- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Actiunile SIF Transilvania revin miercuri la tranzactionare

21 Oct, 17:01 • Redactia DailyBusiness
Titlurile SIF Transilvania (SIF3) vor fi reluate la tranzactionare in sedinta de miercuri a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), dupa ce au fost suspendate incepand de vineri, 17 octombrie, a anuntat marti conducerea societatii.
Actiunile SIF Transilvania revin miercuri la tranzactionare

Actiunile SIF Transilvania au fost suspendate de la tranzactionare pe fondul unei solicitari primite de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Arbitrul pietei de capital a cerut SIF Transilvania sa prezinte posibilele implicatii generate de scenariul in care decizia din sedinta din 27 aprilie 2007 privind majorarea capitalului social ar fi anulata definitiv si irevocabil.

Conducerea SIF Transilvania mentioneaza ca, daca se va ajunge la acest scenariu, „se poate reveni la situatia anterioara majorarii de capital social, daca nu vom identifica alte solutii”.

Eventuala revinire la capitalul social anterior dublarii capitalului social si la numarul de actiuni corespunzator acestuia nu va presupune nicio modificare a patrimoniului SIF Transilvania, explica reprezentantii societatii.

„Se modifica doar structura pasivelor, respectiv sumele aferente majorarii de capital se transfera de la pozitiile de capital social inapoi la pozitia de rezerve constituite din profit, altele decat rezervele legale”, se precizeaza in anuntul SIF3.

In plus, actiunile detinute de fiecare actionar, la data la care hotararea revizuita de Inalta Curte de Casatie si Justitie ar deveni irevocabila, se vor reduce la jumatate in corelare cu reducerea capitalului social, pastrandu-se acelasi procent de detinere din capitalul social.

„Intr-o astfel de ipoteza, piata ar trebui sa reactioneze, pastrand aceleasi principii, similar cu reactia acesteia din momentul dublarii numarului de actiuni in 2007 prin inscrierea in registrul actionarilor a actiunilor gratuite”, mai spun reprezentantii SIF3.

Totusi, conducerea SIF Transilvania isi exprima increderea in actul de justitie si spera ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa considere legala majorarea capitalului social al societatii prin incorporarea de rezerve.

Astfel de operatiuni de majorare a capitalului social s-au desfasurat si se desfasoara si in prezent in cazul altor societati comerciale cotate la Bursa de Valori din Bucuresti, fiind o practica curenta pe pietele de capital, apreciata ca atare si de actionarii si investitorii romani, sustin reprezentantii SIF3.

„Dorim sa aratam ca imperfectiunile legislative mai permit unor actionari sa conteste in mod nejustificat vointa majoritatii actionarilor unei companii, iar nesolutionarea cu celeritate a unor astfel de actiuni aduce grave prejudicii pietei de capital si actionarilor societatii respective, permitand chiar manipularea pietei si a pretului de tranzactionare”, se mai arata in comunicatul SIF Transilvania.