BURSE

Brokerii, nemultumiti de modul in care si-a prezentat ASF structura veniturilor proprii

13 septembrie 2016, ora 10:48 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
asf.jpg
În comunicatul de presă din data de 10 august 2016, Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) informează cu privire la execuția sa bugetară pe semestrul I 2016, prezentând structura veniturilor într-o manieră inedită, lipsită de utilitate și care poate crea o imagine falsă în ceea ce privește piața de capital, spun reprezentanţii Asociaţiei Brokerilor. 

Astfel, Autoritatea precizează că „Veniturile s-au realizat în proporţie de 106,45%, ponderea cea mai mare (89,61%) provenind din cotele pentru funcţionarea, administrarea şi supravegherea organismelor de plasament colectiv, fondurilor de pensii private şi asigurătorilor, şi numai 3,89% din cotele aferente tranzacţiilor cu instrumente financiare şi oferte publice (BVB).”

Deși anterior structura veniturilor era prezentată, așa cum este și firesc, pe cele trei sectoare de activitate supravegheate, controlate și reglementate de A.S.F., de data aceasta, componenta venituri din „administrarea și supravegherea organismelor de plasament colectiv”, care aparține pieței de capital, este adăugată celei a veniturilor provenite din sectoarele pensii private și asigurări.

În ceea ce privește piața de capital, sunt menționate doar cotele aferente tranzacţiilor cu instrumente financiare şi oferte publice, nefiind clar la ce se referă paranteza „(BVB)”, care,
  reprezintă „numai 3,89%” din totalul veniturilor. A.S.F. ignoră total că, pe lângă aceste cote, încasează de la entitățile pieței de capital autorizate, supravegheate, controlate și reglementate, cote asupra veniturilor din exploatare, precum și multe alte taxe și tarife, spun brokerii.
Pentru o apreciere corectă a nivelului veniturilor din piața de capital, ei redau cifrele din Raportul anual al A.S.F. pe anul 2015: veniturile din Sectorul Instrumente și Investiții Financiare înregistrate la 31 decembrie 2015 sunt de 50.805.340 lei, care, raportate la veniturile totale de 157.267.248 lei, reprezintă aproximativ 32%.

"Înțelegem de ce nu este benefică pentru imaginea A.S.F. informarea publicului privind structura veniturilor sale pe sectoare, în condițiile în care valorile medii zilnice tranzacționate la B.V.B. se ridică, în anul 2016, la numai 7 milioane Euro, iar dimensiunea pieței de capital este mult sub nivelul pieței asigurărilor și pensiilor private. Soluția nu constă însă în prezentarea trunchiată a datelor financiare, ci în reducerea, în continuare, a cotelor, taxelor și tarifelor percepute din piața de capital, pentru a permite dezvoltarea acesteia, ținând cont și de excedentul bugetar raportat de A.S.F", spun brokerii.

Ei adaugă că, având în vedere și multiplele reglementări pe care entitățile pieței de capital au fost nevoite să le implementeze în ultimii ani, cu implicații asupra costurilor acestora, o astfel de inițiativă le-ar oferi posibilitatea să își echilibreze bugetele și să poată investi în activități de atragere a investitorilor, care să conducă la creșterea lichidității pieței.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 09 Decembrie 2021, 12:39
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter