- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Ford va folosi creditul BEI pentru vehicule comerciale si masini mici cu motor ecologic

21 Jan, 12:13 • Redactia DailyBusiness
Grupul Ford intentioneaza sa utilizeze imprumutul contractat de la Banca Europeana de Investitii (BEI) la dezvoltarea productiei de vehicule comerciale, dar si la fabricarea unei masini mici cu motor inovativ si ecologic, a afirmat, joi, Wolfgang Schneider, vicepresedintele Ford.
Ford va folosi creditul BEI pentru vehicule comerciale si masini mici cu motor ecologic

„Deja am inceput productia de vehicule comerciale si vrem sa realizam si o masina mica cu motor inovativ si ecologic”, a spus Schneider, citat de Mediafax.

El a aratat ca garantia statului roman permite grupului Ford sa isi asigure lichiditate intr-o perioada de criza economica si a apreciat ca fara acest sprijin imprumutul nu putea fi contractat.

„Ne asumam o provocare foarte mare, de a transforma uzina din Craiova intr-o companie importanta pentru grupul Ford”, a adaugat Schneider.

Banca Europeana de Investitii va acorda companiei Ford Romania un imprumut in suma de 400 milioane de euro destinat confinantarii unui proiect de dezvoltare a unui motor cu emisii reduse de dioxid de carbon si productiei ulterioare la uzina din Craiova. Guvernul a acordat Ford o garantie de 320 de milioane de euro, ceea ce reprezinta 80% din valoarea imprumutului extern.

„Speram ca prin garantarea creditului sa dam un nou impuls fabricii Ford de la Craiova si investitiilor companiei in Romania”, a spus Boc, aratand din nou ca Guvernul va utiliza in continuare sistemul garantiilor de stat si pentru alte proiecte din diferite domenii, inclusiv pentru programul Prima Casa.

Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, a afirmat ca spera ca imprumutul BEI sa permita Ford sa ajunga in maximum 18 luni la un nivel de productie de 250.000 unitati pe an la uzina din Craiova.

In cadrul ceremoniei, Vladescu a subliniat importanta pe care au avut-o contributiile presedintelui Ford Europa, John Fleming, si a fostului premier Calin Popescu Tariceanu, la proiectul construtorului auto american la Craiova.

„As vrea sa multumesc tuturor celor care au facut posibil acest proiect in ciuda tuturor adversitatilor initiale, si au fost foarte multe incepand de la cele locale si la cele europene si, ulterior, la cea mai mare adversitate, care s-a numit criza si situatia pietei auto. Si a existat cineva care a facut posibil acest proiect si acel cineva se numeste John Fleming”, a spus Vadescu.

El i-a asigurat totodata pe muncitorii de la uzina din Craiova ca autoritatile vor continua sa asigure proiectului acelasi sprijin pe care l-a acordat inclusiv fostul prim-ministru, (Calin Popescu Tariceanu -n.r.).

Grupul Ford a devenit actionar majoritar la Automobile Craiova in 2007, cand a achizitionat 72,4% din capitalul firmei de la statul roman, pentru 57 de milioane de euro. Ulterior, participatia grupului a crescut la peste 90%.