Sabin Gilceava: Arta Negocierii: Companii

Negociatorul abil

02 noiembrie 2015, ora 11:00 | 189 afisari | in Companii
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Spuneam într-un material trecut că orice se poate învăța, cu efortul și îndrumarea corecte în direcția în care ne dorim să ne dezvoltăm. Aceleași lucruri se aplică și în cazul negocierii. Iată mai jos anumite calități deprinse de-a lungul timpului de către un negociator abil:

1. E considerat eficient de către ambele părți implicate în negociere. Ambele părți sunt mulțumite de rezultatele obținute și de modalitatea în care au ajuns să bată palma. Negociatorul abil se orientează spre interese. Înțelege că acest lucru poate genera o flexibilitate mai mare în negociere. Poate genera și accepta mai ușor condiții într-o negociere.

2. Are în spate o serie de succese semnificative în negociere. Iar acest lucru vine mai ales din planificarea atentă a negocierii. Negociatorul abil știe că la orice negociere trebuie să-și pregătească o variantă de back-up, acea alternativă pe care o ai dacă negocierea respectivă eșuează.

3. Are o rată scăzută de eșecuri la implementare. Degeaba negociază un contract dacă nu este pus în aplicare, sau dacă eșuează într-un lung șir de procese. Ca negociator abil, înțelegi poziția celuilalt, acesta fiind atuul ce duce la implementarea cu succes a acordului. Dincolo de asta, însă, cauți să înțelegi ce se află în spatele acestei poziții. De ce susține celălalt această poziție? Ce are de câștigat sau de pierdut, cu adevărat, de susține această poziție? Știi că acesta este lucrul la care trebuie cu adevărat să răspunzi pentru a ajunge la un acord implementabil.

Uitându-ne în spate, la negocierile pe care le-am avut, pentru câte dintre ele putem bifa cele trei puncte?
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Sabin Gilceava
consultant negociere
Sabin Gilceava
Sabin Gîlceavă este trainer și consultant în negociere, având o experien ță de peste 20... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Marti, 24 Mai 2022, 14:00
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter