Finante-Banci

Romii vor să fie recunoscuți oficial ca indieni: „Nu mai vrem să fim ai nimănui, suntem parte a poporului indian”

23 Sep, 15:15 • Gabriela Andreescu
Regele internațional autoproclamat al romilor, Dorin Cioabă, susține că vrea să reia solicitarea către India de a recunoaște romii ca aparținând poporului indian.
Romii vor să fie recunoscuți oficial ca indieni: „Nu mai vrem să fim ai nimănui, suntem parte a poporului indian”

Reprezentantul comunității rome din România dorește ca romii să aparțină poporului indian, astfel încât „să aibă cine să ne reprezinte la nivel internațional”.

Cererea sa își are fundamentul în faptul că acum 6 ani, ministrul de externe al Indiei a declarat că romii sunt „copiii Indiei” și a subliniat necesitatea documentării a aproximativ 20 de milioane de romi.

Regele romilor este atât de hotărât în obținerea unei recunoașteri oficiale încât, în cazul în care Guvernul Indiei nu va răspunde favorabil petiției, acesta se va adresa unui tribunal internațional.

„Vom trimite un ultimatum guvernului Indiei, de a ne recunoaște ca națiune care trăiește în diasporă, iar dacă acest lucru nu-l fac, așa cum au promis de zeci de ani, ne vom adresa unui tribunal internațional, pentru că vrem să avem recunoaștere oficială: că suntem parte a poporului indian,” a declarat Dorin Cioabă pentru Turnul Sfatului

Dorin Cioabă este atât de hotărât în obținerea unei recunoașteri oficiale încât, în cazul în care Guvernul Indiei nu va răspunde favorabil petiției de a recunoaște romii ca parte a națiunii lor, acesta se va adresa unui tribunal internațional.

„Vom trimite un ultimatum guvernului Indiei, de a ne recunoaște ca națiune care trăiește în diasporă, iar dacă acest lucru nu-l fac, așa cum au promis de zeci de ani, ne vom adresa unui tribunal internațional, pentru că vrem să avem recunoaștere oficială: că suntem parte a poporului indian,” a adăugat reprezentantul etniei rome in România.

Te poate interesa și: Românii, cei mai pricepuți la înșelăciuni! Metoda descoperită de un bucureștean: ”accidente„ intenționate pentru banii din asigurări

Conform liderului romilor din România, intenția se referă strict la valoarea declarativă a recunoașterii oficiale, romii neavând nici un plan de a emigra în India.

„Nu vrem să mergem în India, nu vrem să punem presiune pe Guvernul Indiei să ne ajute, dar vrem să avem o recunoaștere, să nu mai fim un popor al nimănui: românii ne spun că nu suntem ai lor, englezii – că nu suntem ai lor. Când suntem buni, toată lumea spune că suntem ai lor, când suntem răi, toată lume ne alungă. Ar fi normal să fim tratați ca o minoritate care trăiește în diasporă cu naționalitatea indiană.”

Autoproclamatul rege al romilor consideră că, odată recunoscuți de guvernul Indiei, romii ar putea fi reprezentați la Națiunile Unite, autoritățile indiene putând acționa ca reprezentanți ai acestora.

Regele Cioabă dorește ca romii să fie recunoscuți oficial de Guvernul Indiei
Regele Cioabă dorește ca romii să fie recunoscuți oficial de Guvernul Indiei

Declarațiile lui Dorin Cioabă vin în contextul în care vineri, 23 septembrie, în Sibiu, au loc alegerile pentru funcția de președinte al UIR – Uniunii Internaționale a Romilor.

Citește și: Marius Budăi:„Șurubelnița încă nu are Wi-Fi”. Ce i-a îndemnat ministrul Muncii pe tinerii elevi

Regele romilor a adăugat că își dorește o apropiere mai mare de Uniunea Europeană și că, din poziția de lider, intenționează să solicite organismelor europene să cheltuiască banii dedicați minorității rome într-un mod mai eficient.

„UE este în căutarea unui partener serios pentru a derula un fond foarte mare de bani care este alocat minorității romilor. Dar din cauza că asociațiile romilor nu au prezentat până acum o strategie, au fost lăsați toți deoparte. Acum noi am pregătit și o siglă nouă pe care vrem să o promovăm în care am introdus și culorile UE: adică vrem cumva să ne apropiem de UE și să obținem acest parteneriat”, a spus Cioabă.

 

Tags:
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult