AUTO

Despagubiri pentru victimele drumurilor din Romania: Diferente si de zeci de ori intre cazuri similare

07 aprilie 2016, ora 00:22   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
rca.jpg
Dispozițiile legale în vigoare nu conțin criterii suficiente și explicite pentru evaluarea corectă și obiectivă a despăgubirilor morale nici pe cale amiabilă, nici pe cale judecătorească, ceea ce a condus adeseori la discrepanțe substanțiale între valorile despăgubirilor acordate de instanțe victimelor aflate în situații similare (în unele cazuri chiar și de zeci de ori mai mari) precum și la crearea unor veritabile rețele specializate de captare și reprezentare a victimelor, spun asiguratorii.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) consideră că victimele accidentelor rutiere și familiile lor din România trebuie să fie despăgubite rapid și predictibil pentru suferința lor. Conform statisticilor UE, drumurile din România produc cele mai multe decese din Europa, aproape dublu față de media Uniunii.
 

Uniunea Europeană trage un nou semnal de alarmă referitor la numărul îngrijorător al persoanelor care își pierd viața în accidente rutiere. România conduce în 2015 două clasamente sumbre: cel al numărului de decese în accidente rutiere (95 de vieți pierdute pentru fiecare milion de locuitori, față de o medie europeană de 51,5) și cel al victimelor din rândul pietonilor (mai mult de o treime, în timp ce media europeană este de 22%).    

Astfel, circa 1.900 de români și-au pierdut anul trecut viața în accidente rutiere, iar alte aproximativ 25.000 de persoane au suferit vătămări.
  În același timp, despăgubirile brute plătite de către asigurătorii din România pentru asigurările de răspundere civilă auto au atins în 2015 un nou maxim al ultimilor 5 ani, 1,95 miliarde de lei (față de 1,89 miliarde în 2014), iar valoarea daunei medii pentru asigurarea RCA a ajuns la valoarea de 7.100 lei, cu 200 de lei mai mult decât în anul precedent.  În aceste condiții, asigurătorii consideră că în România este necesară implementarea unui mecanism obiectiv și transparent de despăgubire pentru vătămari corporale și deces care să răspundă prompt și echitabil nevoilor de compensare a suferinței victimelor accidentelor rutiere.    

UNSAR susține nevoia introducerii unui sistem predictibil pentru reglementarea despăgubirilor, care va asigura tratamentul nediscriminatoriu al persoanelor prejudiciate și care va scurta durata necesară obținerii despăgubirilor.

În același timp, sistemul tabelar bazat pe puncte traumatice va conduce la scăderea costurilor legate de instrumentarea daunelor și a costurilor de reasigurare plătite de către asigurători, ceea ce cu siguranță va reduce presiunile asupra pieței de asigurări și va avea efecte pozitive asupra primelor de asigurare.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
ion mihail a spus:
08/04/2016 18:57
oamenii sunt unici! nu sunt obiecte să poată fi încadrați ușor în tabele... chiar dacă scade nivelul veniturilor societăților de asigurare ar fi bine să hotărască justiția (instanța judecătorească).
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 14 August 2022, 06:53
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter