Românii se află în topul europenilor care muncesc cel mai mult, cu săptămâni de lucru ce pot depăși chiar 44 de ore în anumite domenii. Spre comparație, în Occident, tot mai multe țări adoptă modele flexibile, inclusiv săptămâna de lucru de patru zile, iar media orelor lucrate nu trece de 35. În România, reglementările privind programul de muncă sunt încă deficitare, iar presiunea pusă pe angajați este ridicată.
Te-ar mai putea interesa și: Se fac angajări! Ce salarii oferă lanțul de magazine olandez Action, care deschide magazine în cinci orașe mari din România
Mulți angajați sunt nevoiți să presteze ore suplimentare neplătite, din cauza lipsei de personal și a lipsei resurselor pentru noi angajări. Asta se reflectă nu doar în statistici, ci și în starea de epuizare a lucrătorilor. Deși românii lucrează în medie 39 de ore pe săptămână, cifrele pot fi înșelătoare – realitatea din companii arată un efort mult mai mare.
Totuși, România stă ceva mai bine în ceea ce privește salariul mediu brut comparativ cu unele state vecine precum Bulgaria sau Ungaria. Chiar și așa, efortul angajaților nu este compensat echitabil, iar lipsa respectării timpului legal de muncă pune în pericol sănătatea acestora, crescând riscul de burnout.
În Vest, sindicatele joacă un rol esențial în protejarea angajaților, ceea ce le oferă acestora condiții de lucru mai bune, un echilibru între viața personală și profesională, și un control mai strict asupra timpului de muncă. România rămâne însă în urmă la acest capitol, iar vocea angajaților rămâne prea des ignorată.
Te-ar mai putea interesa și: Alegeri prezidenţiale 2025. Nicuşor Dan, alături de Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni: „România are speranță”