- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Date surprinzătoare! România, țara cu cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană

24 Jan, 14:46 • Gorgorin iulia
Datele publicate recent de Eurostat şi citate de Institutul Naţional de Statistică arată că România are printre cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană.
Date surprinzătoare! România, țara cu cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană

Deși prețurile produselor se scumpesc în fiecare zi, iar sute de familii cheltuie mai mult de 45-50% din bugetul familiei pentru a-și achita facturile din energie, datele oficiale arată că țara noastră are cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană.

Mai exact, datele oficiale arată că preţurile din România au fost, la finalul lui 2021, cele mai scăzute din Uniunea Europeană, la majoritatea produselor și serviciilor, în comparație cu celelalte state europene.

La toate grupele de mărfuri și servicii, România este pe ultimele locuri, adică are printre cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, de obicei, aproape de Bulgaria, potrivit unei analize realizate de RFI România.

Citiți și: Prețul uleiului se modifică. Cât ne va costa un litru și când vor fi schimbate prețurile

Statisticile arată că în România și Bulgaria sunt cele mai mici prețuri din UE

prețuri
prețuri

Deși România se numără printre țările cu cele mai mici salarii din UE, statisticile arată că în România și Bulgaria sunt cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană.

Mai exact, la toate grupele de mărfuri și servicii, țara noastră se situează pe ultimele locuri când vine vorba de cele mai mici prețuri din UE, de obicei, aproape de Bulgaria.

La capitolul consumul final al gospodăriilor, România înregistrează cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, adică, 55% din medie. Foarte aproape se află Bulgaria, cu 56%, și Polonia, 60%. Cele mai mari prețuri sunt în Irlanda – cu 44%, Danemarca – 43%, Luxemburg – 36% și Suedia – cu 30% mai mult decât media europeană.

De asemenea, România are cele mai mici prețuri la grupele de mărfuri „Alimente și băuturi nealcoolice” – 70%, „Transport”, la egalitate cu Bulgaria, 69%, și la „Recreere și cultură” cu tarife de 63% din media europeană.

În ceea ce privește mobila și echipamentele de uz casnic și serviciile de cazare și restaurante, Bulgaria are cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, iar România se află pe penultimul loc la aceste capitole.

La grupa de mărfuri „băuturi alcoolice și țigări”, România este pe locul trei dintre statele cu cele mai mici prețuri, 80% din medie, fiind alături de Polonia și Bulgaria.

La îmbrăcăminte și încălțăminte, România este printre statele cu cele mai mici prețuri, iar în ceea ce privește tarifele de încălzire a locuinței, gaze naturale, energie electrică și apă, cele trei state cu cele mai mici tarife sunt Bulgaria, Polonia și România.

Totodată, ultimele date comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că puterea de cumpărare exprimată ca raportul dintre venituri şi preţuri a scăzut în ultimul an în Româniam pentru că salariul mediu a crescut sub nivelul inflaţiei de 16%.

Aurelian Dochia, profesor de economie: „România a făcut cele mai mari progrese în Uniunea Europeană în ultimul deceniu”

Pe de altă parte, Aurelian Dochia, profesor de economie, spune că dintre toate statele din Europa Centrală şi de Est (ECE), România a recuperat cel mai rapid decalajele privind PIB/capita.

„Din punctul de vedere al PIB/locuitor, România a făcut cele mai mari progrese în Uniunea Europeană în ultimul deceniu. Din această perspectivă, am depăşit ţări precum Grecia şi suntem undeva la nivelul Portugaliei. Este adevărat că în România există o rămânere în urmă şi, pe lângă PIB/cap de locuitor, care este calculat la paritatea puterii de cumpărare, mai este un factor care influenţează puterea de cumpărare. Este vorba de repartizarea veniturilor în PIB”, a afirmat Aurelian Dochia, conform businessmagazin.ro

Profesorul de economie susține că România a avut un ritm de dezvoltare mai mare decât alte ţări europene.

 „În România, veniturile sub formă de salarii au o pondere mai mică în PIB decât în alte ţări europene. Aici, pe de-o parte a fost unul dintre avantajele României, un motiv pentru care a obţinut un ritm de dezvoltare mai mare decât alte ţări europene. Începe să devină tot mai greu să găseşti lucrători calificaţi şi aceasta obligă firmele din ce în ce mai mult sa cedeze din valoarea adăugata, sub forma de salarii.

Cred că putem aproxima diferenţa dintre creşterea inflaţiei şi creşterea medie a salariilor. Acest câteva procente reprezintă erodarea puterii de cumpărare. Poate fi calculată şi în alt mod: veniturile reale sunt calculate incluzând şi cheltuielile obligatorii, gaz, întreţinere, care au crescut mult, iar mulţi dintre noi simţim mai puternic aceste creşteri, de exemplu”, a adăugat Aurelian Dochia.

Citiți și: Prețurile explodează, inflația este în creștere. Cum mai facem față în 2023? Românii sunt în pragul disperării