- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Schimbări importante în zona euro. Ce bancnote vor dispărea din circulație

26 Jan, 20:13 • Claudia Simion
Mare atenție! Dacă păstrați euro acasă și nu la bancă, e bine să verificați ce tipuri de bancnote aveți pentru că două dintre ele vor deveni inutilizabile.
Schimbări importante în zona euro. Ce bancnote vor dispărea din circulație

Sunt două bancnote euro care vor dispărea din circulație în curând, după ce s-a descoperit că sunt printre cele mai ușor de falsificat de infractorii specializați în astfel operațiuni.

Aceste banconote au început să fie folosite din 1 ianuarie 2002 în toate țările UE. Banca Centrală Europeană a emis mai multe serii până acum pentru a combate infracțiunile. Prima a fost bancnota „originală” în circulație din 2002, iar cea de-a doua a apărut în 2012. Cea de-a doua serie de bancnote, denumită Europa, nu prezintă diferențe conceptuale.

Citește și Banii cash vor dispărea. Avertismentul unui avocat pentru români: „Bucurați-vă de foșnetul bancnotelor, până încă mai puteți!”. Ce pericole presupune trecerea la portofelul digital

Cu toate astea, doar 7 bancnote din colecția noii serii mai sunt emise în mod regulat, față de 8 bancnote din prima serie. Autoritățile au descoperit că infractorii foloseau aceste două bancnote pentru operațiuni ilegale, cum ar fi spălarea de bani și finanțarea terorismului internațional.

Chiar dacă bancnota de 500 de euro nu e folosită pe scară largă ca instrument de piață, reprezintă o treime din valoarea tuturor bancnotelor aflate în circulație. Nu sunt tocmai clare scopurile în care e folosită, potrivit unui raport Europol privind utilizarea numerarului de către grupurile infracționale.

Citește și Oradea „sediul” banilor falși! Au fost găsiți 220.000 de euro în bancnote false

Acele bancnote „care sunt foarte căutate de infractori” vor deveni de domeniul trecutului. Și bancnota de 500 de euro, utilizată de 337 de milioane de persoane, adică 30% din totalul monedelor aflate în circulație, ar putea să fie schimbată.

Această bancnotă a fost scoasă din circulație în 4 mai 2016. Excepțiile în acest sens au fost Deutsche Bundesbank din Germania și Oesterreichische Nationalbank din Austria, care nu au renunțat la bancnotă „pentru a asigura o tranziție fără probleme și din motive logistice”. Totuși, în 2015 au fost în circulație 613,6 milioane de bancnote în valoare de peste 306 miliarde de euro.

Urmează ca în 2024 să fie lansată o procedură europeană care va duce la elaborarea unei a treia serii de bancnote euro în câțiva ani. Pe lângă această bancnotă de 500 de euro, există posibilitatea să fie modificată și cea de 200 de euro.

Tags: