BURSE

Actiuni "de aur"? Randamente la Bursa de pana la 35% pe an

27 februarie 2014, ora 12:36 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
1-calcule.jpg
Marile companii de la Bursa de Valori Bucuresti au continuat sa publice cresteri ale afacerilor si profitului net pentru anul 2013. Cateva actiuni, in special din sectorul energetic, ar putea aduce investitorilor randamente bune, peste dobanzile bancare, iar coroborat cu potentialul de crestere, castigul anual agregat in aceste titluri s-ar putea ridica la 20-35%.

Ofertele publice ale companiilor de stat au facut ca 2013 sa fie cel mai bun an din istoria bursei locale, in ultimii sase ani, dupa varful atins in 2007, inaintea crizei economice.

Conform Tradeville, companiile energetice care si-au publicat rezultatele preliminare pe 2013 pot aduce investitorilor castiguri de peste 20%. Cele mai mari castiguri anuale le-ar putea aduce Nuclearlectrica (SNN) si Transgaz (TGN), de circa 35%.

Desi Nuclearelectrica (SNN) a reusit cel mai mare profit net din istoria companiei, de 456 milioane lei, in contextul liberalizarii pietei energiei, actiunile au suferit cea mai mare scadere de la inceputul anului de la BVB, de aproape 20%. Astfel, pe langa dividendul ce ar putea genera un randament brut de 14,8%, actiunile Nuclearelectrica ar putea avansa cu 22,2% fata de cotatia din prezent, conform pretului-tinta estimat de analistii Tradeville (11 lei/actiune), ceea ce inseamna un castig agregat de 37%. Consensul Reuters pentru Nucleareletrica este de 14 lei/actiune.

In cazul Transgaz (TGN), in ciuda unui provizion de 110 milioane lei constituit pentru esecul proiectului Nabucco, compania a reusit sa obtina un profit net semnificativ peste cel programat, profit care, distribuit in proportie de 85% conform legii, ar aduce investitorilor un randament brut de 12,6%. Pe langa aceasta, actiunile companiei au un potential de crestere de 22,3% in urmatoarele 12 luni, potrivit Reuters. Prin urmare, Transgaz ar putea genera un randament anual cumulat de 35%.

De asemenea, OMV Petrom (SNP) si Transelectrica (TEL), ar putea genera investitorilor randamente agregate de 20%-25%. OMV Petrom a reusit cel mai mare profit realizat vreodata de vreo companie din Romania, de circa 1,1 miliarde euro, in crestere cu 22% fata de 2012, iar Transelectrica a obtinut un rezultat net in urcare cu 370%.Astfel, pe baza unui dividend brut estimat la 0,03 lei/actiune pentru OMV Petrom, respectiv la 1,87 lei/actiune pentru Transelectrica, randamentul dividendului ar fi de 6,6%, respectiv de 11,7%. In plus, investitorii ar putea castiga 18% din avansul cotatiei OMV Petrom si 8,1% din cresterea actiunilor Transelectrica, conform preturilor-tinta Reuters, de 0,54 lei la SNP, respectiv de 17,28 lei la TEL.

La o privire de ansamblu asupra principalelor companii romanesti care si-au raportat pana acum rezultatele pentru anul trecut, aspectul esential este ca majoritatea vor putea distribui sume generoase catre actionari, sub forma de dividende. Multumita modelelor de business stabile, inca bazate pe tarife reglementate in crestere in 2013, anumite companii de stat, cum ar fi Transelectrica si Nuclearelectrica, au raportat cele mai mari profituri de dupa criza. Adaugand faptul ca acestor companii le este impus prin lege sa plateasca aproximativ 85% din profit ca dividend, ne asteptam la randamente ale dividendelor de peste 10%, adica duble sau chiar triple fata de dobanzile bancare pentru depozitele in lei, arata Georgiana Androne, analist financiar Tradeville.

Un castig anual brut de peste 20% ar putea aduce si plasamentul in Fondul Proprietatea (FP), din trei directii: randamentul dividendului de 0,04-0,05 lei/actiune (5%-6%), reducerea valorii nominale cu 0,05 lei (6%) si potentialul de crestere conform Reuters (9,8%).

Alte castiguri de doua cifre

Desi a anuntat un profit net in scadere cu 33%, SIF Moldova (SIF2) ar putea plati un dividend (estimat la 0,123 lei de analistii Tradeville) care sa genereze un randament brut de 8,7% fata de pretul actual, iar potentialul de crestere in urmatoarele 12 luni este de 7,7% (1,53 lei/actiune, consensul Reuters).

Un spatiu semnificativ de crestere conform Reuters prezinta actiunile VISA, de 12,7%, pana la 256 dolari/actiune, la care se adauga un randament brut al dividendului de 1,6%.

In ciuda faptului ca a afisat un profit in scadere cu 10%, de aproape 190 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) ar putea distribui 50% din acesta, ceea ce ar aduce investitorilor un randament brut de 13%-14%.

O situatie similara intalnim si in sectorul fondurilor de investitii, unde SIF-urile, in ciuda unor scaderi ale rezultatului net fata de 2012, vor ramane buni platitori de dividende, in traditia anilor trecuti, oferind cel putin 50-70% din profituri. Practic, dividendele actiunilor blue-chip de pe piata locala reprezinta si in 2014 o alternativa atractiva la plasamentele in sistemul bancar, conchide analistul Tradeville.

Un castig agregat de circa 10%-11% ar putea aduce si investitia in titlurile Daimler (DAI) si Antibiotice (ATB), compus dintr-un randament al dividendului de circa 3,3%-3,4% si un potential de crestere de circa 6,7%-7,2%.

Citeste si:
BVB ar putea scadea cu 20%, trasa in jos de pietele germane si americane
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 25 Iunie 2021, 16:08
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter