BURSE

5 masuri de precautie pentru a nu pica in plasa brokerilor falsi

03 ianuarie 2014, ora 00:07, autor(i): Madalina Pana   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
broker1.jpg
Cazul Cristian Sima, brokerul care a fugit din tara dupa ce a pierdut banii clientilor, a zdruncinat si mai mult increderea in piata de capital. Daca in acest caz, investitorii nu aveau cum sa prevada dezastrul, in alte situatii ei pot evita sa devina victime ale unor inselaciuni.

Analistii X-Trade Brokers au mentionat pentru DailyBusiness.ro 5 masuri de precautie pe care investitorii le pot lua pentru a nu fi inselati.

1. Fiti constienti de companiile care escrocheaza

Daca sunteti contactat de o persoana care va ofera servicii financiare, verificati ulterior atat online cat si offline identitatea persoanei respective sau a companiei din partea careia ati fost contactat. Daca acea companie nu este inregistrata pe site-ul ASF, atunci nu ar trebui sa aveti incredere in acea companie.2. Intelegeti intregul spectru de oportunitati si riscuri

Persoanele interesate de tranzactionare trebuie sa stie ceea ce implica acest proces. Nu va lasati purtati de valul oportunitatilor “promise”, ci fiti atenti si la riscurile aferente si decideti daca sunteti dipusi sa vi le asumati.

3. Cunoasteti autoritatile

Cunoasteti care sunt autoritatile nationale si internationale care se ocupa de reglementarea si spervizarea pietei. Explorati site-ul Autoritatii de supraveghere Financiara (ASF) si pe cel al Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare si Piete Financiare (EsMA) pentru a fi la curent cu cele mai noi stiri din domeniul reglementarii pietelor.

4. Informati-va cu privire la atributiile companiei de brokeraj

A colabora cu un broker autorizat este cea mai buna cale de a va asigura ca tranzactiile sunt realizate intr-un cadrul reglementat, si, mai mult, beneficieaza de scheme de compensaere.

Totusi, daca un broker este autorizat nu reprezinta garantia faptului ca acea persoana va actiona cu buna credinta. Aflati care este exact domeniul de activitate al companiei, pentru ca unii brokeri au tendinta de a actiona ca administratori de portofoliu si consilieri de investitii, iar acest lucru nu este intodeuna legal, intrucat pentru a desfasura astfel de activitati este nevoie de autorizatii specifice.

5. Cunoasteti-va drepturile

Inainte de a incepe o relatie contractuala cu o companie de brokeraj, fiti siguri ca semnati un contract care respecta reglementarile autoritatilor in domeniu nationale si internationale. Fiti siguri ca in contract sunt enuntate clar responsabilitatile si drepturile fiecarei parti implicate.

In noiembrie 2012, Cristian Sima a fost sanctionat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) cu 50.000 de lei, iar societatea de investitii financiare pe care o conduce, WBS Romania, a primit o amenda de 40.907 lei si i-a fost retrasa autorizatia de functionare.

Sima a plecat din Romania la inceputul lunii octombrie 2012. Compania sa administra plasamente ale unor clienti cifrate la milioane de euro, potrivit unor estimari. Printre acesti clienti s-ar afla Daniel Daianu, Catalin Predoiu, Radu Dimofte, Gabriel Popoviciu, Andreea Raicu, Marie Rose Mociornita, cantaretul Tudor Chirila, designerii Irina Schrotter si Flora Nastase, si proprietarul ziarului Bursa, Florian Goldstein. 

Ulterior, Sima a trimis mai multe scrisori pe Internet, prin care anunta ca se afla in Islanda. El a aparut si la o emisiune TV unde a afirmat ca este in Reykjavik si ca a plecat din tara de frica, intrucat i s-ar fi cerut sa isi cedeze toate activele pe care le are dupa ce a pierdut banii clientilor sai.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
pop a spus:
03/01/2014 14:47
6. metoda sigura , nu investiti in smecheriile astea, altfel mai devreme sau mai tirziu o sa regretati.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 20 Mai 2022, 19:30
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter