Valentin Gros: Jurnalism online: Finante-Banci

Cine se teme de paradisurile fiscale?

23 mai 2013, ora 11:30 | 533 afisari | in Finante-Banci
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Paradisurile fiscale functioneaza precum vanzatorii care atrag clientii cu preturi mai mici. Daca o tara ii ia localnicului 16% impozit pe profit pentru serviciul de a-i inscrie firma la Registru, paradisul fiscal percepe 10%. Sau 5%.

Desigur, lucrurile sunt mai complicate. Infiintarea unei companii offshore presupune si alte batai de cap, taxe fixe etc, astfel ca operatiunea prezinta avantaje pentru anumite afaceri, cu un anumit nivel de venituri. Dar in linii mari, batalia pentru atragerea investitorilor se duce ca in randurile de mai sus.

De ceva timp, s-a dezlantuit o campanie furibunda impotriva acestor state "spargatoare de piata". Organisme finantatoare, institutii supranationale ataca paradisurile fiscale, pe motiv ca saboteaza economia mondiala.

A intrat in joc si o organizatie de lupta impotriva nedreptatii si saraciei, Oxfam. Aceasta a calculat ca guvernele lumii pierd anual 150 miliarde de euro din cauza ca oamenii de afaceri infiinteaza companii offshore, dupa cum scrie The Guardian, citat de DailyBusiness.ro.

Dar a pierde inseamna sa ramai fara ceva ce ai avut, si nicidecum sa nu primesti ceva ce crezi tu ca ti se cuvine. Dupa logica promovata de Oxfam, eu pierd in fiecare an zeci de mii de euro pentru ca lucrez la DailyBusiness.ro si nu la The Guardian.

Ion din Romania (sau John din Marea Britanie, sau Hans din Germania) infiinteaza o firma in Cipru. De aici nu rezulta ca automat tara lui natala a pierdut bani. Niciun stat democratic nu poate sa impuna unui cetatean nascut si domiciliat pe teritoriul sau sa isi inscrie neaparat firma la Registrul Comertului din cartierul vecin. Ar incalca libertatea de circulatie a capitalului.

"Bun", va spune Statul, "dar tu ai inregistrat firma in Cipru si derulezi afacerea in Romania". (Sau in Marea Britanie, sau in Germania). Da, si? Pai asta ar trebui sa te bucure, Statule. Ca aici creez locuri de munca si iti reduc rata somajului, aici platesc contributiile de asigurari sociale. Chiar daca am firma la Nicosia, nu pot sa vand legal niciun castravete in Piata Amzei din Bucuresti fara un SRL-pui romanesc.

Ca nu impart profitul cu tine - stiu ca doare, Statule. Doar ai de platit oameni multi si nu toti muncesc, pentru tine, de dimineata pana seara. Si pentru asta ai nevoie de bani.

Dar un agent economic inteligent si onest, asa cum te consideri, face rost de bani invingandu-si competitorii cu un raport calitate/pret mai competitiv. Si nu pocnindu-i in cap cu interminabile campanii mediatice. Si nici asmutind asupra lor bancheri, activisti ONG, jurnalisti, gardieni fiscali transnationali, toti pretins angajati in lupta pentru dreptate si dezvoltare, pentru bunastarea lui Ion, John si Hans.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
ion.gh a spus:
23/05/2013 16:44
Corect adopta STATULE legi care sa faca posibila actiunea in statele lui ION JON si HANT pentru depolarizarea bogatiei prin actiunea celor multi (locuri de munca ) si ai sa veizi ca se vor indrepta lucrurile.
 
Danny a spus:
23/05/2013 20:29
Mai nenea care ai scris articolul si te plangi ca nu lucrezi la TheGuardian....cnad dai exemple..mai si gandeste....
zici: "Pai asta ar trebui sa te bucure, Statule. Ca aici creez locuri de munca si iti reduc rata somajului, aici platesc contributiile de asigurari sociale. Chiar daca am firma la Nicosia, nu pot sa vand legal niciun castravete in Piata Amzei din Bucuresti fara un SRL-pui "

DAR si aici intevina pacaleala pentru omul de rnad ca aar puen botul la aberatiile pe care le zici..daca ar fi vb de cum zici tu nu ar fi rau..dar de cele mai mutle ori...firam din Romania...iese pe pierdere asa ca nu plateste nimic in RO...are cotnracte de consultanta si alte tipuri de contrcte prin care tot profitul si tot ce produce este transferta in OFFSHORE.si atunci ce platese aici?
Mai mut..de cel emai multe ori angajatii au salriu minim pe economie ..si resutl banislor se dau pe servcii..catre angajati pe alte PF-uri....
In feleul acesta...vezi cate un director de nu situ ce firma...cu cifre de afacerei de 1 mil de euro.....ca primeste un salariu de 2000 roni....
Dupa care...tot salariatul ca prostul..vine si tipa la stat ca nu sutn bnai pt scoli si trebuei sa scoata bani din buzunar pt scolo, ca nu sunt bani la spitale si trebuie sa scoata bani din buzunar pt spital..
In felul acesta...100% castig firmele care vin din afara tarii si fac afaceri..sau chair firmele mari din tara...iar pierderea...statul , angajatii...( daca se va calcula in relaitate cat se peirde )...si noi toti....
Deci cel mai bine ar fi sa nu existe posibilitatea de firme offshore...
 
Valentin Gros
Redactor sef DailyBusiness.ro (2007-2014)
Valentin Gros
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Marti, 26 Mai 2020, 00:44
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter