- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Real estate: Unde-i lege, nu-i consecventa

21 Jan, 14:15 • Redactia DailyBusiness

Nici un inceput de an fara o schimbare in legislatia fiscala privind tranzactiile imobiliare – pare sa fie deviza guvernantilor, indiferent de culoarea politica.

De la 1 ianuarie 2006, un investitor care cumpara un imobil si il vindea dupa o perioada mai mica de 3 ani, urma sa plateasca un impozit de 16% pe diferenta dintre pretul de cumparare si cel de revanzare. Cine s-a gandit ca ar fi bine sa tina un teren nevandut timp de 3 ani, s-a razgandit oricum dupa numai… un an.

De la 1 ianuarie 2007, guvernantii au renuntat la impozitarea pe diferenta si au aplicat o cota de 3% pe valoarea tranzactiei, daca aceasta se cifreaza la maxim 200.000 euro, iar la sume mai mari – 2.000 euro plus 2% din ce depaseste pragul de 200.000 euro.

A venit si 1 ianuarie 2008. Culmea, impozitul a ramas neschimbat! Dar, guvernantii s-au gandit ca prea multa monotonie strica si au decis ca la toate tranzactiile imobiliare sa se plateasca TVA. Anul trecut, nu se achita TVA pentru aceste operatiuni daca ambele parti, vanzator si cumparator, erau cetateni romani.

Reprezentanti ai asociatiilor profesionale din domeniul imobiliar spun ca in ultimii ani, legislatia a suferit atat de multe modificari, incat e greu de tinut minte pana si numarul lor.

Investitorii (din toate sectoarele economice, nu numai din cel imobiliar) s-au plans in repetate randuri ca in Romania nu legile ii deranjeaza, ci faptul ca acestea se schimba prea des.

Pe real-estate cel putin, fenomenul nu pare sa-i fi stresat chiar atat de tare pe oamenii de afaceri, romani sau straini. Atrasi de o piata relativ noua, acestia aloca sume mari pentru constructii. Complexe rezidentiale si cladiri de birouri noi, in valoare de zeci sau sute de milioane de euro, continua sa fie realizate in toata tara.

Estimand afaceri profitabile, investitorii sunt dispusi sa accepte situatia asa cum e, chiar daca le da batai de cap in contabilitate.

Cand Romania nu va mai fi o piata (nici macar relativ) noua, astfel ca oportunitatile de castig nu vor mai aparea la fiecare margine de oras, e posibil sa constatam altfel de atitudini. Pana atunci, guvernantii ar face bine sa decida clar cine, cat si cum trebuie sa plateasca taxe si impozite.