- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Consortiul rusilor de la Renaissance va intermedia vanzarea a 10% din Petrom. Afla pentru cat

05 Apr, 09:55 • Redactia DailyBusiness
Comisia de selectie a intermediarului ofertei secundare prin care statul va vinde 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) a declarat castigator consortiul format din Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities, cu care vor fi incepute negocieri pentru incheierea contractului.
Consortiul rusilor de la Renaissance va intermedia vanzarea a 10% din Petrom. Afla pentru cat

„Actiunea a fost finalizata cu succes, avand in vedere ca, la o valoare estimata a tranzactiei de peste 500 milioane de euro, comisionul de succes este de aproximativ 1,6 milioane de euro, cu mult sub estimarile pietei, situate undeva la 4-5 milioane de euro”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Consortiul condus de Renaissance Capital, cea mai mare banca de investitii din Rusia, a obtinut un punctaj total de 92,5 din 100 de puncte posibile.

„Oferta financiara depusa de acest consortiu reprezinta 0,325% din suma totala rezultata din valoarea actiunilor in cadrul ofertei publice secundare. In perioada imediat urmatoare, vor avea loc negocieri cu ofertantul selectat, in vederea incheierii contractului de intermediere”, se mai arata in comunicatul Ministerului Economiei.

La selectie au mai participat si consortiul Goldman Sachs – UniCredit CA IB Securities, care a totalizat 68,6 puncte.

Pe pozitia a treia s-a plasat consortiul Nomura – Alpha, cu 67,7 puncte, iar al patrulea punctaj a fost obtinut de Raiffeisen Capital&Investments cu Morgan Stanley. Cel mai mic punctaj dintre cei cinci competitori ramasi in cursa l-a avut consortiul ING Bank – UBS.

Statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom din pachetul pe care il detine la companie, de 20,63% din titluri.

Oferta secundara, estimata la 510 milioane euro, potrivit celui mai recent pret de la bursa, va fi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Conform celor mai recente raportari, grupul austriac de petrol si gaze OMV detine 51,01% din actiunile OMV Petrom.

Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea 20,11% din actiuni.