Valentin Gros: Jurnalism online: Finante-Banci

Hitler reloaded? Romul, noul evreu al Germaniei

08 mai 2013, ora 15:45 | 329 afisari | in Finante-Banci
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Cand vorbim de datoria publica a unei tari, specialistii in finante ne recomanda sa raportam obligatoriu la produsul intern brut. Si asta pentru ca o economie puternica va iesi mai usor din impas, are posibilitati crescute de a-si achita obligatiile financiare, dupa cum scriam in articolul publicat marti.

Comparand datoriile a doua tari din Uniunea Europeana, am observat ca prin raportare la PIB, nu rezulta o diferenta prea mare: 81,9% Germania, 85,8% Cipru.

Mergand un pic mai departe, mi-am permis totusi sa constat ca 2.166>15, cele doua cifre reprezentand datoriile publice, in miliarde de euro, ale celor doua state. Si ca "acel 15" din dreptul Ciprului pare o problema foarte grava, daca organismele finantatoare internationale au inceput s-o rezolve in martie si isi vor bate capul cu ea pana in septembrie.

Sa comparam Germania cu Cipru poate fi considerat un demers prea indraznet. Mai ales in plan economic. Putem admite ca in viitorul apropiat, toata lumea va circula cu BMW si Mercedes, va achizitiona echipamente industriale de la Siemens, isi va face cumparaturile la Kaufland si se va trata de raceala numai cu aspirine Bayer. Nemtii cu siguranta isi vor plati datoriile, la ciprioti e mai complicat.

Dar iata ca tocmai un economist german vine sa ne spuna ca economia Germaniei nu este chiar atat de invincibila. Si cine credeti ca o pune in pericol? Imigrantii de origine roma din Romania si Bulgaria! "Migratia romilor va eroda inevitabil statul german al bunastarii", afirma Hans-Werner Sinn, presedintele Institutului Ifo de la Universitatea din Munchen. El avertizeaza ca "situatia din unele orase din zona Ruhr, deja greu impovarata, este in pericol de a scapa de sub control".

Ditamai economia, amenintata de o etnie? Hans-Werner Sinn nu este primul neamt care lanseaza astfel de idei. Iata ce spunea, la 1924, un compatriot de-al sau, pe nume Adolf Hitler: "Daca trecem in revista cauzele prabusirii germane, cauza prima si decisiva a fost necunoasterea problemei rasei si indeosebi a pericolului evreiesc. […] Natiunea germana nu se va putea ridica din nou daca problema rasei si, ca urmare, problema evreiasca nu este examinata cu fermitate".
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Valentin Gros
Redactor sef DailyBusiness.ro (2007-2014)
Valentin Gros
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Luni, 25 Mai 2020, 23:09
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter