BURSE

ASF a cerut fondurilor private de pensii sa nu faca tranzactii cu actiuni. Vezi pe ce perioada

20 septembrie 2013, ora 14:38 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Bursa-cafea-mare.jpg
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a cerut fondurilor de pensii administrate privat sa verifice siguranta detinerilor de actiuni aflate in portofoliul acestora. Astfel, pe 20 si 23 septembrie fondurile nu vor face tranzactii cu actiuni.

Decizia vine ca urmare a unui furt de actiuni fara precedent pe piata locala.

Seful misiunii IFC in Romania, Ana Maria Mihaescu, a fost recent victima unui furt de actiuni in valoare de peste 200.000 de euro, pe piata noastra de capital, iar cazul este deja la Tribunalul Sibiu. IFC este divizia de investitii a Bancii Mondiale.

Faptul ca frauda a fost posibila tocmai in contul unei oficialitati atat de importante sugereaza ca pe piata noastra de capital orice se poate intampla si ca scandalul Cristian Sima si acuzatiile de frauda de la Carpatica Invest, de anul trecut, nu au speriat pe nimeni. Absolut normal, din moment ce nimeni nu este responsabil pentru nimic, niciodata, de la brokeri pana la Bursa de Valori, Depozitarul Central, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Politie, noteaza bursa.ro.Ana Maria Mihaescu a fost pagubita cu peste 900.000 lei (200.000 de euro) de catre opt persoane, care au folosit un act de identitate fals ca sa tranzactioneze actiuni la companii listate pe care domnia sa le detinea si sa ii ridice din cont banii rezultati.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu, de la finele lunii iulie, inculpatii Livia Galea, Bogdan Belu Koteles, Nicolae Paul Macovei, Aron Hantiu, Mihai Corcoveanu, Dorel Ionita, Stefan Adrian Fleser si Ioan Pungila au reusit "din februarie pana in aprilie 2013, sa induca in eroare reprezentantii societatii de brokeraj, Actinvest SA din Brasov, pe care i-au determinat, folosind o carte de identitate falsa, sa tranzactioneze la bursa actiunile detinute de partea vatamata M.A.M. (n.r. Ana Maria Mihaescu), cauzandu-i un prejudiciu de peste 900.000 lei, bani ridicati de inculpati din centrul bancar anume deschis pentru aceasta la Raiffeisen Bank".

Potrivit ASF, operatiunile de verificare se vor incheia luni, 23 septembrie 2013.

Pe perioada desfasurarii verificarilor, fondurile de pensii administrate privat nu vor tranzactiona actiuni (respectiv in zilele de vineri, 20 septembrie si luni, 23 septembrie 2013), se mai arata in comunicatul transmis vineri de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

ASF doreste sa informeze publicul ca decizia trebuie privita ca una preventiva, de siguranta.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 03 August 2020, 15:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter