Valentin Gros: Jurnalism online: Finante-Banci

A crescut euro. Ce usurare!

09 ianuarie 2009, ora 15:59 | 2.949 afisari | in Finante-Banci
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Gheorghe se plimba pe strada ingandurat, adus de umeri si cu mainile in buzunare. Prin geamul deschis al unei masini, aude o stire de la radio: in doua luni, euro s-a intarit fata de leu cu aproape 50 de bani si prin urmare, deficitul comercial a scazut de la 80 la 70 de euro pe cap de locuitor.

Brusc, Gheorghe isi indreapta spatele, scoate mainile din buzunare si paseste mai studiat. Dintr-o data, se simte mai important. Dupa ce Romania a reusit un asemenea progres, si standardul lui de cetatean al Uniunii Europene a crescut. Trebuie, asadar, sa isi adapteze mersul si intreaga tinuta la noul nivel de prestigiu. In plus, parca nici nu mai are motive sa umble asa cocosat. Pe capul lui de locuitor nu mai apasa 80 de euro deficit comercial, ci mai putin, 70 de euro.

Cateva minute mai tarziu, intra in piata demn, cu capul sus. Se opreste in fata unei tarabe si intreaba cat costa un kilogram de rosii. "6 lei", raspunde vanzatoarea. "Cum asa? Alaltaieri le vindeati cu 5 lei", se mira Gheorghe. "Da, dar cu devalorizarea asta... ne descurcam si noi cum putem", se scuza vanzatoarea.

La iesirea din piata, umerii lui Gheorghe au revenit la pozitia "semnului intrebarii". Mergand din nou ingandurat, isi aminteste declaratiile unor analisti cu referire la "reglajele economiei nationale". Si se intreaba daca nu cumva economia tarii ar putea fi "reglata" si fara fluctuatii ametitoare ale cursului valutar. De exemplu, prin produse mai bune, competitive la export, fabricate cu costuri mici si profitabilitate ridicata.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ciuperca a spus:
09/01/2009 16:26
Pretul benzinei a scazut cu 1leu fata de luna octombrie-noiembrie, dar preturile au ramas aceleasi sau chiar au mai crescut. Biletul CFR a ramas la acelasi pret, nimic nu s-a ieftinit. Daca benzina ar costa 1leu litrul tot asa ar ramane preturile.....pt ca traim in Romania.
 
emi a spus:
10/01/2009 09:54
toti va dati interesanti si faceti povesti cu broscutze si cu gheorghe la piata ca sa le inteleaga tot prostul... dar cum se face manipularea nu ziceti niciunul ca sunteti toti ori manipulati ori manipulanti.
daca e asa mare criza si pretul benzinei a scazut de ce produsele nu s-au ieftinit ? pentru ca e CRIZA!
dar cum peste tot ziceau ca e criza mare si romanul nu o simtea in buzunar s-a gandit el, SISTEMUL, sa faca o manareala si sa creasca euro si de aici lantul cu scumpirile pentru ca deja batea la ochi: tot zicem ca e criza dar in buzunar si in comportamentul nostru de zi cu zi nu am observat-o.
este grav ca sunt oameni ca tine care se dau importanti si explica ei cu indici economici o manipulare grosolana.
macar in comunism stiai la ce sa te astepti!!!
 
Adrian a spus:
10/01/2009 23:56
Eu vreau in guvern ministrii japonezi sau nemti. Sa ne puna pielea pe bat. Poate asa se termina cu furatul in tara asta, cu legislatia asta enervanta care se schimba de la o zi la alta si ne invata si pe noi disciplina si respectul pentru munca (mai ales pentru munca celorlalti). Sintem un popor de needucati pentru ca nu ne dorim sa fim educati si pentru ca si cei care ne guverneaza sint constienti ca un popor de needucati e mai usor de condus in directia in care vor ei. Pe principiul pe care era condus Imperiul roman "circ si piine". Asta e suficient sa dai unui popor de needucati si avem slava Domnului circ la televiziuni.....
 
Daniel a spus:
11/01/2009 12:00
Nu-i nevoie de ministri japonezi ori germani. E destul sa facem imprumut la FMI.
 
internaute a spus:
12/01/2009 20:03
aiureli ... benzina a scazut pentru ca pretzul unui baril de petrol a scazut cu peste 200% in cateva luni, in iulie era la 140 de dolari, in noiembire la 39 de dolari, si asta in mare parte din cauza speculatorilor americani, arabi care au pierdut la bursa, logic deci, iar la celelalte produse materia primara nu au scazut precum petrolul, normal ca pretzurile nu scad ci vor creste, romanii din Spania, Italia nu mai trimit euro in Romania ca sa dinamizeze economia, euro este deci mai scump pentru ca rar pe piatza !
 
Valentin Gros
Redactor sef DailyBusiness.ro (2007-2014)
Valentin Gros
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Sambata, 27 Februarie 2021, 11:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter