AUTO

Amenintati cu amenzi de 30.000 euro si inchisoare, transportatorii romani cer Frantei sa iasa din UE

29 august 2014, ora 15:58 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
camioane.jpg
Guvernul francez a luat masuri care pot escalada vandalismul in transporturile rutiere europene, spun reprezentantii Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).

Ei solicita autoritatilor romane si europene masuri de urgenta pentru a determina Franta si Belgia sa retraga imediat noile reglementari privind introducerea de sanctiuni drastice daca perioada de repaus saptamanal normala a soferilor profesionisti se efectueaza in cabina vehiculului.

"Solicitam Guvernului francez anularea imediata a acestor masuri fundamental contradictorii cu valorile UE! In caz contrar, recomandam Frantei iesirea din UE!", au spus indignati transportatorii romani.

UNTRR solicita Guvernului Roman si Comisiei Europene masuri de urgenta pentru retragerea imediata a noilor reglementari anticoncurentiale si anti-europene recent introduse de Franta si Belgia, privind aplicarea de sanctiuni drastice daca perioada de repaus saptamanal normala se efectueaza in cabina vehiculului:
  • in data de 21 iunie 2014 a intrat in vigoare in Belgia decretul regal prin care se interzice efectuarea perioadei de repaus saptamanal normala in cabina vehiculului. Sanctiunea pentru nerespectarea acestei prevederi poate ajunge la 1800 euro.
  • in data de 10 iulie 2014 a fost adoptata in Franta, Legea nr.2014-790 privind lupta pentru combaterea concurentei sociale neloiale prin care este interzis conducatorilor auto sa efectueze perioada de repaus saptamanal normala in cabina vehiculului. Nerespectarea acestei legi se considera infractiune si este pasibila de amenda de 30.000 euro si un an de inchisoare.
"Asociatia noastra isi exprima ingrijorarea fata de astfel de abordari juridice la nivel national ale Regulamentului European nr. 561/2006 al carui scop este, de fapt, armonizarea anumitor dispozitii ale legislatiei sociale in domeniul transporturilor rutiere, in spiritul liberalizarii pietei de transport rutier in UE", spun reprezentantii UNTRR.Ei considera este inacceptabil ca, sub egida populista a luptei impotriva dumping-ului social, unele state membre ale UE sa adopte masuri protectioniste, promovate cu singurul scop de a deveni un instrument utilizabil impotriva concurentei europene in domeniul transporturilor.

Potrivit transportatorilor romani, astfel de initiative nationale sunt de condamnat si nu au nicio legatura cu spiritul Uniunii Europene si scopul acesteia pe termen mediu si lung - piata unica.

"Masurile aplicate de Belgia si de Franta exced orice sanctiune, fiind foarte restrictive, neadecvate pentru incalcarea savarsita, total neproportionale si cu siguranta discriminatoriipentru ca nu sunt aplicabile transportatorilor rezidenti care, in mod evident, nu isi efectueaza perioada de repaus saptamanal in cabina vehiculului, ci acasa", mai spun transportatorii romani.

Ei adauga ca aceste posibile amenzi nu afecteaza numai transportatorii si conducatorii auto, dar sunt puse in pericol si bunurile de miliarde de euro pe care acestia le transporta in fiecare zi.

De asemenea, unii transportatori romani precum si transportatori polonezi au raportat incidente similare produse intr-o parcare din Franta, in care le-au fost sparte anvelopele remorcilorin timpul repausului de noapte al soferilor.

"Desi aceste incidente devin tot mai frecvente, in loc sa ia masuri de crestere a sigurantei in parcari, Guvernul francez introduce masuri protectioniste impotriva operatorilor de transport straini, care pot escalada vandalismul in sectorul transporturilor rutiere", mentioneaza reprezentantii UNTRR.

Ei considera ca este nevoie urgenta de o clarificare la nivel european si ca Romania, alaturi de celelalte state membre si de Comisia Europeana, nu trebuie sa tolereze astfel de abordari ale unui alt stat membru, care ori se comporta normal, ori se retrage din Uniunea Europeana.

"In caz contrar, riscam escaladarea unei competitii intre statele membre in care se poate ajunge la amenzi de sute de mii de euro si zeci de ani puscarie pentru contraventii stabilite la nivel national, si nu in legislatia europeana, mai ales ca astfel de reglementari nationale vor fi aplicate doar strainilor, rezidentii efectuand repausul saptamanal normal acasa", atrag atentia transportatorii romani.

Ei au solicitat Comisiei Europene sa intreprinda de urgenta toate masurile legale si demersurile de dialog institutional pentru a determina autoritatile franceze si belgiene sa retraga imediat masurile recent adoptate, orientate impotriva firmelor de transport din alte state membre si cu impact direct asupra celor din Europa de Est.

UNTRR solicita Guvernului roman sa reprezinte activ interesele si drepturile operatorilor de transport rutier romani astfel incat acestia sa nu fie sanctionati in mod abuziv, bazat pe legislatii nationale ale unor state membre care prevad amenzi extrem de disproportionate fata de fapta comisa.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 25 Februarie 2020, 02:19
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter