AUTO

Top 10 ponturi pentru achizitia unei masini second hand

29 iunie 2013, ora 00:07, autor(i): Adrian Negrescu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
SH.jpg
Vreti sa va cumparati o masina la mana a doua si va tenteaza preturile foarte bune din ultima vreme? Cu 4.000-6.000 de euro va puteti cumpara, fara probleme, un Volkswagen, un Audi, un BMW sau alte masini cu vechime de 8-10 ani. Masini construite bine, care au sanse sa va tina cel putin inca pe atat.

Expertii de la AAA Auto New Kopel, spun ca achizitia unei masini second-hand poate reprezenta o afacere foarte buna in masura in care sunteti constienti de alegerea facuta.   Ei au lansat, astfel, un ghid cu 10 lucruri esentiale pe care trebuie sa le verificati in momentul achizitiei.

Atentie la kilometraj  

 Interventiile pentru modificarea kilometrajului real al automobilului sunt cea mai des intalnita metoda de fraudare in piata auto second hand. Daca vi se pare ca un automobil are o vechime prea mare si prea putini kilometri inregistrati, realizati o verificare la un service specializat.  Capcanele din cartea de service    

Verificati daca automobilul dorit are o carte de service la zi si daca operatiunile de intretinere au fost realizate conform graficului recomandat de producator. Pentru a dovedi veridicitatea cartii de service ( acestea se pot falsifica relativ usor) puteti suna la unul sau doua service-uri la care au fost efectuate reparatiile anterioare.  

Verificati starea tehnica

O vizita la un service sau o verificare rapida cu un tester auto sunt necesare inainte de achizitia unui automobil. Este indicata o verificare amanuntita care va poate salva mai tarziu de cheltuieli suplimentare pentru defectiuni neobservate la achizitie.  

Test drive-ul, esential  

Daca nu puteti face o verificare tehnica in service faceti cel putin un test drive cu automobilul pe care doriti sa il cumparati. Multe din calitatile masinii, precum starea amortizoarelor si articulatiilor sau „mersul motorului", pot fi deduse printr-un simplu test drive.  

Verificati instalatia de aer conditionat

Chiar daca cumparati o masina pe timp de iarna, verificati functionalitatea sistemului de climatizare.  

Atentie la angrenaje    

Pe langa sistemul de climatizare este indicata verificarea mecanismelor de la stergatoare, oglinzi, macaralele geamurilor, centurilor de siguranta. Deasemenea, inchiderea usilor si portbagajului trebuie sa se realizeze normal, fara aplicarea de forta suplimentara.  

Urmele de lovituri si rugina din caroserie

Starea caroseriei este esentiala pentru viiitoarea exploatare a masinii. Urmariti macar vizual, dar si cu un tester de vopsea, starea caroseriei, prezenta urmelor de rugina, prezenta indoiturilor sau a reparatiilor realizate precar, cu supraincarcare cu chit ( acesta poate plesni la un moment dat daca nu este aplicat corespunzator).

Capcanele compartimentului motorului

Daca automobilul are un rulaj considerabil dar nu prezinta nicio urma de praf, cu siguranta a fost cosmetizat recent. Fie aveti de-a face cu un automobil intretinut constant fie cu unul care a fost curatat in vederea vanzarii rapide. In ambele cazuri urmariti urmele de pierdere de lichide, in special in jurul capacului de chiuloasa dar si la aparatul de AC, si verificati nivelul uleiului, lichidului de racire si lichidului de frana.  

Verificati sistemele de siguranta    

Un control al sistemelor ABS, ESP sau a airbag-urilor se face cel mai eficient prin citirea memoriei de erori pe un tester specializat.  

Documentarea este cheia afacerii  

Inainte de vizionarea unei masini, documentati-va, cel putin la nivel general, despre problemele specifice modelului in cauza. Astfel veti putea intreba direct vanzatorul cu privire la aceste defectiuni si daca piesele respective au fost inlocuite sau nu la un moment dat.

Fiecare element din lista scurta de verificari, precum si modalitatea de realizare a verificarii este la fel de importanta. Pentru siguranta, recomandarea este ca verificarea sa fie realizata intr-un service specializat care dispune de tehnica, aparatura si personal calificat pentru aceste operatii.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 20 Mai 2022, 20:16
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter