piata de capital : Conferinta Daily Market
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
gilda haas a spus:
14/04/2009 21:48
Si eu care am fost tentata sa cred ca produci ceva concret ,.Nu vezi ba nene ca s-a umplut lumea de bogdaproste inghitind tot felul de "produse "de-aste la care te-ai"gindit"tu , nu vezi ca ne-am intoxicat de atitea ''produse ' ' ale bancilor/bancherilor ??? , nu vezi ca am intrat intr-o criza (intr-un c....t ) din care nu mai gasim solutii concrete de iesire?
 
Radu Ciofu a spus:
14/04/2009 23:11
Mentalitati si mentalitati... uni vad in criza oportunitati si pornesc business-urile de maine altii se plang mereu de orice si au o atitudine "constructiva" asteptand ca mereu altii sa le rezolve crizele de orice natura...
 
Radu Ciofu
analist financiar
Radu Ciofu
Acum aproximativ doi ani de zile, asistam la un seminar unde se facea o comparatie intre Bursa de la... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Duminica, 14 August 2022, 05:38
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter