AUTO

Boardul Renault vrea sa reduca drepturile de vot ale statului

17 aprilie 2015, ora 12:28 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
renault.JPG
Consiliul de Administratie al constructorului auto francez Renault SA, proprietarul Dacia, i-a cerut joi seara directorului general Carlos Ghosn sa pastreze actualul sistem de guvernanta care acorda un vot pentru fiecare actiune, opunandu-se planurilor statului francez, principalul actionar de la Renault, de a-si majora drepturile de vot, transmite Reuters.

O reuniune de urgenta a Consiliului de Administratie de la Renault a fost convocata joi seara pentru a discuta intentia guvernului francez de a-si dubla drepturile de vot la adunarea generala anuala a actionarilor din 30 aprilie. Saptamana trecuta, statul francez a anuntat ca va cheltui 1,23 miliarde de euro pentru a cumpara noi actiuni la Renault si a putea bloca astfel o rezolutie care cere mentinerea actualului sistem de guvernanta care acorda un vot pentru fiecare actiune.

Legislatia adoptata in timpul mandatului presedintelui Francois Hollande prevede dublarea drepturilor de vot ale actionarilor care detin actiuni in companii franceze de mai mult de doi ani. Companiile pot anunta ca nu opteaza pentru asa-numita lege Florange, dar demersul trebuie sprijinit de doua treimi din actionari.

Intr-un comunicat de presa, boardul Renault a avertizat ca supravietuirea si succesul aliantei Renault-Nissan depinde de restabilirea balantei de putere dintre cele doua companii. "Soliditatea parteneriatului dintre Renault si Nissan explica succesul aliantei care a fost benefica pentru ambii parteneri”, se arata in comunicatul companiei, citate de Agerpres.

In virtutea unui acord care dateaza din 1999, Renault detine 40% din Nissan, care la randul sau detine 15% din Renault. Insa, in perioada care a trecut din 1999 si pana in prezent, raporturile de forta intre Renault si Nissan s-au schimbat astfel ca grupul japonez ar dori o reechilibrare a aliantei care sa includa fie o majorare a participatiei detinuta de Nissan la Renault fie o reducere a participatiei detinuta de Renault la Nissan.

Ministerul francez de Finante a refuzat sa faca orice comentarii cu privire la reuniunea Consiliului de Administratie de la Renault dar oficialii francezi au spus ca guvernul de la Paris vrea sa pastreze alianta dintre Renault si Nissan.

Compania Dacia a fost preluata de Renault in anul 1999. Relansata in 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucator de notorietate pe piata auto europeana.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 29 Iulie 2021, 23:54
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter