BURSE

Acționari ai SIF Transilvania acuză că sunt reduși la tăcere prin "abuzuri cu aparență legală"

11 ianuarie 2016, ora 12:19 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
judecata.jpg
Grupul de acționari ai SIF Transilvania, care a solicitat recent managementului societății discutarea opțiunilor de modernizare a societății în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, a făcut astăzi apel față de decizia Tribunalului Brașov de a suspenda punerea în executare a cererii de convocare a Adunării Generale.

Apelul se bazează pe constatarea că instanței i-au fost prezentate "în mod denaturat" intențiile grupului de către managementul SIF, iar decizia a fost luată astfel în regim de urgență, fără citarea părților și fără ca instanța să cunoască punctul de vedere al grupului de acționari, spun reprezentantii grupului de actionari.

Acționarii semnatari ai cererii de convocare AGA vor sesiza atât ASF cât și toate celelalte instituții competente asupra tentativei conducerii SIF Transilvania de a bloca dialogul autentic între acționari și asupra încălcării dreptului acestora de a-și exprima deschis punctele de vedere, conform reglementărilor și legislației în vigoare. În același timp, grupul de acționari semnalează că situația creată poate reprezenta un precedent deosebit de periculos pentru întreaga piață de capital și, în general, pentru orice companie din România.

"Faptul că managementul unei societăți, folosindu-se de poziția privilegiată pe care o  poate utiliza societatea însăși pentru a cenzura dreptul acționarilor – în fapt, chiar proprietarii societății - de a propune și discuta teme de interes în cadrul AGA reprezintă o limitare semnificativă a accesului acționarilor la viața societății și la procesul decizional", spun reprezentantii grupului de actionari.Ei adauga ca o astfel de limitare a exercitării unor drepturi legitime va fi percepută cu siguranță ca un semnal negativ de către investitorii de pe piața de capital și anulează eforturile autorităților statului și instituțiilor pieței de capital de promovare a măsurilor ce țintesc atragerea de investitori.

Cu toate că, în mod formal, conducerea SIF a convocat AGA cerută de grupul de acționari, în aceeași zi, a cerut Tribunalului Brașov să suspende obligația de convocare a AGA invocând în mod nejustificat un pretins abuz de minoritate către Tribunalul Brașov, mai spun reprezentantii grupului de investitori.

Potrivit lor, managementul SIF "a omis cu bună știință să informeze piața prin Raport Curent, așa cum prevede legislația în vigoare".

Decizia ulterioară de a revoca Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul SIF 3, pe baza unei interpretări abuzive a hotărârii instanței, înainte de epuizarea termenului de apel, este încă un factor care transmite pieței și investitorilor faptul ca oricând astfel de abuzuri se pot repeta, potrivit grupului de actionari.

Cea mai importantă solicitare a Grupului semnatar este alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere prin metoda votului cumulativ, în sensul susținerii reprezentării în cadrul acestui organ de conducere al societății a tuturor categoriilor reprezentative de acționari ai SIF Transilvania (instituționali, profesionali, profesioniști independenți și acționari de retail).

Din momentul intrării României în Uniunea Europeană, această modalitate de vot a fost consfințită de legislația în vigoare ca fiind un drept fundamental al acționarilor minoritari, care poate fi solicitat cel mult o dată într-un exercițiu financiar și care, tocmai din acest motiv, nu este susceptibil de un abuz de minoritate.

Acționarii, care dețin 8.09% din capitalul social al SIF Transilvania, au solicitat managementului societății, în luna decembrie 2015, convocarea unei AGA pentru a discuta modernizarea SIF, adaptarea la cele mai bune practici și alinierea la noile tendințe ale piețelor.

Grupul de acționari și-a argumentat solicitarea pe constatarea că deciziile luate de management în privința investițiilor în companiile din portofoliul societății au creat pierderi semnificative societății, de-a lungul timpului.

Analiza portofoliului de active din domeniul turismului arată, potrivit estimarilor grupului de acționari, pierderi de peste 50 de milioane de euro. Din acest motiv grupul susține că este nevoie de o nouă strategie de administrare a portofoliului societății, în interesul societății și al acționarilor.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 24 Iunie 2021, 08:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter