Valentin Gros: Jurnalism online: Finante-Banci

Cine da cu imprumut fericit traieste mult

26 februarie 2014, ora 11:00 | 724 afisari | in Finante-Banci
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Stiu un tip care s-a imprumutat de la un camatar. Intr-o zi, tipul a avut o altercatie cu unul mai suparat si a rezolvat-o singur, cazand la pace cu suparatul. Camatarul, nervos foc, l-a sunat si l-a bestelit: "de ce nu m-ai anuntat, ma, ca ai probleme, ca trebuia sa vin sa-i sparg capul, pai se pune cu omul meu?". 

Imprumutatul era omul lui, iar indrazneala acelui om de a-si apara corpul de o corectie fizica, fara sa-i ceara ajutorul, echivala cu o jignire. Dealerul auto te mai iarta cand iti repari masina la service-ul altei firme. Dar sa iei bani de la un camatar si sa nu-l chemi sa altoiasca pe oricine se uita chioras la tine – imprudenta mare!

Cand ai imprumutat un om cu bani, dispui de el ca de o masina, il posezi cu toata fiinta ta (daca esti om) sau cu toata reteaua teritoriala (daca esti banca).

Ti se pare ca nu te baga nimeni in seama, ca nu se gandeste nimeni la tine? Da bani cu imprumut. Si vei fi tot timpul intr-un coltisor al creierului celui imprumutat, pe toata perioada de rambursare. Ba daca e mai sensibil, poate ii mai raman ceva sechele cu imaginea ta inca vreo cateva luni dupa ce ti-a dat toti banii inapoi.

Debitorul poate fi o jucarie captivanta pentru creditor. Creditorul ar putea sa-i ceara acestei jucarii, precum smecherii cartierelor pe vremuri: "Auzi, nu-mi faci si mie o cantare? Canta ceva si iti sterg rata pe luna asta". "Bine, dar eu habar n-am sa cant, sunt total afon, n-am ureche muzicala", ar putea zice debitorul. "Ei, ureche muzicala pe dracu, parca suntem la filarmonica, n-am pretentii la vreo cantare de soi, zi si tu vreo doua acorduri sa ne mai relaxam. Sau scoate banul si plateste rata!".

Si atunci afonul lalaie fals, caraghios, "banii mei, banii mei, ce-am facut, Doamne, cu ei, i-am baut la Resita, cu chelnerita". Ori "I'm a loser, baby, so why don't you kill me". Satisfacut de comicul situatiei, creditorul rade de se prapadeste, batandu-se cu palmele de genunchi.

Ca premiu pentru eroismul manifestantilor de pe Euromaidan, eroism care i-a urcat in fotolii, noii guvernanti de la Kiev invita la negocieri o delegatie a FMI. Ucraina are nevoie presanta de 35 miliarde de dolari.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Valentin Gros
Redactor sef DailyBusiness.ro (2007-2014)
Valentin Gros
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Marti, 24 Mai 2022, 01:48
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter