
Însă, trecând peste diversele statistici, există o legătură directă între abilitatea de a vorbi în public și negociere. Teama sau scepticismul de a negocia vine și din frica de a vorbi în public, din reținerea de a cere și de a susține un punct de vedere diferit de al celuilalt. Fără această obișnuință, e firesc să ni se pară dificil, să ne blocăm și chiar să cedăm fără ca măcar să încercăm să obținem lucrurile respective. Parte bună este că vorbitul în public se exersează, la fel ca orice altă deprindere. Negociatorii abili nu „s-au născut” neapărat prezentatori excelenți, ci au avut posibilitatea de a exersa, fiind expuși la situații în care a fost nevoie să negocieze și să vorbească cu ceilalți.
Ce face un vorbitor bun într-o negociere
Un vorbitor bun trebuie să transmită încredere și să fie credibil. Cum? Iată doi dintre factorii care influențează abilitatea de a vorbi în public. Elemente verbale
- Intonația și accentele verbale
- El a venit cu o propunere extraordinară.
- El a venit cu o propunere extraordinară.
- El a venit cu o propunere extraordinară.
- El a venit cu o propunere extraordinară.
Intonația e foarte importantă. Atenție, însă: abuzul ei poate da impresia de teatralitate. Elemente non-verbale
- Postura, gesturile și mimica feței
Alți doi factori foarte importanți la care să acordăm mai multă atenție, precum și câteva exerciții practice care ne pot face vorbitori mai buni – în partea a doua a acestui articol, în curând.