- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

CNVM: Ridicarea pragului de detinere la SIF Transilvania pana la 5% nu este legala

05 Feb, 08:33 • Redactia DailyBusiness
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a anuntat ca modificarea actului constitutiv al SIF Transilvania (SIF3), care vizeaza majorarea pragul de detinere de la 1% pana la 5% din capitalul social al SIF-ului, contravine legii.
CNVM: Ridicarea pragului de detinere la SIF Transilvania pana la 5% nu este legala

Conducere SIF Transilvania (SIF3) a publicat marti un convocator prin care propune actionarilor modificarea actului constitutiv al societatii pentru a permite investitorilor sa detina individual sau in mod concertat pana la 5% din actiunile companiei, insa dreptul de vot sa fie limitat la 1%.

„In situatia ipotetica in care deciziile AGA SIF Transilvania s-ar afla in contradictie cu prevederile legislatiei in vigoare, Oficiul National al Registrului Comertului, CNVM si celelalte institutii abilitate sa constate lipsa de legalitate, sunt obligate sa ia toate masurile necesare pentru restabilirea acesteia”, a raspuns CNVM ca reactie la anuntul SIF Transilvania.

„Suntem convinsi, insa, ca Legea 97/2006, care contine prevederi exprese referitoare la limita de detinere de 1%, este atat de cunoscuta celor interesati, incat adunarile generale ale actionarilor nu vor fi puse in situatia de a adopta hotarari care sa contravina legii”, precizeaza comunicatul arbitrului pietei de capital.

Potrivit legislatiei pietei de capital, niciun actionar nu poate detine mai mult de 1% din capitalul social si din drepturile de vot ale unei societati de investitii financiare (SIF).

Propunerea SIF Transilvania va fi discutata de actionari in sedinta din 20 martie.

SIF Transilvania (SIF3) a incheiat primele noua luni din 2008 cu un profit net de 72,64 milioane lei, cu 30% mai mic decat cel obtinut in aceeasi perioada a anului 2007, ca urmare a comprimarii puternice a veniturilor.

De asemenea, activele nete ale SIF Transilvania (SIF3) s-au depreciat de peste doua ori anul trecut, la 1,34 miliarde lei, fata de activele de 2,77 miliarde lei, de la sfarsitul anului 2007.
SIF Transilvania are un capital social de 109,21 milioane lei, divizat in 1,09 miliarde actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei, ca urmare a unei majorari de capital realizata anul trecut, dar care este si in prezent contestata in instanta.

Titlurile companiei se tranzactioneaza la prima categorie a BVB, sub simbolul SIF3, iar capitalizarea companiei este de 245,7 (57,2 milioane euro), aferenta cotatiei de 0,225 lei stabilita in sedinta bursiera de miercuri.