Valentin Gros: Jurnalism online: Burse

Succesul FP: Fondul e OK, dar Proprietatea?

27 ianuarie 2011, ora 14:13 | 698 afisari | in Burse
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Mare eveniment, mare: Fondul Proprietatea a intrat la Bursa de Valori. Tranzactii de zeci de milioane de euro, agitatie, efervescenta, declaratii triumfatoare.

Jucatorii, brokerii, managerii Fondului si Bursei au trecut imediat la actiune, insasi Piata de Capital a inceput sa zburde navalnic, ca trezita dintr-o lunga letargie.

Dar nu toti cei implicati in fenomen au trait momentul cu acelasi entuziasm. Fondul Proprietatea a fost infiintat in 2005, nu pentru a revigora operatiunile bursiere, ci ca o forma de despagubire a fostilor proprietari, deposedati abuziv de regimul comunist.

De exemplu, bunicul cetateanului Ionescu a avut o casa, pe care comunistii i-au confiscat-o. "Vreau casa inapoi", a cerut Ionescu dupa 1989, cand Romania avea deja democratie. "Nu putem sa ti-o dam", a raspuns statul, "pentru ca a fost demolata si pe acel teren s-a construit un bloc. Vei primi, in schimb, actiuni FP".

Casa fiind evaluata la 50.000 de lei, Ionescu a primit 50.000 de titluri, la valoarea nominala de 1 leu bucata. Cand s-a dus sa vanda actiunile la Bursa, a constatat ca acestea valoreaza 0,6 lei bucata, astfel ca in loc de 50.000 lei, ar putea sa ia 30.000 de lei.

Intre timp, peste Romania a trecut un boom imobiliar si o criza, valoarea imobilelor mai intai a crescut, apoi a scazut. Socoteala de azi nu se mai potriveste cu cea de acum sase ani.

In termeni de piata, cererea si oferta dicteaza regulile jocului: "take it or leave it". Din punctul de vedere al unora dintre proprietari, mai apare o nuanta. Ei au asteptat peste 20 de ani sa isi recupereze bunurile confiscate (sau despagubiri). Cand au intrat in posesia actiunilor FP, isi facusera calcule pentru o anumita suma. Pana cand s-au pus toate la punct pentru ca titlurile sa poata fi vandute la Bursa, au trecut anii si suma aceea a scazut.

Acesti proprietari afirma ca Fondul Proprietatea e o mare cacealma. Au dreptate sau nu?

Ar fi interesant sa aflam cum comenteaza problema numele grele din piata de capital, in special sefii de la Bursa de Valori si Fondul Proprietatea, precum si cei care au creat si supravegheaza cadrul legislativ in care functioneaza Fondul.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Manole a spus:
27/01/2011 21:53
Aceasta este adevarata fata a Fondului Proprietatea:
Europarlamentarul Theodor Stolojan considera ca Fondul Proprietatea (FP) este "ultima potlogarie financiara a tranzitiei", din care au realizat profituri nu fostii proprietari care trebuiau despagubiti prin acest Fond, ci alte persoane. El spune ca acesta este si motivul pentru care nu a cumparat actiuni la FP, desi o putea face "la preturi de nimic", inainte de listarea la Bursa a Fondului si sa le vanda in profit dupa listarea la Bursa a Fondului.
"Nu am vrut sa intru la Fondul Proprietatea, desi stiam ca se pot face bani cumparand actiuni la preturi de nimic si apoi vanzand la bursa in profit, dupa ce creste valoarea actiunilor FP. Sper ca aceasta sa fie ultima potlogarie financiara a tranzitiei din care au realizat profituri nu fostii proprietari, ci altii", a declarat pentru Gandul fostul premier Theodor Stolojan.
 
Catalin a spus:
28/01/2011 16:13
Are dreptate batranul, cand vorbeste de potlogarie.
Mai ramane sa aflam cum au aflat acesti "domni" cine erau aceea care aveau dreptul la despagubiri si erau mereu amanati.
Altfel spus, unul din delictele "banale" din Romania: DELICTUL DE INITIERE !
DNA-ul si celelalte institutii abilitate sa vegheze la mentinerea legalitatii dupa norme E.U., ar putea sa se autosesizeze si va garantez ca ar avea "ceva de lucru"
 
Valentin Gros
Redactor sef DailyBusiness.ro (2007-2014)
Valentin Gros
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Miercuri, 21 Octombrie 2020, 10:35
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter