Valentin Nicolae: Fara prejudecati: Finante-Banci

Egiptul si disparitia unei dictaturi. Ce Urmeaza ?

31 ianuarie 2011, ora 06:15 | 1.411 afisari | in Finante-Banci
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
egypttumoil.jpg
Se repeta oare istoria ?

Judecand dupa cursul evenimentelor de la inceputul anului 2011, tarile arabe traverseaza o perioada revolutionara similara miscarilor anticomuniste din Europa centrala si de est din 1989.

La prima vedere, presiunea strazii pare sa joace rolul esential in fuga presedintelui Tunisiei, iar in Egipt si Yemen ramane de vazut daca regimurile autoritare vor renunta la putere urmand acelasi scenariu.

Ca si in cazul tarilor foste comuniste, in special al Romaniei, guvernele acestor tari au instituit un regim fara libertati cetatenesti si in acelasi timp nu au reusit sa asigure un standard decent de viata pentru cetateni.

Cresterea preturilor produselor alimentare a afectat puternic tarile din regiune dependente in mare masura de importurile de cereale.

Oamenii se confrunta cu dificultati tot mai mari in asigurarea traiului zilnic.

Guvernele altor tari musulmane ( vezi Indonezia ), au anticipat riscurile poilitice ale actualei crize alimentare si au anuntat reduceri ale taxelor vamale si ale taxei pe valoarea adaugata aplicate produselor alimentare de baza : orezul si uleiul pentru gatit.

Paralela cu evenimentele din 1989 permite o analiza comparativa a riscurilor acestui nou val revolutionar.

Daca in 1989, pe langa oportunitatile politice si economice create de deschiderea pietelor tarilor est europene pentru afaceri si comert cu uniunea europeana, dezmembrarea necontrolata a URSS a implicat riscuri majore pentru securitatea regionala.

Unele din aceste riscuri sunt prezente si astazi daca ne uitam la conflictele inghetate din spatiul ex-sovietic.

Rusia isi exercita puterea de negociere enorma in ceea ce priveste furnizarea de resurse naturale pentru a impune un anume "status quo" in multe din tarile ex-sovietice.

O politica ineficienta, escaladarea in forme de terorism a tensiunilor din zona Caucazului, fiind doar un exemplu al esecului Moscovei de a-si impune dominatia asupra popoarelor mai mici.

Revenind la subiectul zilei, Egiptul este un aliat important al SUA si este singura tara araba care a incheiat un acord de pace cu Israelul.

O evolutie politica necontrolata in epoca post Mubarak, ar putea conduce la exacerbarea tendintelor islamiste radicale, foarte active in lumea araba.

Turcia, un alt aliat important al SUA, si-a racit semnificativ nivelul relatiilor cu Israelul, iar in plan intern, curentul secularist pierde teren in fata celui religios.

Reducerea puterii armatei rastoarna o traditie veche de decenii, a garantarii de catre armata al caracterului secular al statului utrc..

La fel ca in Turcia , in Egipt armata joaca un rol crucial, pastrandu-si o oarecare neutralitate in actuala revolta sociala.

In plan economic instabilitatea din lumea araba, va contribui la cresterea volatilitatii pretului petrolului, care a debutat in crestere la inceputul lui 2011.

Canalul Suez este principala poarta in tranzitul petrolului extras din regiune, catre tarile occidentale.

Ecuatiei conflictului intre Israel si Iran i se vor adauga noi variabile, ce vor transforma rolul SUA in zona intr-unul foarte complicat in viitorul apropriat.

Este evident ca o tranzitie poilitica fara derapaje este scenariul preferat de toti factorii interesati, desi, precum in 1989, legitimitatea data de revolte sociale noilor actori politici nu este de ignorat.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Itzhac Covaliu a spus:
11/02/2011 21:34
Ce urmeaza? Sa ne fereasca Dumnezeu de ce ar putea urma:
1. Instalarea la putere a unui Guvern Islamic.
2. Instaurarea la putere a unui Guvern sprijinit de Iran.
3. Venirea la putere a organizatiei teroriste Fratii Musulmani.
4. O avalansa de atacuri teroriste atat in Egipt cat si in lume, in tarile Europei de Est care sustin democratia si libertatea.
5. Escaladarea situatiei si asa destul de nesigure din Orientul Mijlociu, de unde ar putea izbucnii un razboi de amploare mondiala.
6. Instalarea unui Guvern-Marioneta tras de sforile gruparii teroriste Al Qaida.
SA NE FEREASCA DUMNEZEU.
 
att a spus:
21/02/2011 13:27
Ma indoiesc de faptul ca cineva ar mai putea crede in secolul XXI in guverne rasturnate de revolte spontante, revolutii spontane nu exista, toate sunt planificate si sprijinte atat pe plan extern cat si intern. Cred ca este mai mult sau mai putin evidenta implicarea Iranului intr-un fel sau altul, totusi aceasta noua pulsatie a islamismului fanatic, este strans legata da caderea lui Saddam. Saddam era orice numai fanatic religios nu, dimpotriva. Statutul laic pe care l-a impus in Irak era de fapt o greutate ce atarna serios in defavoarea islamisului fanatic, fenomen care a "inflorit" in Irak dupa caderea lui Saddam. Cred ca abia acum SUA si Israel realizeaza greseala facuta prin detronarea lui Hussein, acesta ducea un razboi cu toata lumea, astfel mentinea un echilibru. Problema regiunii pe care o numim astazi Israel, este o problema veche de 1000 de ani, constituirea acestuia ca stat nu a facut decat sa agite si mai tare spiritele, mai grav este totusi ca disparitia acestuia nu ar linisti spiritele, in joc sunt popoare cu o cultura a razboiului veche de cand lumea si pamantul. Orice scanteie poate aprinde un butoi cu pulbere capabil sa explodeze la nesfarsit.
 
Valentin Nicolae
Economist
Sunt un fan al presei economice si imi place conceptul dailybusiness.ro. Sper sa-l facem un FT al... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Miercuri, 03 Martie 2021, 04:19
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter