Economie

Vești bune pentru români! Categoria de persoane care în acest an va primi 529 de lei gratis de la stat

26 Jan, 16:55 • Cornel Ghimeșan
Vești bune pentru români! Indicatorului social de referință (ISR), față de care se calculează ajutoarele financiare, va fi majorat de la 1 martie cu aproape 14% și va ajunge de la 525,5 lei, cât este în prezent, la 598 de lei.
Vești bune pentru români! Categoria de persoane care în acest an va primi 529 de lei gratis de la stat

Categoria de persoane care în acest an va primi 529 de lei gratis de la stat. Astfel, o dată cu creșterea indicatorului social de referință (ISR), mai multe ajutoare sociale vor fi majorate în mod automat, potrivit capital.ro.

Citește și FOTO: Vin bani de la stat, pentru cei mai săraci dintre români. Cum arată cardurile de energie

Categoria de persoane care în acest an va primi 529 de lei gratis de la stat

În fiecare an, la data de 1 martie, valoarea indicatorului social de referință se actualizează cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, conform Legii 225/2021, însă doar dacă aceasta are o valoare pozitivă.

Rata inflației pentru 2022 a fost de 13,8%, arată datele transmise recent de Institutul Național de Statistică. Prin urmare, din luna martie a acestui an, ISR va crește de la 525,5 lei, cât este în prezent, la 598 de lei. Iar toate ajutoarele sociale calculate pe baza valorii ISR se vor majora.

Printre ajutoarele care se vor mări din martie se numără indemnizația de șomaj, ajutorul social, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap sau nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului.

Tot din martie se va majora și venitul minim garantat primit de familiile și persoanele singure ca formă de asistenţă socială. Acesta  va avea următoarele valori:

  • 169 de lei (0,283 ISR) pentru persoana singură;
  • 305 lei (0,510 ISR) pentru familiile formate din două persoane;
  • 427 de lei (0,714 ISR) pentru familiile formate din trei persoane;
  • 529 de lei (0,884 ISR) pentru familiile formate din patru persoane;
  • 630 de lei (1,054 ISR) pentru familiile formate din cinci persoane;
  • 44 de lei (0,073 ISR) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.

În România, indemnizația de șomaj se acordă șomerilor pe o perioadă de 6 luni potrivit Legii 76/2002. Aceasta are o sumă fixă, lunară, iar cuantumul său reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referință.

Astfel, din martie valoarea ISR în vigoare va fi de 598 de lei pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an.

La aceasta se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:

  • 3% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
  • 5% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
  • 7% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
  • 10% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.

De asemenea, tot din luna martie a acestui an va crește și limita minimă a cuantumului indemnizației lunare aferente concediului de creștere a copilului, precum și alocația pentru susținerea familiei, stabilită în Legea 277/2010.

Citește și Se dau bani de la stat şi în 2023. Ce categorii de români vor primi un ajutor financiar de 2.900 de lei

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult