- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S-a modificat sistemul de asigurări sociale. Ce de întâmplă cu românii care nu au contract de muncă

20 Mar, 09:53 • Cornel Ghimeșan
Veşti bune pentru românii care nu au contract de muncă. Apar reguli noi la sistemul de asigurări sociale, astfel că şi aceste persoane vor beneficia de anumite drepturi. Guvernul a adoptat recent o ordonanță de urgență care permite persoanelor fără contract de muncă să se înscrie individual în sistemul de asigurări sociale de stat. Aceasta le va oferi dreptul la asigurări medicale și concedii plătite.
S-a modificat sistemul de asigurări sociale. Ce de întâmplă cu românii care nu au contract de muncă

S-a modificat sistemul de asigurări sociale. Persoanele care nu au contract de muncă pot și ele să se înscrie individual în sistemul de asigurări sociale de stat pentru a avea dreptul la concedii plătite sau la asigurări medicale, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern.

Citeşte şi: Mare atenție la mesajele primite de la bancă! S-a depistat o nouă metodă de fraudă online. Cum să te ferești și să nu pici în plasa escrocilor

Cum s-a modificat sistemul de asigurări sociale

Proiectul de ordonanță de urgență, recent aprobat de Guvern, vizează reducerea discrepanței dintre contribuții și indemnizațiile plătite. Astfel, venitul lunar înregistrat nu va putea depăși de trei ori salariul minim brut pe țară pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru concediile de sarcină sau lăuzie. Pe de altă parte, venitul înregistrat în contract trebuie să coincidă cu cel înscris în declarația fiscală depusă pentru plata contribuției de sănătate sau, după caz, cu media veniturilor lunare înscrise în declarație. Obiectivul declarat este implementarea unui mecanism echitabil și unitar pentru calculul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate. Aceasta va permite o gestionare mai eficientă a fondurilor alocate în acest domeniu.

Este important de menționat că toate contractele în derulare la data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență vor fi modificate prin acte adiționale, prin notificarea Casei de Asigurări de Sănătate.

Citeşte şi: Vouchere de vacanță 2023. Românii care lucrează în sectorul privat ar putea primi tichete speciale. Adrian Bența: „O măsură justă pentru că trebuie să recompenseze și acei salariați care lucrează în privat și suportă salariile celor de la stat”

Proiectul vine în contextul în care anul 2023 a debutat cu un număr record de români plătiți cu salariul minim pe economie. Potrivit statisticilor, în România, 1,897 milioane de români primesc salariul minim pe economie, fiind înregistrată o creștere de 52% comparativ cu finalul anului trecut. Dintre cei aproximativ 2 milioane de români plătiți cu salariul minim, 342.678 lucrează pe șantier. În acest domeniu, românii sunt plătiți cu 4.000 de lei brut, sumă care include impozitele și contribuțiile la sănătate și pensie, adică angajatul ia mult mai puțini bani în mână.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult