- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cum se explica dominatia actiunilor Bancii Transilvania 8 sedinte la rand

19 Jan, 00:01 • traian.badulescu
Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au tinut capul de afis al tranzactiilor bursiere pentru opt sedinte la rand, dupa ce au revenit la tranzactionare in sedinta de miercuri, 7 ianuarie. Analistii pietei de capital au explicat pentru DailyBusiness.ro ce se afla in spatele acestei evolutii.
Cum se explica dominatia actiunilor Bancii Transilvania 8 sedinte la rand

„TLV a fost mereu unul din cele mai tranzactionate titluri. Fiind relativ nou reintrat la tranzactionare, probabil nu s-au epuizat resursele de alocat pentru aceste titluri si nici vanzarile care trebuiau facute”, a declarat Paul Brendea, analist Prime Transaction.

Pe de alta parte, daca factorii care duc la lichiditatea redusa pe bursa se mentin si in urmatoarele saptamani, sunt toate sansele ca si titlurile TLV sa fie pana la urma atinse de acest „flagel”, considera Brendea.

O parere similara are si Dragos Zogorean, director de investitii la Ventrust Investment, care sustine ca titlurile Bancii Transilvania au fost in permanenta in atentia investitorilor, foarte rar existand sedinte in care sa nu fie in Top 10 al celor mai tranzactionate actiuni.

„In perioada in care titlurile au lipsit de la tranzactionare s-au produs multe evenimente. Multi investitori au dorit sa isi lichideze pozitiile in piata. Pe de alta parte cumparatorii au gasit atractive preturile si au intrat puternic la cumparare. De asemenea volatilitatile au fost ridicate, ceea ce a facut ca si speculatorii sa fie foarte prezenti in piata in aceste momente”, a explicat Zogorean.

Andrei Puscaragiu de la Interdealer Capital Invest justifica rulajul mare de tranzactionare pe actiunile Banca Transilvania prin faptul ca atat oferta cat si cererea de actiuni TLV au fost ridicate.

„In momentul reluarii la tranzactionare anumiti detinatori de actiuni TLV au dorit sa iasa din investitie, pentru a face rost de cash. Pe de alta parte, datorita scaderii pe care cotatia actiunii a inregistrat-o in sedinta din 7 ianuarie, de peste 50% (pentru a recupera scaderea ce a afectat bursa pe toata perioada de timp in care TLV a fost suspendata), anumiti investitori au considerat oportuna achizitionarea acestor titluri”, a explicat Puscaragiu.

Actiunile bancii au sprijinit semnificativ lichiditatea generala a pietei

Intrebati cum ar fi aratat rulajul Bursei fara actiunile Bancii Transilvania, analistii au subliniat importanta acestora pentru piata de capital.

„Daca eliminam titlurile TLV, am fi avut in acest an rulaje foarte mici, sub 10 milioane lei pe zi, iar in unele zile chiar de 4-5 milioane lei. Evident, se continua starea de apatie inceputa in luna decembrie, ale carei principale motive, in opinia mea, sunt preturile mici (care ii inhiba pe vanzatori) si incertitudinile din mediul financiar global (care ii inhiba pe cumparatori)”, a spus Paul Brendea.

Puscaragiu de la Interdealer Capital Invest sustine ca in conditiile in care rulajele zilnice sunt de cateva milioane de euro, reluarea la tranzactionare a actiunilor Bancii Transilvania a sprijinit intr-un mod semnificativ lichiditatea generala a pietei.
„In ziua de 7 ianuarie (data la care s-a reluat tranzactionarea actiunilor TLV) Banca Transilvania a fost cel mai lichid emitent avand o pondere de peste 58% in rulajul inregistrat pe toata piata. Si in sedintele care au urmat TLV a avut o pondere importanta in lichiditatea inregistrata per ansamblul Bursei de Valori Bucuresti”, a aratat Puscaragiu.

Si Dragos Zogorean de la Ventrust Investment apreciaza importanta titlurilor TLV.

„Piata de capital din Romania este dependenta de cateva titluri: SIF-uri, titlurile bancare (BRD si TLV) si titlurile petroliere (SNP si RRC). Acestea genereaza peste 80% din rulajul zilnic. Fara aceste titluri probabil ca nu am mai discuta de piata de capital in Romania”, a spus Zogorean.

El a completat ca restul titlurilor de pe piata, ocazional, pot genera rulaje semnificative in functie de interesul participantilor in anumite momente.

TLV, in topul lichiditatii bursiere si in continuare

Analistii au apreciat ca actiunile bancii vor mai continua sa domine topul lichiditatii la BVB.

„Cu siguranta titlurile TLV vor fi in permanenta printre vedetele BVB o lunga perioada de acum incolo”, este de parere Dragos Zogorean.

Paul Brendea considera ca „sunt cateva simboluri care domina bursa, de exemplu TLV, SNP, BRD, SIF5 sau SIF2. Oricat de slaba ar fi lichiditatea, acestea se mentin de cele mai multe ori in top si isi impart, pe rand, prima pozitie”.

La randul sau, Andrei Puscaragiu remarca faptul ca Banca Transilvania a fost si este unul din emitentii preferati ai investitorilor. „Astfel, este foarte posibil ca si in continuare Banca Transilvania sa se mentina printre cele mai tranzactionate societati de la cota Bursei”, anticipeaza Puscaragiu.

Principalul castigator al lichiditatii in crestere a TLV

Intrebati daca BT Securities este casa de brokeraj care ar putea fi principalul castigator de pe urma volumelor mari de tranzactionare cu actiunile bancii, analistii au raspuns ca este greu de apreciat acest lucru.

„Vom vedea asta cand va publica bursa topul intermediarilor pe luna ianuarie. BT Securities este intermediarul prin care banca isi rascumpara propriile actiuni, dar daca este sau nu principalul castigator al lichiditatii bune a titlurilor TLV, asta vom vedea la inceputul lunii viitoare”, a declarat Paul Brendea de la Prime Transaction.

Dragos Zogorean admite ca este posibil sa exista investitori traditionali in titluri TLV care lucreaza in special cu BT Securities si care, atrasi de preturile reduse ale actiunilor, au intrat puternic la cumparare.

„Banca Transilvania a inceput programul de rascumparare, insa cantitatea achizitionata reprezinta aproximativ 5% din volumul zilnic tranzactionat pe aceste titluri. Consider deci ca nu va avea un impact major asupra cotei de piata a BT Securities”, a spus Zogorean.

In aceeasi privinta, Andrei Puscaragiu sustine ca nu poate estima care a fost ponderea fiecarui SSIF in parte, in valoarea schimburilor ce au avut loc pe TLV.
[quote=Dragos Zogorean, director investitii Ventrust Investment]Din pacate listarile mult anuntate nu au avut loc si nici pe viitor se pare ca nu vom avea prea multe IPO-uri importante. Deci vom continua sa tranzactionam cu preponderenta aceleasi SIF-uri, banci si societati petroliere care, in functie de stirile din piata, vor genera un interes crescut sau mai scazut[/quote]
La capatul opus, SIF-urile n-au mai tinut capul de afis in topul celor mai lichide actiuni de la inceputul anului.

Dragos Zogorean explica acest lucru prin faptul ca SIF-urile trec printr-o perioada de consolidare in momentul de fata.

„Lipsa de volatilitate face ca interesul speculatorilor sa fie redus in aceste momente. In momentul in care vom vedea variatii mai ample volumele vor creste din nou pe aceste titluri”, preconizeaza directorul de investitii al Ventrust Investment.

Andrei Puscaragiu de la Interdealer Capital Invest este de parere ca volumele scazute de tranzactionare sugereazea indecizia si atitudinea de asteptare a investitorilor.

„Acestia urmaresc stirile si evenimentele din economiile dezvoltate precum si evolutiile bursiere ale principalelor piete de capital. Nu in ultimul rand ochii investitorilor sunt atintiti asupra economiei interne si asupra modului in care Guvernul gestioneaza criza economica”, adauga Puscaragiu.

Actiunile Bancii Transilvania sunt pe primul loc in clasamentul lichiditatii ultimelor cinci sedinte bursiere, cu un rulaj de 11 milioane lei (2,6 milioane euro), potrivit datelor Bursei de Valori Bucuresti (BVB). La mare distanta in topul lichiditatii ultimelor cinci sedinte, actiunile TLV sunt urmate de titlurile BRD, cu un rulaj de 4,45 milioane lei (1,04 milioane euro).

Actiunile TLV au inchis sedinta de vineri la cotatia de 1,18 lei/actiune, cu un plus de 7,27%, in comparatie cu pretul de la finalul primei zile de tranzactionare a anului. Inainte de a fi suspendate de la tranzactionare (pentru consolidarea valorii nominale), titlurile TLV aveau o valoare de tranzactionare consolidata de 2,62 lei.